Hírek - 2021. február 16.Sztorik Tesláról

Ha John Jacob Astor, a biciklifélék feltalálója, a turbinafejlesztés egyik nagy alakja hallgat barátjának, Nikola Teslának a tanácsára, hogy ne szálljon fel a Titanicra, mert baj érheti, akkor nem veszik oda a hajószerencsétlenségben a nászútjakor. A zseni, lángelme jövőbeni eseményeket megsejtő tulajdonságai életeket mentettek, befolyásoltak, és az agyában, gondolataiban felvillanó képek pedig az emberiség technikai fejlődését emelték más dimenzióba. Soha nem kapott Nobel-díjat. Állítólag halála után a széfjéből rejtélyesen eltűnt iratai, világszabadalmai közül többet a mai napig titkosítva őriznek valahol. Lehet, ez a feltételezés csak a legendájához tartozik, s semmi nem igaz ebből. Ami biztos: "Az ember, aki a feltalálta a XX. századot," jellemzés igaz rá. Kalandos életéről, sorsáról szól a Tesla – Végtelen energia című nagyszabású, hatalmas sikerű musical, amely most sztárszereposztással közkívánatra ismét látható a fertőrákosi barlangszínházban, mégpedig június 19-én, egymás után kétszer.

Sztárszereposztás, nagyszabású látványvilág

A látványos, nagyszabású  előadás bemutatja a tudós életének fontosabb állomásait, az akkori roppant színes és pezsgő nagyvilágot Smiljantól, Prágán, Budapesten, Párizson, New Yorkon át egészen a Chicagói Világkiállításig. A TBG Production musicalében a főhőst Szabó P. Szilveszter és Pesák Ádám alakítja kettőzve. A produkcióban váltott szereposztásokban játszik Janza Kata, Füredi Nikolett, Szomor György, Lux Ádám, Békefi Viktória, Bori Réka, Kautzky Armand, Gerdesits Ferenc, Szabó Máté, Kovács Áron, Gerner Csaba, Maday Gábor. A darab szövegkönyvét a kortárs magyar irodalom egyik legjelesebb képviselője, Egressy Zoltán írta. A koreográfus Szabó Anikó, a jelmeztervező Kiss Márk, a vizuális látványvilágot a Forward Production csapata alakította ki. A kreatív ötletgazda Vona Tibor. A rendező, a Jászai-díjas Radó Denise.

Korábbi írások, érdekességek az előadásról, Tesláról honlapunkon itt:

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1784-tesla-a-feny-embere.html

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1727-barlangsztarok-tesla.html

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1650-tesla-aron-dalaival.html


Tesla-sztorik: zseni vagy Isten küldötte?

Nikola Tesla élete, személyisége, találmányai a mai napig izgalmakat, érdekességeket, összeesküvés-elméleteket hordozó vitatéma. Megfejthetetlen titok. Akadnak olyan teóriák, hogy földönkívüli volt, esetleg időutazó. Mások egyszerűen őrült, önkívületben alkotó zseninek, tudósnak tartják, aki varázslóként, mágusként, látnokként megelőzte a korát. Megint többen úgy gondolják, Isten küldötteként kapott hatalmat, hogy segítse az emberiség fejlődését.

Erről ő így beszélt.„A szellemi hatalom ajándék Istentől, az Isteni Létezőtől származik. Ha elménket az igazságra összpontosítjuk, ezzel a nagy hatalommal egyezünk."...  „Az agyam csak vevő, az Univerzumban van egy mag, amelyből ismeretet, erőt és inspirációt szerezhetünk. Nem ismerem a mag titkait, de tudom, hogy létezik...”

Képek a jövőről

Ami tény: munkássága, találmányai forradalmasították az emberiség technikai fejlődését. Tesla élete a mai napig  sok megfejthetetetlen rejtélyt hordoz magában. Fotómemóriával rendelkezett, könyveket tanult meg így kívülről. Állítása szerint agyában, gondolataiban képekként jelentek meg a későbbi találmányai. A Niagara vízesésre épült első vízerőmű megtervezését is jóval korábban átélte így felvillanó képként. A múltban látta a jövőt. Megérzései, ezek a felfoghatatlan tulajdonságai segítettek abban, hogy újságíró barátját megmentse egy súlyos vonatbalesetből úgy, hogy előre jelezte neki, ne szálljon fel egy szerelvényre, mert baj érheti. Ő hallgatott rá, a szerencsétlenség bekövetkezett, a zsurnaliszta megúszta, életben maradt. John Jacob Astor, a Colorado Springs-i „adótorony” építésének támogatója, a feltaláló azonban Teslára, óvintéseire nem hallgatva mégis jegyet váltott a Titanicra. Hullámsírba veszett.

A különc: napi két órát aludt

Teslának különleges tulajdonsága nemcsak a jövőbe látás volt, hiszen századokra előre megjósolta, mi történik az emberiséggel, hogyan veszik át a nők a vezető szerepeket a társadalmakban, miként szolgálja a technika az embert, s milyen találmányok könnyítik meg az életünket. Különös munkamódszerekkel alkotott, fejben dolgozta ki találmányait, nem szeretett vázlatokat készíteni. Járt egyetemre, az első évben kitűnőre vizsgázott mindenből, aztán szerencsejáték függővé vált, s elvesztette ösztöndíját. Nem fejezte be tanulmányait, de adósságát kifizette. Mindig magányosan, egyedül dolgozott, nem nősült meg soha. Írtózott a haj érintésétől és nem bírta elviselni a nőkön a fülbevalót. Napi két órát aludt, ezért kimerülve néha elájult napközben. Sétakor számolta lépéseit, s mielőtt enni kezdett, megbecsülte az eléje rakott ételek térfogatát. Mindig ugyanabban az étteremben, ugyanannál az asztalnál ült, és mindig ugyanaz a pincér szolgálhatta csak ki. Megrögzötten tisztaságmániás volt, utálta a kerek tárgyakat, s nagyon sértődékeny ember hírében állt. Amikor végre 1912-ben felmerült a neve, hogy nagy vetélytársával, Edisonnal együtt megosztva kapjon Nobel-díjat, úgy berágott ezen, hogy felháborodva utasította vissza a közösködést.

Halálsugár helyett békesugár

Haláláról is felröppentek az összeesküvés-elméletek, hogy bizonyos hatalmak utasítására az általa feltalált úgynevezett halálsugár - amit ő egyébként következetesen békesugárnak nevezett - miatt nem biztos, hogy természetes körülmények között hunyt el 1943-ban. Az eddig napvilágra került adatok szerint Tesla valóban tervezett a világbéke megőrzése érdekében egy olyan fegyvert, amely vákumkamrában higanyrészecskéket a hangsebesség 48-szorosára gyorsítana és sugár formájában lőné ki. A feltaláló szerint ez olyan energiát lövelt volna ki így, amely négyszáz kilométeres távolságból is képes sok ezer repülőgépet elpusztítani. Ez bárkinek a kezébe kerülve elősegítette volna a világbékét, mert aki ezt birtokolja, azt a békesugár megóvja a támadásoktól.

A zseni a terveit felajánlotta az ENSZ elődszervezetének, majd az USA-nak és az angoloknak, de csak a Szovjetunió kapott az alkalmon, ám előleg fizetésnél tovább ők sem jutottak el. Azt nem tudni, mennyi ebből a teljes igazság, de Teslának halála után állítólag, nem bizonyíthatóan iratok tűntek el a széfjéből és azokat titkosították. Majd az FBI 2016-ban néhány dokumentumot a nyilvánosságra hozott ezzel kapcsolatban. A legendák, mítoszok így kísérik a feltalálót időtlenül. Senki nem tudja, hogy ami elméletként ott volt vagy lehetett az agyában, villant elé képekben, esetleg lerajzolva tervben a szabadenergiáról, a teleportálásról, a mesterséges intelligenciáról, az egy fantaszta szüleménye, képzelgése, vagy a géniusz életművének a része. 

A kozmosz egysége

Mindezekből látszik, hogy Nikola Tesla élete, találmányai nemcsak az emberiség technikai fejlődését, azoknak titkát, egy géniusz sorsát mutatják meg, hanem azt, hogy itt él velünk a mai napig misztikus lénye, legendája és az, ami mindig hajtotta előre, s amiről ő így beszélt: 
 
“Meg vagyok róla győződve, hogy az egész kozmosz egysége az anyagi és spirituális síknak. Az univerzumnak van egy magja, ahonnan az erőt és inspirációt kapjuk, mely örökkön hajt bennünket, érzem ennek erejét és értékét, ahogy az univerzum keresztül sugárzik megtarva magában az egyensúlyt. Még nem hatoltam bele a magban lévő titokba, de tudom, hogy ott van, és ha bármilyen fizikai aspektust akarnék hozzácsatolni, akkor úgy írnám le, hogy az a FÉNY, ha spirituálisan akarnám értelmezni, akkor az a SZÉPSÉG és EGYÜTTÉRZÉS. Aki képes ebben hinni, erősnek érzi magát, képes örömmel dolgozni, mert érzi, hogy benne van a világ teljes harmóniájának színezetében.”
(Nikola Tesla)