Hírek - 2021. január 17.Széchenyi keresztúton

Szobrok, festmények, fényképek, jól ismert ábrázolási módok helyett két lábbal a földön járó, negatívumoktól sem mentes ember belső világát szeretné megmutatni a nézőknek Németh László Széchenyi című történelmi drámájának stábja a Soproni Petőfi Színházban. A darab a legnagyobb magyar utolsó napjairól szól, amikor a döblingi elmegyógyintézetben végül öngyilkosságba menekül. Csiszár Imre rendező azt szeretné megfejteni a szereplőkkel, mi vezette el eddig a kor szellemi géniuszát, nem megkerülve egy másik központi kérdést: hívő ember szembe mehet-e Isten akaratával, véget vethet-e az életének, ha a társadalmi, történelmi helyzet kényszeríti, beszorítja ebbe?  Próbán hallott gondolatok itt.

Csiszár Imre pontosan, felkészülten, nagy energiákkal vezeti a Széchenyi próbáit. Hangsúlyozta: ennek a darabnak egy főszereplője van és sok epizódszereplő érkezik a színre egy vagy két jelenetre. Ám nekik, ott, abban a pillanatban kulcsszerep jut, hogy a főhős önelemzéseknek is beillő gondolatai, a dialógusok, helyzetek, Németh László szövegei érthetővé, érvényessé váljanak. Ezzel tudják ők azt a világot, a történelmi korszaknak a légkörét megteremteni, a történetet folyamatos feszültségben, dinamizmusban tartani.
 
A rendező szerint túl kell lépniük azon, hogy egy klasszikus történelmi korszaknak nagy egyéniségét mutassák be olyan módon, ahogy az iskolákban mindenki megtanulhatta már gyermekként. Széchenyi István belső világát, személyiségét szeretnék megfejteni. Ki is volt valójában annak a tükrében, ahogyan Németh László megfesti őt az önelemzéseknek beillő párbeszédek közepette. Ebben a történelmi drámában az író már a zaklatott, furcsa, nem mindenkor logikusan, sőt, néha megmagyarázhatatlanul, érthetetlenül gondolkodó főhőst ábrázolja. Ebben a helyzetben kell eljutniuk a központi kérdésekhez. Mi vezette az öngyilkossághoz Széchenyit? Hívő, vallásos emberként miért, milyen kétségek, vívódások közepette hágta át a kereszténység tabujának számító parancsolatot?    

Csiszár Imre rendező további gondolatai a műről, az előadásról az elemzőpróbán itt:

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1766-szechenyi-rajtolt-a-stab.html
 

Széles Tamás Széchenyiről itt:

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1767-szechenyi,-az-erzo-ember%C2%A0.html



Németh László

Széchenyi

történelmi dráma

Szereplők:

Széchenyi István – Széles Tamás
Crescentia, a felesége – Szőcs Erika
Béla, a fia – Papp Attila
Zichy Géza, mostohafia – Marosszéki Tamás
Görgen, főorvos – Major Zsolt
Goldmark doktor – Kovács Frigyes (Jászai-díjas)
Gutherz doktor – Wischer Johann
Lonovics érsek – Boráros Imre (Kossuth-díjas)
Báró Jósika Samu – Pelsőczy László
Babarczy alezredes – Nagy Gábor
Kiss Márton, Széchenyi titkára – Horányi László (Jászai-díjas)
Brach, Széchenyi inasa – Galkó Balázs
Magyarországi látogató – Savanyu Gergely
Mátyás – Szabó László
János, ápoló – Kiss Noró

Alkotótársak:

Díszlet – Csiszár Imre
Jelmez – Szakács Györgyi (Kossuth- és Jászai-díjas)
Dramaturg – Bártfay Rita
Súgó – Szele Júlia
Ügyelő – Kiss Noró
Rendezőasszisztens – Simon Andrea
Rendező – Csiszár Imre (Kossuth- és Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész)


Németh László örököseinek engedélyét a Hofra Kft. közvetítette – www.hofra.hu