Hírek - 2020. december 14.Stanley Clarke, a basszus mágusa

A művészet soha nem hal meg. A hangszered nem befolyásolhat abban, hogy ki vagy. Te határozod meg ezt. Gondolataiddal, céljaiddal. A zenészek életórái mindenki sorsára alkalmazhatók, hordoznak tanulságokat. Ilyen üzenetekkel vágott bele nemrég internetes zenés, beszélgetős sorozatába a világ egyik legnagyobb basszusgitárosa, mágusa, a négyszeres Grammy-díjas Stanley Clarke, aki zenekarával július 17-én lép fel a harmadik SopronDrumon a fertőrákosi barlangszínházban. Nagyszabású, virtuozitást sem nélkülöző különleges koncerttel érkezik a jazz hatalmas csillaga. Az esten szerepel David Friedman vibrafonista, marimbaművész, zeneszerző, jazzpedagógus. Sztárkavalkád és megismételhetetlen zenei élmény vár a közönségre a műfaj legnagyobb legendáival országos és európai szenzációként. Addig pedig érdemes nézni Stanley videóit az interneten.

Stanley Clarke több mint 40 albummal, négy Grammy-díjjal, számtalan koncerttel, filmzenével, saját szerzeménnyel a háta mögött a legnagyobb jelzőt is elnyerte szakmájában: ő az élő legenda. A basszus királya. A világ egyik legismertebb akusztikus és elektromos basszusgitárosa, előadóművész, zeneszerző, karmester, rendező, producer. A dzsessz és a fúziós muzsika igazi úttörője. Különösen híres dinamikus, intenzív, elsöprő játékáról, fellépései igazi show-hangulatot árasztanak. Először ő szólaltatta meg a hangszerét a húrok ütésével. A műfaj legnagyobbjaként  jegyzik és a legnagyobbakkal játszott együtt az elmúlt fél évszázadban. 

Fertőrákosra a tervek szerint vele jön Beka Gochiashvili (zongora, billentyűk), Cameron Graves (billentyűk), Jeremiah Collier (dob), Saler Nader (tabla) és a kiemelkedő hegedűs, Evan Garr.

Amíg viszont nem találkozhat a közönséggel, elindította interneten a Stanley Clarke Bass Nation havonta jelentkező videós vállalkozását. Minden részben egy-egy iránymutató gondolattal, témával jelentkezik. Beszélget ezekről a műfaj kiemelkedő egyéniségével, közben pedig bepillanthatunk egy-egy előadó pályafutásába, a zene, a stílus történetébe. Stanley Clarke szerint érdekes lehet ez a műsor azoknak is, akik nem zenészek, mert a nézők, rajongók megismerhetik így kedvenceiket, azoknak életét, gondolatait. Az első, novemberi téma a műsorban a felkészülés volt. Carlitos de Puerto, Jr., volt online vendége. Mindemellett Verdine White, az a Earth, a Wind & Fire basszusgitárosaként, tagjaként ismert zenésszel is beszélgetett. A zenekar a világon 90 millió albumot adott el,  bekerültek a The Rock and Roll Hall of Fame-be. Verdine White díszdoktori fokozattal rendelkezik az Amerikai Zenei Konzervatóriumban. A műsorban látható Clayton Cameron dobos és Clarke is zenél, mégpedig saját kompoziciót.

Várhatóan Jack Cassady, Marcus Miller, Steven "Thundercat" Brunner, Salar Nader, Nik West, Brady Watts, Sekou Bunch, Karl Vincent, Francesca Alinovi, Hadrien Feraud is vendégeskedik majd a műsorban. 

Amíg tehát a nézők várják a fertőrákosi koncertjét, érdemes megnézni internetes műsorait, hiszen a gondolatai, tapasztalatai mellett világszintű játéka is megcsodálható. 

Az első műsora itt látható: 

http://www.youtube.com/watch?v=qanOgNFYicU&t=507s
 

Barlangsztárok sorozatunkban a honlapunkon itt olvasható ajánló Stanley Clarkeról és David Friedmanról:

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1482-barlangsztarok-stanley-clarke.html