Hírek - 2020. november 20.Barlangsztárok: Bánk bán

A jövő nyári komolyzenei kínálat nagyszabású csúcspontjaként grandiózus előadásként láthatják a nézők a Bánk bánt a barlangszínházban június 12-én a Coopera produkciójaként. A nemzeti operát Vidnyánszky Attila rendezte. A mű épp 200 éve, 1820 őszén jelent meg nyomtatásban. Katona József úgy döntött, hogy saját maga adja ki alkotását, amely egy pályázatra készült. A darabot azonban csak Katona halála után, 1833-ban adták elő. A Nemzeti Színházban 1839-ben mutatták be először és ezután vált a magyar színpadok meghatározó darabjává. A legendák velünk élnek Fertőrákoson.

- Hazánk nagy sorsfordulói, történelmi tragédiái mindig arra késztetnek, hogy átgondoljuk a helyünket a világban, megfogalmazzuk küldetésünk és végzetünk sajátosságait. Erre az opera műfaja, illetve Erkel grandiózus műve különösen alkalmas, hiszen sűrítve, ugyanakkor a zene szuggesztív erejével felerősítve szembesít bennünket a drámai történettel- mondta Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező, aki színpadra állította a Bánk bán operát.

- Az utóbbi évtizedek legjobb operaelőadása volt minden szempontból - ezt mondta dr. Batta András zenetörténész a Bánk bán idei margitszigeti bemutatója után. A mű Kesselyák Gergely Liszt Ferenc-díjas, érdemes művész karmester vezényletével hangzik el. A címszerepben a Liszt-díjas Molnár Levente, a főszerepekben Mester Viktória, Fischl Mónika, Kálmándy Mihály, Kováts Kolos és Boncsér Gergely lép színpadra. A Coopera bemutatója a Kodály Filharmonikusok Debrecen, a Csokonai Színház Énekkara, a Honvéd Férfikar, a Budapest Stúdiókórus, valamint a Csokonai Színház Tánckara közreműködésével került színpadra.

Jó úton maradni

"Számomra a Bánk bán a magyarságot jelképezi - az örök kiélezett, éles harcot azért, hogy a jó úton tudjunk maradni. Jelképezi a megosztottságot, az erőt, a becsületességet, a tisztességet. Bánk bán figurája nagyon közel áll hozzám. Vidnyánszky Attila rendezésében az opera pedig tökéletes" – mondta Molnár Levente, világhírű operaénekes egy interjúban az előadásról.

Ez csúcspont

Kóczán Péter, a Pro Kultúra kulturális igazgatója kiemelte, a fertőrákosi barlangszínház az elmúlt években bizonyította, hogy megbízható, magas színvonalú, színes és szerteágazó kulturális szolgáltatást képes nyújtani a térségben. A klasszikus zene, az opera a játszóhely megnyitása óta mindig megjelent a műsorban. Ennek jövő évi csúcspontja a Bánk bán barlangszínházi előadása.

Fotó: Coopera Facebook oldala