Hírek - 2021. január 5.Lélegzetelállító show

Lélegzetelállítóan gyönyörű, akrobatikusan lenyűgöző show. Erő, bátorság és precizitás áradata. Hipnotikus. Varázslatos. Káprázatos. Ilyen jelzőkkel illették a sajtóban a Recirquel My Land című világhírűvé vált kirobbanó sikerű bemutatóját, melyet az Edinburgh Fringe Festival legjobb produkciójának választották meg 2018-ban. A látványos összművészeti cirkuszi előadás június 4-én látható a barlangszínházban hét nemzetközi szintű, klasszis ukrán artistának a főszereplésével, akik ámulatba ejtették Európát és a tengeren túli színházak nézőit. A legendák velünk élnek Fertőrákoson.  

Az előadás egy ősi világot mutat be, miközben a művészek magukról beszélnek. Évezredes vallási történeteket, mítoszokat vettünk alapul, amelyek váratlanul összetalálkoztak az ő személyiségükkel. Ezt mondta Vági Bence  rendező-koreográfus a produkcióról. Az előadás meghódította a nemzetközi cirkuszi világot és magasba repítette a Recirquel társulatát. 

"Nagyon szeretem azt a fajta visszafojtott tüzet, ami a szláv embereket jellemzi. A nyugodt, kiegyensúlyozott tudást, ami hatalmas szenvedéllyel párosul " - hangsúlyozta egy interjúban a rendező, aki a történet kialakításához mélyinterjúkat készített az ukrán művészekkel. Beszélgetett velük családjukról, szülőföldjükről, hazájukról, mindarról, ami Ukrajnához köti őket. A közös kapcsolódási pont így a föld és a fény lett számukra, mint két ellentpontozó elem. A hagyományok, a szabadság, a szerelem motívumait kutatva született meg végül az előadás, amelynek központjában a haza, a szülőföld áll. Az emberiség gyökereit, az ember és anyaföld közötti örök kapcsolatot állítják fókuszba. Mindeközben valóban lélegzetelállító mutatványokat hajtanak végre az artisták. A nézőnek néha úgy tűnik, legyőzik az emberi test és a gravitáció határait. Mindenkinek jut bravúrszám, szóló, káprázatos, lenyűgöző, színes kaleidószkópként cikáznak a képek, jelenetek.

Az előadásban a táncművészet találkozik a cirkusszal. A Recirquel produkcióiban a klasszikus artistatechnika mellett fontos szerepet foglal el a tánc- és a színészmesterség, valamint a látványvilág és az egyedileg komponált élőzene. Ezt most Szirtes Edina Mókus és Terjék Gábor szerezte. Légies dallamok és a népzene egységesen megfér ebben a produkcióban, biztosítva az emlékezetes színházi élményt.

My Land

Artisták
: Rodion Drahun, Roman Khafizov, Sergii Materinskyi, Yevheniia Obolonina, Andrii Pysiura, Mykola Pysiura, Andrii Spatar

Zene: Szirtes Edina Mókus, Terjék Gábor
Népzenei szakértő: Both Miklós
Jelmez: Kasza Emese
Tervezőmérnök: Tárnok Zsolt
Fény: Lenzsér Attila, Pető József
Hang: Terjék Gábor
Cirkuszszakértő: Kristóf Krisztián
Művészeti tanácsadó: Illés Renátó, Zsíros Gábor
A koreográfus munkatársa: Maday Tímea Kinga
A rendező munkatársa: Schlecht Aliz
Rendező-koreográfus: Vági Bence
 

Barlangsztárok rovatunkban itt olvashatnak a produkcióról még:

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1726-barlangsztarok-my-land.html

Fotó: My Land produkció honlapja: Pályi Zsófia/ Réthey-Prikkel Tamás


Recirquel Újcirkusz Társulat Vági Bence rendező-koreográfus vezetésével magyar artistákból alakult 2012-ben Budapesten. A társulat öt egész estés nagyszínpadi produkciója – Cirkusz az Éjszakában, A Meztelen Bohóc, Párizs Éjjel, Non Solus, illetve az Adieu! – a bemutatók óta telt házzal fut a budapesti Müpában. A Recirquel nemzetközi karrierje 2014-ben kezdődött, a társulat mára az európai és tengerentúli színházak rendszeres fellépője Franciaországtól Hollandián és Kolumbián át Chiléig. Vági Bence és a Recirquel Társulat 2017-ben felkérést kapott a 17. FINA Világbajnokság záróünnepségén látható monumentális produkció, a Csodaszarvas legendája megrendezésére, amelyben a több mint 200 artista és táncos lépett színpadra a világ 18 országából.