Hírek - 2021. január 15.Széchenyi: próbán jártunk

Pszichológiai thriller. Egy nagy sakkjátszma utolsó lépései. Mi döntött a végzetes lövés mellett? Hogyan jut el idáig egy hívő ember? A reformkor szellemi gigásza. Izgalmas előadás készül a legnagyobb magyarról, a leghűségesebb város első díszpolgáráról. Belső tűzzel, magas hőfokon vezeti Csiszár Imre rendező Németh László Széchenyi című történelmi drámájának a próbáit a Soproni Petőfi Színházban. Együtt él a darabbal. Talán magával a főhőssel és az íróval. Ott ül a színpadon, néha felugrik, instruál, egy-két mondatos szellemi útirányt szab. Céltudatosan. Nincs felesleges mondata, csak beépíthető. A mű gondolatiságát, mélységét szeretné kibontani a színészekkel, akikre alkotótársként tekint. Próbán jártunk, fotókkal.

Csiszár Imre gazdag rendezői pályafutása során még soha nem állított színpadra Németh László darabot. Szerinte méltatlanul keveset játsszák a magyar színházak az író munkáit, úgy érzi, a mai világban többször kellene elővenni a műveit.

A Széchenyit ő pszichológiai thrillernek gondolja, mert az író a reformkori politikust - aki egy igazi szellemi gigász volt - önelemző módon és azt megmutató történetbe helyezi. Németh László arra fókuszál, mi zajlik a fejekben, és ez nem mindig függ épp az adott kérdéstől. Látjuk a döblingi szobát. Odaérkeznek a szereplők, de a dialógusokat abból a szempontból kell értelmezni, ki, mit is gondol egy helyzetben, s ez nem mindig függ össze a kérdésekkel. Az érthetőséget a színészi játék, egyéniség mellett a jó szövegmondás segítheti. Ahogy a rendező fogalmazott: zengeni kell a mondatoknak a lélekben, gondolatokban, s akkor minden a helyére kerül. Németh László színészek számára nehezen mondható szöveget írt. Az alkotók Bártfay Rita dramaturg vezetésével tudatosan nem írták át azt. Ragaszkodtak az eredeti drámához, csak apró húzásokat végeztek benne.

A Széchenyi című történelmi dráma Széchenyi István utolsó napjairól szól, amikor a döblingi elmegyógyintézetbe szállítják. A dráma intellektuális anyaga a politikus Goldmark doktorral folytatott két legfontosabb vitájában bontakozik ki. Goldmark a darab kulcsfigurája, aki megfejtésül szolgál Széchenyi jellemének a megértéséhez, a pszichopata doktor voltaképp a főhős önmardosó kétségeit, sorsát és döntéseit mutatja fel egy izgalmas sakkjátszma stratégiai lépéseit követve.

A próbák gőzerővel zajlanak a soproni színházban. Február végén mindenképp szeretne a stáb egy munkabemutatót tartani.
 

Csiszár Imre gondolatai az elemző próbán itt:

http://www.soproniszinhaz.hu/hu/hirek/1766-szechenyi-rajtolt-a-stab.html

Széles Tamás Széchenyiről itt:

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1767-szechenyi,-az-erzo-ember%C2%A0.html

Háttér az előadásról és soproni érdekességek Széchenyiről itt:

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1568-szechenyi-az-igazsagszereto-ember.html


Németh László

Széchenyi

történelmi dráma

Szereplők:

Széchenyi István – Széles Tamás
Crescentia, a felesége – Szőcs Erika
Béla, a fia – Papp Attila
Zichy Géza, mostohafia – Marosszéki Tamás
Görgen, főorvos – Major Zsolt
Goldmark doktor – Kovács Frigyes (Jászai-díjas)
Gutherz doktor – Wischer Johann
Lonovics érsek – Boráros Imre (Kossuth-díjas)
Báró Jósika Samu – Pelsőczy László
Babarczy alezredes – Nagy Gábor
Kiss Márton, Széchenyi titkára – Horányi László (Jászai-díjas)
Brach, Széchenyi inasa – Galkó Balázs
Magyarországi látogató – Savanyu Gergely
Mátyás – Szabó László
János, ápoló – Kiss Noró

Alkotótársak:

Díszlet – Csiszár Imre
Jelmez – Szakács Györgyi (Kossuth- és Jászai-díjas)
Dramaturg – Bártfay Rita
Súgó – Szele Júlia
Ügyelő – Kiss Noró
Rendezőasszisztens – Simon Andrea
Rendező – Csiszár Imre (Kossuth- és Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész)


Németh László örököseinek engedélyét a Hofra Kft. közvetítette – www.hofra.hu