Hírek - 2020. november 30.Barlangsztárok: Carmina Burana

Mágikus, ikonikus, misztikus mű. Világot teremtő és mozgató őserő, a természet, a szerelem élménye, megújulása. A huszadik század legismertebb dallama. A Carmina Burana a zenetörténet egyik legnépszerűbb darabja. A Győri Filharmonikusok sorozata ezzel az alkotással indul a Kékfrankos bérletben június 13-án a barlangszínházban. A koncert nagyszabású összefogással valósul meg, hiszen a majd nyolcvantagú szimfonikus zenekar mellé soproni, győri és budapesti kórusokat hívtak meg. A soproni Liszt Ferenc pedagóguskórus Makkos Ágnes karnagy irányításával és a Sonitus Scarbantiae női kar Harcz Katalin vezetésével csatlakozik hozzájuk. Operaénekesek is fellépnek velük, a karmester pedig Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész lesz. A legendák velünk élnek Fertőrákoson.

Carl Orff a legnagyobb és egyben legelső színpadi sikerét érte el ezzel a művel. A darab alapjait egy XIII. századi versgyűjtemény-kódex alkotta. A verseket - néhány igen szabadszájú, érzéki, humoros, lírai -  szerzetesek és vándordiákok írták a bajorországi Benediktbeuern kolostorában. A burai dalokat (Carmina Burana) Orff kerek történetté formálta, és már megírása pillanatában szcenikus kantátának - világi dalok szólóénekesekre és kórusokra, hangszerkísérettel és mágikus képekkel - szánta. A szakmai beszámolók szerint Orff már a húszas évektől intenzíven foglalkozott a zenepedagógia megújításával. A legfontosabbnak a ritmus tanítását tartotta. Úgy gondolta, egyszerűbb ritmusok eleve örömöt okoznak a tanulónak, a makacsul ismételgetett képleteknek pedig szinte mágikus hatásuk van. Zenéjéből kiküszöbölt mindenfajta érzelmességet. Száműzte a kromatikát. A gregorián, illetve a középkori trubadúrzene dallamvilágát tekintette mintának. Igen nagy szerepet adott az ütőhangszereknek. Ez pedig ebben a művében óriási erővel hatott. 

A világi élvezeteket dicsőítő vágáns költők verseire komponált, a tavasz, a bor és a szerelem himnuszaként is ismert művet Frankfurtban mutatták be 1937. június 8-án. A Carmina Burana a premiertől kezdve hatalmas népszerűségnek örvendett. Ma is egyike a huszadik századi muzsika legkedveltebb darabjainak.

A barlangszínházi nagyszabású, grandiózus előadás a nyár egyik nagy komolyzenei élményét garantálja a közönségnek.