Hírek - 2021. március 15.Ünnepi videóink itt!

Online ünnepelnek a Petőfi Színház művészei a soproni közönséggel. A március 15-re összeállított műsorunk és a Mindörökké Júlia előadásból készült tévéjáték - utóbbi csak ma - itt tekinthető meg.

Elhangzanak Petőfi Sándor Nemzeti dal, A szabadsághoz és a Föltámadott tenger című versei, valamint Szendrey Júlia Magyar gyermek éneke, Ady Endre A tűz márciusa, Heltai Jenő Szabadság, Dsida Jenő Psalmus Hungaricus költeményei. A műsorban látható Molnár Anikó, Szőcs Erika, Kisfaludy Zsófia, Marosszéki Tamás, Papp Attila, Kiss Noró és az összeállítás szerkesztője, Savanyu Gergely.

Az ünnephez kapcsolódik a soproni társulat másik ajándéka a közönségnek. Csak ezen az egy napon tekinthetik meg interneten a Mindörökké Júlia című, nemrég elkészült 66 perces tévéfilmet, melynek forgatókönyvét Németh Ervin írta, operatőre Mike László, vágója Németh Anna, a rendező Pataki András volt. A főszereplők Molnár Anikó és Papp Attila színművészek.

Az alkotás a pedagógusok, diákok számára is alkalmazható oktatási segédanyagként, hiszen nemcsak olyan fehér foltokat tüntethet el a tananyagból, mint Szendrey Júlia alakjának árnyaltabb megközelítése, hanem a leghitelesebb forrásból, Júlia naplója és levelei, valamint Petőfi versei és írásai alapján rekonstruálható kettejük kapcsolata is. Ezen túl olyan képi megoldások és zenei "találmányok" gazdagítják a tévéfilmben elhangzó szövegeket, amelyek élményként értelmezik újra az olyan "könyökünkön jön ki" Petőfi-verseket, mint a Beszél a fákkal a bús őszi szél, a Szeptember végén vagy éppen a  Levél Arany Jánosnak, avagy A honvéd özvegye. A filmhez oktatási segédanyag is készül.