Hírek - 2020. december 12.David Sanborn, a szaxofon királya

"A zene egy végtelen szabad ég. Soha nem érsz a végére. Úgy gondolom, a zene anélkül, hogy eljutna a nagy hamisításhoz, az emberekkel való kommunikáció módja. Szent. Ez lehetővé teszi, hogy történeteket mesélj arról, milyen embernek lenni. Mi is lehetne az élet metaforája, hanem a zene? Reflexió, rezonancia ez az egész." Így gondolkodik a hatszoros Grammy-díjas 75 éves David Sanborn, a világ egyik legjobb jazzszaxofonos legendája, aki zenekarával érkezik a harmadik SopronDrumra július 16-án a fertőrákosi barlangszínházba. Fellépése igazi európai szenzációnak számít. Ray Charlestól és James Browntól kezdve, Eric Claptonon, David Bowien, Stevie Wonderen, Paul Simonon, Bruce Springsteenen, Elton Johnnon át egészen a Rolling Stonesig minden előadó, aki vele zenélt, a legnagyobbak között emlegeti a nevét. Hangszerének királyaként, aki olyan formában van ma is, hogy online-dzsemmel barátaival rendszeresen. Nemrég osztott meg ilyen felvételt az interneten.

David Sanborn az elmúlt évtizedek legaktívabb és legtermékenyebb jazzszaxofonosa, hangszeres ikonja. A pop, az R & B és a crossover zenészek legbefolyásosabb egyénisége. Kiadott 24 lemezt, nyolc arany, valamint egy platina albumot kapott eddig. "A szaxofon számomra az a hangszer, amely a legközelebb áll az emberi hanghoz. Az érzelmek, színek széles skálájának kifejezésére való. " Amikor ezt a mondatot olvashatjuk tőle, akkor láthatjuk gazdag pályafutását.

Onnantól kezdve, hogy gyermekbénulással feküdt egy kórházban egy évig, majd, hogy tüdejét erősítsék elkezdett fúvós hangszeren tanulni. Már 14 évesen olyan blueslegendákkal játszott együtt, mint Albert King és Little Milton. Később csatlakozott Paul Butterfield együtteséhez, velük együtt fellépett a világ rocktörténelmének emlékezetes találkozóján, a woodstocki fesztiválon. A jazz és a pop legnagyobb legendáival játszott azóta. Többek között David Bowieval, akiről azt tartja, hogy az egyik legnagyobb előadóművész és nagyszerű író volt, akivel valaha találkozott. Jó barátja Eric Clapton is. Vele remekül megértik egymást a színpadon és azon túl. Ray Charles és  Stevie Wonder a hetvenes évekbeli útjára voltak nagy hatással.

David Sanbornt pályafutása kezdetén nagyszerűen inspirálta a chicagói blues. Ma már minden stílusban otthonosan mozog. Ő erről azt tartja, amit Duke Ellington mondott: "Kétféle zene létezik. Van jó zene és van rossz zene." Szerinte műfajtól függetlenül ez igaz. Sokoldalúságát a világ nagy színpadain bizonyította. Koncertjei élményszámba mennek. A zeneszerzőként is tevékenykedő David Sanborn sikeresnek bizonyult a filmzenék területén is. Ő írta a Halálos fegyver sorozat több epizódjának a zenéjét.

A sztárszaxofonos 2015-ben járt már Magyarországon, akkor Budapesten a Müpában játszott. Ami a mostani meghívását illeti, annak pedig különlegessége, érdekessége, hogy David Sanborn a 2000-es évek elején lépett fel olyan fesztiválon, amikor együtt játszott Richard Bonával, aki két éve már koncertezett a fertőrákosi barlangszínházban, épp a SopronDrumon.

Fertőrákoson a David Sanborn Acoustic Band látható. A szaxofonkirállyal érkezik a tervek szerint Ben Williams (basszusgitár), Michael Dease (harsona), Andy Ezrin (zongora), Billy Kilson (dob). Utóbbi workshopot is tart a jövő nyári SopronDrumon.

Friss, novemberi online-dzsemmelés David Sanbornnal és barátaival, (a dobos Billy Kilson):

http://www.youtube.com/watch?v=MXOwOj-ZNtc&t=403s

Barlangsztárok sorozatunkban a honlapunkon itt olvashatnak David Sanbornról:

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1480-barlangsztarok-david-sanborn.html