Hírek - 2021. február 5.Farinelli: elégedett koreográfusok

Új szerepek is bekerülhetnek a Farinelli című táncmű már elkészült forgatókönyvébe miután Peter Breuer koreográfus alkotótársával, Artur Kolmakovval együtt megtekintette a Sopron Balett gyakorlását. A két szakember igazán elégedett volt a látottakkal, a csapat tagjainak teljesítménye, személyisége, karaktere inspirálóan hatott rájuk. Szerintük nagyon izgalmas előadásnak ígérkezik a St. Pölten-i Europaballett és a leghűségesebb város együttesének együttműködésében készülő produkció, melyet június 26-án láthatnak a nézők a fertőrákosi barlangszínházban. 

Világhírű koreográfusokkal, Peter Breuerrel és Artur Kolmakovval, táncoscsillagokkal, aranyhangúnak tartott dél-stájerországi kontratenor sztárénekessel, nagyszabású, látványos ősbemutatót tart Farinelli címmel a St. Pölten-i Europaballett és Sopron Balett a legendák évadában a fertőrákosi barlangszínházban. A Farinelli művésznéven ismert Carlo Broschi a XVIII. század leghíresebb kasztrált operaénekeseként vonult be a történelembe. Az ő életéről szól a látványos barokk balett, mintegy húsz táncos közreműködésével.

A két koreográfus, hogy kialakítsa a szereposztást, megtekintette a Sopron Balett gyakorlását. Alekszej Batrakov balettmester kemény, fizikailag és technikailag komoly kihívást jelentő bemelegítése után a soproni csapat tagjai egy számot mutattak be a tánc világnapjára készülő gálaműsorukból, majd a tavaly októberben szintén koprodukcióban készült Stabat Materből táncoltak el néhány részletet.

Peter Breuer és Artur Kolmakov jegyzetelt, videózott, gyakran elismerően bólogatott. Akadtak táncosok, akiket többször kértek, hogy mutassanak be technikai elemeket, ugrásokat. A történet forgatókönyve már elkészült, ebben a főszereplőn és baráti körén kívül megelevenednek a barokk korszak jellemző személyiségei, zeneszerzői. Mozart, Händel is megjelenik, csakúgy mint Casanova és a spanyol királyi udvarba szintén bepillantást lehet nyerni. Farinelli egyedülálló énekhangjával meggyógyította V. Fülöp királyt, aki állandó kedélybetegségben szenvedett. Peter Breuer forgatókönyve alapján láthatjuk a színpadon a körberajongott énekes önmagával vívott harcait és mindazt, amit egy korszak ünnepelt, dúsgazdag sztárja átélt.

A gyakorlás után Peter Breuer elképzelhetőnek tartja, hogy kimondottan a soproni táncosok személyisége és karaktere által szerzett inspirációi miatt még új szerepeket ír a már elkészült történetébe. A koreográfusokat elkísérte Michael Fichtenbaum, az ausztriai együttes művészeti igazgatója, aki örült annak, hogy újból együtt dolgozhat a két táncműhely. Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője kiemelte: egy táncegyüttes életében, fejlődési szakaszaiban fontosak az új szakmai és művészeti találkozások. Remekül együtt dolgozott a két csapat A szving meg a tangó és a Stabat Mater előadásokban és szerinte most újra gyümölcsöző lesz a közös munka. A próbák várhatóan tavasszal elkezdődnek. 

Minden, amit a készülő előadásról, Farinelliről tudni lehet, honlapunkon itt olvasható:

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1740-farinelli-nemzetkozi-sztarokkal.html 

 
http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1779-misztikum-es-varazslat.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1747-a-barokk-megasztar.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1722-barlangsztarok-farinelli%C2%A0.html