Hírek - 2021. január 22.Széchenyi: az életút megidézése

Arra törekszik Csiszár Imre rendező vezetésével készülő Széchenyi című előadás stábja a leghűségesebb város teátrumában, hogy azt az ábrázolásmódot fedezzék fel Németh László drámájában, amely egy furcsa korszaknak az emberét, annak utolsó napjait mutassa meg. Semmiképp nem szeretnének történelmi eposzt, megemlékezést a legnagyobb magyar haláláról ezzel a produkcióval. Céljuk, hogy színpadra vigyék azt a kalandos históriát, melyet a főhős megélt a magyarság történetében a reformertől a forradalomban csalódott emberen át a döblingi elmegyógyintézet súlyos betegéig. Ennek az életútnak a végső pillanatait idézi meg az író ezzel a művével. A darab szereplőgárdája napi két próbával készül arra, hogy február végén tarthassanak egy munkabemutatót. Próbán jártunk, fotókkal.

Nagyon intenzív próbákat tart Csiszár Imre rendező a stábnak. Energikusan, szenvedélyesen együtt él a darabbal, az íróval, a szereplőkkel, a figurákkal. Instruálja a színészeket és közben folyamatosan építik fel a jeleneteket, helyzeteket, a cseppet sem könnyű dialógusokat, a karakterek céljait, motivációit. A darabban gyakorlatilag Széchenyi gondolatain, szemén keresztül láthatjuk a történet szereplőit. Németh László úgy írta meg ezt a művét, hogy a szövegek azt taglalják, mi  zajlik a fejekben, és ez nem mindig függ az épp elhangzó kérdéstől. Ezért a színészeknek birtokában kell lenniük a szövegeik gondolatvilágával, azoknak filozófiájával, s úgy kell játszaniuk, hogy a nézőknek minden érthető és megmagyarázható legyen. A stábnak Bártfay Rita dramaturg is igyekszik segíteni ebben háttérbeszélgetésekkel, tanácsokkal. Nem modernizálták, nem írták át Németh László művét. Ragaszkodtak az eredeti szöveghez. Így rajzolódik ki az író szándéka, hogy közösen fejtsék meg a nézőkkel: mi vezethetett odáig, hogy Széchenyi öngyilkos legyen? Csiszár Imre ezért a művet pszichológiai thrillernek gondolja.

A Széchenyi-stábja a próbákon tartja a jelenetek időrendi sorrendjét, folyamatában és nem szakaszaiban épül így az előadás. Alkalmaznak majd keretjátékot, ennek mozgásain is dolgoztak már.

Németh László

Széchenyi

történelmi dráma


Szereplők:

Széchenyi István – Széles Tamás
Crescentia, a felesége – Szőcs Erika
Béla, a fia – Papp Attila
Zichy Géza, mostohafia – Marosszéki Tamás
Görgen, főorvos – Major Zsolt
Goldmark doktor – Kovács Frigyes (Jászai-díjas)
Gutherz doktor – Wischer Johann
Lonovics érsek – Boráros Imre (Kossuth-díjas)
Báró Jósika Samu – Pelsőczy László
Babarczy alezredes – Nagy Gábor
Kiss Márton, Széchenyi titkára – Horányi László (Jászai-díjas)
Brach, Széchenyi inasa – Galkó Balázs
Magyarországi látogató – Savanyu Gergely
Mátyás – Szabó László
János, ápoló – Kiss Noró

Alkotótársak:

Díszlet – Csiszár Imre
Jelmez – Szakács Györgyi (Kossuth- és Jászai-díjas)
Dramaturg – Bártfay Rita
Súgó – Szele Júlia
Ügyelő – Kiss Noró
Rendezőasszisztens – Simon Andrea
Rendező – Csiszár Imre (Kossuth- és Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész)

Németh László örököseinek engedélyét a Hofra Kft. közvetítette – www.hofra.hu