Hírek - 2020. november 15.Páholyban a Római karnevál

Igazi színészparádét, egy nagy művészi jutalomjátékot láthatnak a nézők ebben az évadban a Soproni Petőfi Színház kamara előadásaként. Az óriási sikerű Római karnevál színpadi játék szólhatna akár Farkas Ibolya életéről is, hiszen neki is akadt a pályafutása alatt olyan, hogy letiltották önálló estjét. A produkció kulisszái mögé pillantott be a Páholy stábja. Bensőséges, őszinte mélyinterjúkkal fűszerezve beszélnek a szereplők karaktereikről, életükről, darabhoz való kapcsolódásukról. A házigazda Pomezanski György. Az adás itt tekinthető meg.

Hubay Miklós Római karnevál című művéből készült színpadi játék a Soproni Petőfi Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház és a marosvásárhelyi Spectrum Színház koprodukciójában jött létre. Az előadásban Farkas Ibolya, Kárp György, Györffy András és Wischer Johann/Pintér Gábor játszik.

A Páholy új adása itt:

http://www.youtube.com/watch?v=Qs3MTux2_AE&feature=youtu.be

A Római karnevál igaz történet alapján íródott. Hubay Miklós művének főhősét, Lánczy Margitról, a Nemzeti Színház színésznőjéről mintázta, aki 1915-ben végezte el a színiakadémiát, s már 15 évesen fellépett a nemzet teátrumában, amelynek 1944-ig volt a tagja. Játszott az Operában, a Városi Színházban és külföldön. Magyar Szivárvány néven társulatot szervezett, amellyel Olaszországban is fellépett. Több filmben szerepelt, műfordítással is foglalkozott. Intelligenciája a kor színésznői fölé emelte. A kommunista időkben egy koncepciós perben börtönbüntetésre ítélték, majd szabadulása után páholynyitogatóként alkalmazták.

A műsor a Sopron Televízióban is megtekinthető.