Hírek - 2021. február 11.Farinelli barlangszínházi energiával

Nagyon erős energiákat sugároznak a fertőrákosi barlangszínház falai, biztos, hogy az atmoszféra hat majd a darabra. A félköríves színpadot, ezt a fantasztikus teret beépítjük a játékba, s új szerepeket írunk a soproni táncosoknak - mondták Peter Breuer és Artur Kolmakov koreográfusok, akik a Farinelli című táncművet rendezik. A St. Pölten-i Europaballett és Sopron Balett koprodukciója június 26-án látható ezen a játszóhelyen. A magyar premier után németországi városokban és Svájcban is szeretnék bemutatni a történetet, a szenvedélyek, kalandok, az érzelmek útjával, egy barokk sztárénekes sorsával együtt. Egyedülálló, látványos és nemzetközi szintű grandiózus előadás készül a legendák évadában.  

A Farinelli művésznéven ismert Carlo Broschi a XVIII. század leghíresebb kasztrált operaénekese volt. Népszerűsége a mai megasztárokéhoz hasonlítható. Éneke állítólag gyógyított, a nők hisztérikusan elájultak a katarzistól a fellépésein, miközben a rózsák mellett fehérneműjüket dobálták a színpad felé. Az előadás az ő életéről, sorsáról, egy korról, annak romantikájáról szól.

Barokk balett készül, amely nem a híres 1994-ben bemutatott filmet ábrázolja a színpadon, bár épít az alkotásra. Peter Breuerék szeretnék Farinelli álmain keresztül egyfajta időutazásként bemutatni életét, a hírnév és gazdagság melletti sorsát, magányosságát, félelmeit a sikertelenségtől, emberi érzéseit egy nő iránt, akinek nem adhatott gyermeket. Közben láthatjuk egy korszak jellegzetes figuráit, zeneszerzőit, kalandozhatunk a spanyol királyi udvarban, s átélhetjük az olasz, valamint a francia lélek vidámságát. Neoklasszikus és modern stílus váltakozik majd az előadás koregráfiáiban, attól függően, hogy Farinelli álmaiban vagy a valóságban játszódnak a jelenetek.  

A két táncegyüttes remekül dolgozott együtt A szving meg a tangó és a Stabat Mater előadásokban Sopronban. A próbák várhatóan tavasszal elkezdődnek, mintegy húsz fiatal művész közreműködésével.
 



A történet:

Mindenütt őt ünneplik, irigylik, ám életét a rémálmok, traumák, illúziók és a siker elillanásától való félelem jellemzi. Az előadásban megjelenik, ahogy a főhős a villájában éli mindennapjait, miközben illúziók sorozatában, a múltjában barangol. Visszagondol arra, életét Európában sikerek övezték. Felvillan gondolataiban az, amikor a spanyol király meghívására Spanyolországba utazott, ahol a kedélybetegségben szenvedő V. Fülöp királyt is meggyógyította varázslatos énekhangjával. Farinelli hamar népszerűvé vált a spanyol udvarban, közkedvelt alakja lett a spanyol nemességnek. Ottléte alatt megújította a színjátszást a spanyol operaházakban. A darab szerint Farinelli múltbéli szép emlékei elhalványulnak egy idő után. Sötétség borítja a hangulatát, magányosnak érzi magát és felemészti annak a gondolata, hogy az évek múlását nem állíthatja meg. Állandó szomorúság uralkodik rajta, amit csak barátai tudnak időnként elhalványítani. Baráti társaságának fontos tagja egy házaspár, Metastasio és Teresa. Utóbbi az énekes évek óta eltitkolt szerelme. Farinelli Teresa iránti szüntelen vágyakozása, viszonzatlan szerelme szenvedélyes víziókat kelt benne. Az út az énekes számára még így is a mennyek felé nyílik meg.

Amit a produkcióról tudni lehet, honlapunkon itt olvasható:

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1740-farinelli-nemzetkozi-sztarokkal.html

http://http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1779-misztikum-es-varazslat.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1785-farinelli-elegedett-koreografusok.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1747-a-barokk-megasztar.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1722-barlangsztarok-farinelli%C2%A0.html