Hírek - 2021. január 26.Abszurd csattanók

A nő, a vak és a cigány. Agresszív udvarlás. Hordó. Én vagyok az anyád! Rablótámadás. Genderkérdés. Gravitáció. Smürc. Néhány cím azokból a jelenetekből, amelyek alkotják A zuhanás második pillanata álomjátékot a Soproni Petőfi Színházban. Az abszurd műfajról, humoros, ugyanakkor nagyon mély és elgondolkodtató társadalmi kérdésekről szól a produkció. A nézőknek kalandos, valóban képtelennek, váratlannak tűnő, meghökkentő és megmosolyogtató helyzetek sora adhat okot a nevetésre, ugyanakkor arra is, felvillanjon előttük: lehet, hogy ez nem vicc és játék, véresen komoly itt minden? Ilyenek vagyunk, így élünk a hétköznapi kettősségekben, amikor már az elképzelhetetlen elképzelhető egy új dimenzióban? Izgalmas előadás készül remek szellemi, intellektuális utazást hordozó csattanókkal. Próbán jártunk.

A próbák már javában zajlanak a Liszt Ferenc Kulturális Központban, mert kamaraszínházi környezetben ott tekinthető meg az előadás, amint kinyithatnak a színházak. A darabot regisztráció után az idei bérletes közönség is választhatja. 

Tudósítás az olvasópróbáról, arról, hogy miért és mi célból készül az előadás, itt:

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1746-abszurd-zuhanasok.html

A zuhanás második pillanata egy humoros műfaj segítségével komoly morális, közösségi és társadalmi kérdéseket jár körül a családon belüli erőszaktól kezdve a diszkrimináción keresztül egészen a hivatalok bürokratikus működéséig. Ami valóban abszurdnak, nevetségesnek tűnik a színpadon, az ma már néha nem is olyan meghökkentő. A stáb ezért a realista színjátszás eszközeivel dolgozik, az abszurd műfajra jellemző stílusban.

Anélkül, hogy lelőnénk az előadás poénjait, a közönség nem összefüggő történetet alkotó jelenetek közben láthatja például, mi zajlik a színházi díszletépítők lelkében. Milyen az, amikor egy kisdiák felel, a hétköznapitól eltérő módon. Nagy vallomások zajlanak a diszkókban, partyk közben manapság. Ilyet hallhatnak a nézők. Lesz különleges rablás, begördítenek egy hordót, amivel problémák akadnak és előkerülnek hangszerek. Természetesen, a férfi-nő kapcsolatok rejtelmeibe, a családok kusza életébe is bepillanthat a publikum. Persze nem épp a megszokott módon. Vagy mégis? A tükör gyakran görbe, groteszk, de a pillanat, a valóság egyenes és igaz.

A poénok, csattanók meglepőek, meghökkentőek, humorosak. Néha valóban úgy tűnhet, a közönség csak álmodik, mert ilyen nincs és mégis van, hogy a sportból ismert szállóigét idézzük. A színészcsapat, az alkotók nagy kedvvel és még annál is nagyobb komolysággal dolgozzák ki a jeleneteket. Miközben sorjázhatnak előttünk az élet abszurd pillanatai. Ez már nem is álom.