Hírek - 2021. március 3.Farinelli, a barokk Elvis

A barokk korszak Elvise. Minden idők legvirtuózabb gégeakrobatájaként vonult be a történelembe. Ha énekelt, akkor a gyönyörűségtől rajongók vetették le magukat az operaházi karzatokról a tömegbe, akár egy mai koncerten. Nők zokogógörcsben ájuldoztak, miközben a zenekari árokban a legjobb londoni hegedűsök sem tudták vele tartani a tempót. A fúvósok szabályosan rosszul lettek, mert nem bírták levegővel követni a percekig tartó áriáit. A híres szopránok, dívák, primadonnák féltékenyen toporzékoltak, miközben testőrök mellett dámák védték: "Úgy hódít, mint Caesar!" - levelekkel. Élete, misztikuma, sorsa, a magánnyal való szembesülése, önmagával vívott harca egy korszak lenyomata. A Sopron Balett és a St. Pölten-i Euroballett Farinelli címmel tartja ősbemutatóját a fertőrákosi barlangszínházban június 26-án. A produkciót nemzetközi sztárcsapat készíti, a műfaj országosan is egyedülálló nyári szenzációjaként. 

"Elég nekem tudnom, hogy senkivel szemben nem voltak előítéleteim. Hozzáteszem a sajnálatomhoz, hogy nem tudtam megtenni mindazt a jót, amit szerettem volna." Ezzel hárította el levélben azokat a kéréseket, hogy halála előtt megírják az emlékiratait. A Farinelli művésznéven ismert Carlo Broschi a XVIII. század leghíresebb kasztrált operaénekeseként vonult be a történelembe. Mindössze 15 évig tartott aktív színpadi karrierje, de ma is él legendája, titka Európa hangjának, egy korszak megasztárjának. Életéről már készült nagysikerű film, most táncműként, az alkotók szándékai szerint barokk balettként elevenedik meg a története. 

Peter Breuer és Artur Kolmakov koroeugráfusok azt szeretnék, ha Farinelli sorsával együtt egy korszakot is be tudnának mutatni a tánc nyelvén.

 "Az egész darab egy kevés iróniával megfűszerezett misztikus elemekkel átszőtt barokk balett. Farinelli sorsát, titkos álmait, rémálmait, vágyait, mutatjuk meg ennek az időszaknak az ellentétes világával, társadalmi jelenségeivel együtt. Az olasz és francia nemzet vidámsága találkozik a nehézkes etikettel, a spanyol udvarház hangulatával. A néző pedig egy művész sorsán keresztül velünk utazhat ebbe a varázslatos, titokzatos világba." (Peter Breuer)

Minden amit az előadásról, alkotókról, az együttesekről, Farinelliről, életéről tudni lehet, sok érdekességgel, sztorikkal honlapunkon itt:


http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1740-farinelli-nemzetkozi-sztarokkal.html  

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1802-farinelli,-a-langolo-csillag.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1793-kiralyok-gyogyitoja.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1779-misztikum-es-varazslat.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1785-farinelli-elegedett-koreografusok.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hu/hirek/1791-farinelli-barlangszinhazi-energiaval.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1747-a-barokk-megasztar.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1722-barlangsztarok-farinelli%C2%A0.html


Kivételes légzésszabályozás - Diéta és csokoládé

Farinelli szokatlan hangtartománya majdnem négy oktáv kiéneklését tette lehetővé. Mesteri, utánozhatatlan és egyedi énektechnikát alkalmazott. Ennek egyik része a kivételes légzésszabályozás, amelynek segítségével egy perc alatt egy szuszra tudott 250 hangot kiénekelni. A virtuóz, kiterjesztett részeknél a zenekar nem bírta követni. A hangja hasonlított egy mezzoszoprán, vagy szoprán női hanghoz, de erősségében felülmúlta azt. Ma ilyen hangot csak számítógéppel lehetne rekonstruálni. Magassága 190-195 centiméter lehetett, így a színpadi jelenléte még erősebbé vált. Egyes források szerint lágy diétát tartott mindig. Rajongott a mortadelláért. A mortadella darált sertéshúsból, és zsírból készült (ez adja benne a jellegzetes fehér pöttyöket). Szerette a cukkini makarónit, a birsalma zselét és a csokoládét.