Hírek - 2021. február 27.Emigránsok: ősztől látható

Sławomir Mrożek Emigránsok című színművének stábja a soproni színházban készült fel arra, hogy Felvidéken videós streameléssel, majd ősztől a leghűségesebb város teátrumában kamara körülmények között bérletes előadásként mutassák be a darabot. A  főszereplők Gál Tamás és Kis Domonkos Márk, a rendező Pataki András.

A Soproni Petőfi Színház, a felvidéki Csavar Színház és a Forrás Színház koprodukciója a mai napig élő és húsba, valamint lélekbevágó kérdéseket feszeget a hazájukat különböző okokból elhagyó emberekről. A föld alatti pincében élő értelmiségi és egy munkás sorsát villantja fel az előadás a szabadság és a rabság kérdéskörében, az emigrációs lét fájdalmas igazságaival. Sławomir Mrożek darabja különösen aktuális, amikor világjelenség, hogy sokan más országokban igyekeznek a jobb élet reményében boldogulni, új identitást találni. A műben bemutatott egymástól elszigetelt két ember sorsának ábrázolása közben az író valójában egyik figurának sem ad teljes mértékben igazat, hol egyiknek, hol a másiknak hihet a néző. Az előadásban látható életeket pedig széttépi az emigrációs lét. A produkció izgalmas színpadra állítása, a színészek bravúros játéka erős hatású, emlékezetes színházi élményt ígér a nézőknek.

AA–t a Jászai-díjas Kis Domonkos Márk alakítja. XX–et a Jászai-díjas Gál Tamás formálja meg. A díszlet-és jelmeztervező a Munkácsy–díjas Gyarmathy Ágnes. A szcenikus Tóth Kázmér. A fénytervező Kovács Ferenc Magyar Teátrum–díjas. A rendező a Jászai–díjas Pataki András. 

Színészi, rendezői gondolatokat a darabról honlapunkon itt olvashatnak:

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1631-emigransok-munkabemutato.html