Hírek - 2021. március 2.Sopron Balett padlógázzal

Látványos, új koreográfiákkal, kemény gyakorlásokkal, teljes fordulatszámon zajló intenzív próbákkal készül a Sopron Balett arra, hogy a hűséges nézőket megajándékozzák a tánc világnapja alkalmával egy nagyszabású gálával április 25-én (vasárnap) a Petőfi Színházban. Mindemellett a St. Pölten-i Europaballettel együttműködésben létrejövő Farinelli című nagyszabású, grandiózus produkció végleges forgatókönyvét várják nagy izgalommal. Peter Breuer és Artur Kolmakov nemzetközi hírű alkotók kimondottan a csapat tagjainak személyiségére, technikai tudására alapozva új szerepeket írtak a fertőrákosi barlangszínházban június 26-án látható egyedülálló táncműbe.

Alekszej Batrakov balettmester, koreográfus és Demcsák Ottó, az együttes vezetője kemény fizikai és technikai próbákat, gyakorlásokat vezényel a csapatnak. Bár a közönség még egyelőre nem térhet vissza a színházak nézőtereire, a teátrumokban a színpadokon, a balett termekben gőzerővel folyik a munka. Nagy intenzitással készül minden társulat arra, hogy ha megnyithatnak a kulturális intézmények, akkor a nézőkkel emlékezetesek lehessenek a találkozások.

A Sopron Balett a tánc világnapja alkalmából nagyszabású gálával készül. Demcsák Ottó elmondta: teljesen friss, új koreográfiákat láthatnak a nézők. Olyan művekből, melyeket még nem táncoltak eddig. Így A kalóz című Lord George Gordon Byronnak azonos című költeményéből származó zenés színpadi műből tekinthető meg részlet. Külön érdekesség lesz a "Genzanói virágkarnevál" adaptációra gyakorolt látványos jelenet, és a közönség bepillantást nyerhet majd a tánc nyelvén Csipkerózsika történetébe is. A koreográfusok: Demcsák Ottó, Alekszej Batrakov és  Michael Kropf.

A gálán páros táncokat, szólókat, variációkat, csoportos jeleneteket láthatnak a nézők a klasszikus balettől kezdve a fúziós, modern stílusokig bezárólag.   

A Sopron Balett hatalmas munkával, teljes fordulatszámon pörögve próbál erre a műsorra. A táncosok várják a színházi nyitást, hogy az ősszel már játszott Stabat Mater táncművet is újra előadhassák. Mindemellett remélhetőleg rövidesen elkezdik próbálni a Farinelli című barokk balettet. Ez a fertőrákosi barlangszínházban látható majd európai premierként, a nyár kiemelkedő táncos produkciójaként.

A csapat a soproni népszavazás 100. évfordulója alkalmából különleges bemutatót tart a következő szezonban. Somogyváry Gyula: És mégis élünk című művéből írt táncelőadással tisztelegnek a centenárium előtt. A rendező-koreográfus Demcsák Ottó.