Hírek - 2020. november 16.Barlangsztárok: Kovács Kati

A rajongók elnevezték Dinamit Katinak, s aki hallotta énekelni, nem tartja túlzásnak ezt. Életében sok jó tanácsot kapott, egyik legjobb barátja, Koós János mondta neki a pályájuk elején, amikor közönség elé lépett: „Mozogj! Lépjél, beszélj hozzájuk, szeresd őket, hiszen szeretnek”. Megfogadta. Így vált a hazai könnyűzenei élet ikonikus énekesnőjévé. A magyar dal világot bejáró utazó nagykövetévé. Kovács Kati Symphonic live életműkoncertje július 30-án szerepel a barlangszínház műsorán. A legendák velünk élnek Fertőrákoson.

Kovács Katinak 1964-ben azt mondta a Ki mit Tud? zsűrije, nem üvöltözni kell, hanem énekelni. Azonnal eltanácsolták a további szerepléstől. Bár soha nem tanult énekelni, nem járt tanárhoz, énekhangja mezoszoprán, négy és fél oktávos hangterjedelemmel rendelkezik. Operaénekesi szinten képes a dalokat tolmácsolni. Egy évvel később visszament, megnyerte nemcsak a vetélkedést, hanem a magyar közönség szeretetét, tiszteletét, rajongását és a szakma elismerését.

Az Illés, Omega, Metró "szentháromság" kísérte, lemezeket adtak ki. A legnagyobbak írtak neki dalokat Pressertől, Szörényin, Adamison, Demjénen, Koncz Tiboron át Szenes Ivánig. Több ezer koncert van mögötte, 500 dalból áll a repertoárja. Lemezei világszerte több mint 10 millió példányban keltek el, és a magyar hanglemezgyártás történetében neki jelent meg a legtöbb szólólemeze. Albumait tizenegy országban hat nyelven adtak ki. Filmekben, színházi darabokban szerepelt.

Minden nagy jelzőt leírtak már róla, őt tartják az elmúlt ötven év egyik legnagyobb magyar énekesnőjének. Kovács Kati rendszeres vendége Sopronnak. Szereti a leghűségesebb várost, több koncertet adott itt. A barlangszínházban azonban még nem lépett fel. Symphonic live életműkoncertje a jövő nyár kiemelkedő eseményének ígérkezik ezen a helyen.

Ízelítő Kovács Kati idei raktárkoncertjéből: