Hírek - 2021. július 19.Kovács Kati, retrón túl

Amikor kiadták az Add már, uram, az esőt! című kislemezét 1972-ben, országos esőzés zúdult a forrósággal küzdő megyékre. Ezért nevet a mai napig, ha a mezőgazdaság örül ennek a slágerének. A táncdalfesztivált nyert dalának részletét használta a Woohoo című számához Christina Aguilera majd negyven évvel később. A 303 magyar lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvbe Kovács Kati és a Locomotiv GT 1974-es közös bakelitjéről - amelyet a magyar könnyűzene harminc legjelentősebb albuma közé választottak be - ezt írták: "A hangjával szinte mindenre képes Kovács Kati itt vadóc, szexi, érzelmesen soulos, joplinosan rockos, a teljes magyar női mezőny egyik csúcsteljesítménye." Azóta pedig az énekesnő bevonult a legendák közé. Retrón túli világával, a legnagyobb slágereivel, Symphonic live életműkoncertjével július 30-án érkezik a fertőrákosi barlangszínházba, ahol még soha nem lépett fel.

Akivel ő nem énekelt együtt, az nincs is. Hangzatos megállapítás, de tulajdonképpen helytálló, hiszen a Kossuth-díjas Kovács Kati életműve olyan gazdag, hogy felöleli a magyar könnyűzenei élet elmúlt ötven esztendejét. Pályafutása, teljesítménye, lehengerlő előadásmódja, generációkra gyakorolt hatása a mai napig élő és tapintható. Az egyike azoknak az énekesnőknek, akiknek dalait a legtöbbet dolgozták fel itthon. Palya Bea több számát is adaptálta az elmúlt években, de népszerűvé vált a Csík Zenekarral a kultikus Rock and roller is.     

Tavaly fiatal zenészek klippel köszöntötték az akkor Fonogram-életműdíjat kapott énekesnőt. Ember Márk, Heincz Gábor “Biga”, Kontor Tamás és Szolnoki Péter előadásában, Binder Norbert zongorista közreműködésével, a lányokból álló HolyChicks zenekar kíséretében egyveleggel tisztelegtek a legenda előtt. Kovács Katinak annyira tetszettek ezek a feldolgozások, hogy a végén pár pillanatra otthonról beszállt a produkcióba.

Kovács Kati több ezer koncertet adott már a pályafutása alatt. Tiszteletre intő a 116 magyar és 25 külföldi lemezeinek 10 milliót meghaladó eladási példánya. Ha megállás nélkül elkezdené énekelni a több mint ötszáz dalból álló repertoárját, egy hónapig nem érne a végére. Olyan emblematikus dalok fűződnek a nevéhez, mint a Most kéne abbahagyni, Találkozás egy régi szerelemmel, Úgy szeretném meghálálni, A régi ház körül, Indián nyár, Add már, uram, az esőt! Nálad lenni újra jó lenne, Ha legközelebb látlak és persze a Rock and Roller. A kritikusok szerint a legjobb lírai felvétele a Várlak című szám Barta Tamás gitárszólójával, amely harmadik lemezén jelent meg. Az 1974-ben LGT-vel kiadott közös zenei anyag iránymutató és kitörölhetetlen hatású ebben a műfajban. Sikere a mai napig kíséri az énekesnőt. A Rock and Rollernek is hívott lemez több dalát (Szólj rám, ha hangosan énekelek, Várlak, Tanítsd meg a gyerekeket, Szabad vagyok, Az eső és én) az LGT angol és magyar nyelven is feldolgozta azóta. A Kovács Kati és a Locomotív GT hanghordozót beválasztották a magyar könnyűzene harminc legjelentősebb albuma közé.

Miközben az énekesnő berobbant a magyar könnyűzenei életbe, ezzel párhuzamosan figyelt fel rá az itthoni filmes világ. Jancsó Miklós, Bacsó Péter, Mészáros Márta, Bácskai Lauró István, Kardos Ferenc alkotásaiban játszhatott olyan színészekkel együtt mint Latinovits Zoltán, Törőcsik Mari, Bujtor István, Koncz Gábor, Kállai Ferenc, Horváth Teri. Ünnepnapok, Eltávozott a nap, Fényes szelek, Holdudvar, Nyár a hegyen, Ők ketten, csak néhány nagy sikerű film, amelyben szerepelhetett. A Fejlövés című kultuszalkotásban nyújtott teljesítményéért az év legjobb női alakítása díjat vehette át. 

Őt azonban mindig is jobban vonzotta az énekesi pálya, a színpad világa, s így nem csapott fel színésznőnek, viszont Hofi Gézával és Koós Jánossal gyakorlatilag létrehozták a zenés paródia műfaj első hazai trióját. A kell néha egy kis csavargás rádiós musical hetvenes évekbeli nagy slágereit (Próbálj meg lazítani, Macska-duett, Söprik az utcát, Fogsz te a fox helyett, Zenés étlap, Éjszakáról éjszakára) a mai napig sokan éneklik. A Hofi–Koós párossal, kiegészülve az Expressz együttessel, Kovács Kati tíz évig dolgozott együtt.

Mindebből is látszik, hogy Kovács Kati sokoldalú, sokszínű tehetség, kiemelkedő énekesnő és előadó. Az elmúlt több mint fél évszázadban önazonos, nyomot hagyó művészként vált a magyar kultúra részévé. Retrón túli világából sok emlékezetes dalt hallhat a közönség most a fertőrákosi barlangszínházban a nagy koncertjén. A legendák évadában, a legendák velünk élnek.