Hírek - 2021. január 3.Honeybeast: végső határok

Most szembesülni lehetett azzal, hogy hol voltak túlkapások az élet bizonyos területein, például az ego megnyilvánulásait illetően. A lemez nem 2020-ról szól, jóval azelőtt megírta Bencsik-Kovács Zoltán a dalokat és a szövegeket, mielőtt kibontakozott volna a baj, sőt, a Túlélő című szám egy évvel korábban született. Valószínűleg ráérzett valamire globális szinten - mondta honlapunknak Tarján Zsófia, a Honeybeast együttes frontembere az új anyagukról. A népszerű csapat a legendák évadában augusztus 6-án lép fel a fertőrákosi barlangszínházban. Játsszák a nemrég megjelent albumuk, az EGO dalait, és a tőlük megszokott eddigi nagy slágerek sem maradnak el a koncerten. Újdonságokkal is készülnek. Villáminterjú az énekesnővel itt.

A Honeybeast idén megjelent új albumával keretes történetet mesél el. A szakírók szerint kiforrott zenei anyag született. Reflektál a világra és mindarra, mi a baj az emberi egóval, amely a személyiségünk végső határa. Mindemellett erős hangszereléssel, népszerű vendégművészekkel lepik meg a rajongóikat. A lemezen közreműködik Caramel (Túlélő – duett), Palya Bea (Ha meghalok - duett), Gerendás Dani (Ma éjszaka – dobszóló) és Fura Csé (Nem vesznek a kamerák – rap). Ez is újdonság az eddigi cédéikhez képest. Tarján Zsófi, a remek jazzénekesnő, frontember kreatív energiái pedig nemcsak a színpadon, hanem a lemez grafikai részein is láthatóak. Az énekesnő úgy érzi, most sikerült a legerősebben, leghatásosabban érzékeltetni a lemezük egységes üzenét, hangulatát.  

-  A mai hazai zenei térképet nézve a megjelent anyag mélyebben, erősebben reflektál a világra. Mi volt a baj az emberi egóval 2020-ban?
- Sok minden lehet. Mindenkinél más, de ami közös, talán az, hogy most szembesülni lehetett mindazzal, hol voltak túlkapások az élet bizonyos területein, például az ego megnyilvánulásait illetően. A lemez nem 2020-ról szól, jóval azelőtt megírta Bencsik-Kovács Zoltán a dalokat és a szövegeket, mielőtt kibontakozott volna a baj, sőt, a Túlélő című szám egy évvel korábban született. Valószínűleg ráérzett valamire globális szinten, s így keletkeztek olyan zenék, szövegek, melyek hátborzongatóan rímelnek a mostani helyzetre. Remélem, az elkövetkező időkben vidámabb témák villannak be nála.

 -  A dalok tudatos összefüggésekben egységet mutatva követik egymást. Milyen koncepció, gondolatiság mentén születtek meg?
- Minden lemeznél törekszünk arra, hogy egységes legyen, de talán eddig az Egónál sikerült a leghatásosabban érzékeltetni ezt a koncepciót. Fontos a dalok sorrendje. Ahogy haladunk előre egyre sötétebbek a szövegek, a zenei témák és megoldások a hangszerelésben. Ez az első lemez, mely során a dalok többsége szinte azonos időben született, és már a felvételek kezdetén is megvolt a sorrend, így sok szám között találhatunk összefüggéseket, visszacsatolásokat a szövegekben. 

 - Az eddigiektől eltérően több duett szerepel a lemezen. Mi volt a motiváció, hogy más előadók is szerepeljenek az albumon?
 - Mindig keressük az újat, az érdekeset. Nem akarunk hátradőlni, fontos, hogy a lemezek során is legyen egy új impulzus, ami táplálni tudja bennünk azt a lelkesedést és elszántságot, mely többek közt hajtja előre a produkció motorját. Ezen kívül nagyon sok hazai zenész, zenekar, énekes, rapper munkásságát követjük, szeretjük, és már régóta felmerült bennünk a gondolat, hogy valamikor együtt kéne dolgozni. Most ugyan konkrét tervek nincsenek, de továbbra is születhetnek kooperációs dalok, amikor úgy érezzük. 

 - A zenekar épp egy éve Sopronban már nagy élményt szerzett a közönségnek, mivel lepi meg a csapat a nézőket a barlangszínházban?
- Nagyon bízunk benne, hogy ott lehetünk! Folyamatosan készülünk, dolgozunk a dalokon és a műsoron, minden évben újítunk valamit.

Barlangsztárok sorozatunkban itt olvasható beharangozó az együttesről:

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1731-barlangsztarok-honeybeast.html

A Honeybeast abban is különleges a  magyar zenei életben, hogy a dalokban sokszor valós szituációk alapján megfogalmazott történeteket mesélnek el, ám a végső megoldást, tanulságot mindig a hallgatóra bízzák, ő hogyan értelmezi az adott számot. A 2005-ben Szegeden alakult elektronikus pop-rock zenét játszó zenekar egyszerre repít a magasba lélekemelő melódiáival, és ránt vissza a földre mély, drámai szövegeivel.