Hírek - 2020. november 19.Barlangsztárok: Farinelli 

Szenvedély, érzelmek, kaland, varázslatos dallamok, ámulatba ejtő koreográfiák. A tánc műfajában nagyszabású, látványos ősbemutatót tart Farinelli címmel a St. Pölten-i Europaballett és Sopron Balett június 25-én és 26-án a barlangszínházban. A Farinelli művésznéven ismert Carlo Broschi a XVIII. század leghíresebb kasztrált operaénekese volt. Népszerűsége a mai megasztárokéhoz hasonlítható. Éneke állítólag gyógyított, a nők hisztérikusan elájultak a katarzistól a fellépésein, miközben a rózsák mellett fehérneműjüket dobálták a színpad felé. Az előadás az ő életéről, sorsáról, egy korról, annak romantikájáról szól. A legendák velünk élnek Fertőrákoson.

A Sopron Balett és a St. Pölten–i Europaballett között a 2018–ban kötött együttműködés szemmel láthatóan tartalmasnak bizonyult, hiszen a tavalyi Szving meg a tangó koprodukcióban készült nagy sikerű táncjáték elnyerte a soproni közönség tetszését. Az Ausztriából érkező neves táncműhely a Coco Chanel életéről szóló új produkciójának bemutatóját a Petőfi Színházban tartotta, ez volt a nemzetközi turnéjuk első állomása egyben. Ebben az évadban a Stabat Mater táncműhöz érkeztek szereplők az osztrák csoportból. Most pedig újabb közös munka vár a csapatokra. Farinelli mítoszát idézik majd meg közösen.    

Farinelli a korszak megasztárja volt. Előadásaitól eksztázisba jött a közönség, a nők önkívületbe kerültek, ha hallhatták énekelni. Uralkodók tartottak a befolyásától. A kor legjobban fizetett, kalandos életű művészeként került be a legendák világába. Mítosza ma is él, hangjának gyógyító erőt tulajdonítottak.

Azt tartják, Farinelli képes volt 250 hangot kiénekelni egyetlen levegővétellel, illetve kitartani egy hangot legalább egy percig. Olyan szintű énekese volt a korszaknak, akiért Händel versenyzett, hogy művét megszólaltassa. Énekesi adottságaira jellemző, a fennmaradt história szerint egy trombitással vívott hangpárbajt is megnyert. 


Nehéz azt elképzelni, hogy ha kieresztette a hangját a színpadon, több hölgy a nézőtéren hisztérikusan elájult a megélt katarzistól. Portréjait gyűjtötték lányok, asszonyok. Arcképét medáljukba rejtették. Novella született róla. Fürdött a pénzben, a szexualitásban, pedig a kasztrált énekesekről azt terjesztették, hogy ezen a téren hátrányt szenvedtek. A dúsgazdaggá vált megasztár Farinelli 1736-ban Spanyolországba ment, s miután V. Fülöp királyt a legendák szerint „énekével kigyógyította”, az uralkodó befolyásos udvaroncává lett. Mindenki tartott tőle. Csak 1759-ben tért vissza hazájába. Utolsó éveiben képzőművészeti és hangszergyűjteményével foglalatoskodott.

Bolognában Farinelli tiszteletére róla elnevezett tudásközpontot alapítottak.

Farinelli története táncban elmesélve izgalmas, vérbő, látványos és magas szintű előadásnak ígérkezik a fertőrákosi barlangszínházban.