Hírek - 2020. december 25.Bogányi, a zene lelke

Nem kell, hogy egy zeneszerző nagyon különleges legyen, elég, ha ő a legjobb. Lisztet nem megtalálni, hanem elkerülni művészet. A remekművek hordozzák az igazságtartalmat. A zene minősége, életem minőségét adta. Ezek a gondolatok beillenének akár Márai Füves könyvébe. Nem más mondta, mint a világhírű Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, aki a barlangszínházi szezon országos komolyzenei szenzációjaként szeptember 4-én a Győri Filharmonikus Zenekarral ad koncertet a Kékfrankos hangversenybérletben Fertőrákoson. A nagyszabású eseményen színpadon látható és hallható a magyar fejlesztésű "csodazongora." Egyszeri, megismételhetetlen, életre szóló élményt jelent mindez a műfajt szerető közönségnek a legendák évadának záró hétvégéjén. 

Bogányi Gergely Fertőrákoson Liszt Ferenc I. (Esz-dúr) zongoraversenyét adja elő. A Győri Filharmonikus Zenekart Berkes Kálmán művészeti vezető dirigálja. A Bogányi című program Wagner A bolygó hollandi című operájának nyitányával indul, majd a második részben csendül fel Dvořák "Az újvilágból" című szimfóniája. 

Bogányi Gergely a magyar komolyzenei élet világszinten jegyzett zongoraművésze. Neki útja, hivatása, küldetése a zene. Beleszületett. Ez a természetes közege, életfeladata. Ebben tökéletes bizonysága volt mindig. Hiszi, hogy az ember egyszeri és megismételhetetlen teremtmény, egyéni, rászabott feladatokkal. Ha leül a hangszere elé az olyan lehet számára, akár egy nagy tiszta levegővétel és egy izgalmas belső utazás. Gyakorlatilag négyéves kora óta színpadon áll. Alig akad olyan kontinens, ahol nem lépett  fel. Repertoárján több mint harminc zongoraverseny és a zongorairodalom jelentős része szerepel. Mindemellett szereti az olyan kihívásokat, amelyek nem öncélúan magamutogatók, hanem valamilyen érték mellett foglalnak állást. Talán ezért vállalta azt a világcsúcsnak beillő hangverseny-szériát 2010-ben, amikor a Chopin-év alkalmából rendezett két napon átívelő koncertsorozaton a zeneszerző összes, szólózongorára írt művét megszólaltatta. Ilyen páratlan teljesítményre azóta sem volt képes senki. Ekkor is hajtotta az inditatás, a belső tűz, hogy az emberek megismerjék a zenét és azokat a remekműveket, melyeket a világ legnagyobb zeneszerzői hagytak ránk.   

Bogányi Gergely zenei tehetségéről, magas szintű művészetéről, kiválasztottságáról, belső energiákból táplálkozó egyéni és egyedi, újító, gyakran megfejthetetlen játékáról sok jelzőt leírtak már. Eközben pedig még arra is jutott idejéből, hogy egy csapattal kifejlesszék, megalkossák az új magyar zongorát. A futurisztikus, bámulatos külsővel rendelkező, 2,62 méter hosszú, 18 ezer alkatrészből álló, a világon egyedülálló magyar hangszer nagy utat járt be a világban. Érdekesség, hogy Bogányi Gergelynek 14 évesen egy finnországi fizika órán jutott eszébe az alapötlet, 20 esztendősen már beszélt róla és 2014 novemberében elkészült az általa megálmodott hangszer. Most ebből egy érkezik Fertőrákosra.

A zongoraművész és a stábja jelenleg dolgoznak a hangszer továbbfejlesztésén. Így elképzelhető, hogy ebben a témában szintén hallunk majd híreket róla. Bogányi Gergely a játványhelyzet miatt egyelőre csak online koncerteket tudott adni Pécsett, Győrben, Debrecenben. Mindemellett a zeneszerzési munkáira fordított több időt. Természetesen ő is várja, hogy megnyíljanak a hangversenytermek, hiszen a zene lelkek találkozása egyben. 

Barlangsztárok sorozatunkban itt olvashatnak Bogányi Gergelyről és az általa fejlesztett zongoráról:

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1481-barlangsztarok-boganyi-gergely.html

Ízelítő Bogányi Gergely játékából itt:

http://www.youtube.com/watch?v=--XmrtFcGvU&feature=emb_logo

Bogányi-idézetek:

"A zene révén a legmagasabb színvonalú értékekkel találkoztam, és ezt először is a szüleimnek köszönhetem. Ez lett valójában az alapja az igazi értékek helyes felismerésének, ami ebben a mostani közegben egyre fontosabb."

 "Nem szeretem, ha azt mondják, különlegességet játszom, mert úgy gondolom, hogy a zene maga különleges."     

"A zene történelme alatt nem született tíznél több olyan nagyságú zeneszerző, mint Liszt Ferenc. " 

" Ennek a hangszernek Magyarországon kellett megszületnie. Ez nem csak egy termék. A hangszer lelkiséget, minőséget, megjelenést hordoz. A lélekhez szól."

Fotók: a művész honlapja