Hírek - 2020. november 13.Barlangsztárok: Feke Pál és István, a király

Ha azt mondom Királydomb, azt mondod, 1983. Országos érzelmi katarzisként, soha nem tapasztalt hatással, fogadtatással bemutattak egy korszakalkotó művet, amely generációkat köt össze. Szörényi Levente és Bródy János ikonikus alkotása a magyar kultúra fontos mérföldköve azóta. Jelkép. A rendszerváltozás szimbolikus üzenettel bíró rockoperájának, korai előszelének tartják. Az István, a király koncertváltozatával tér vissza Feke Pál a barlangszínházba augusztus 14-én. Az idei kirobbanó, emlékezetes siker után közkívánatra jövő nyáron újra láthatják a nézők a nagyszabású, látványos fény - és animációs technikával készült modern megszólalású produkciót zenekarral, népszerű énekesekkel, előadókkal. A legendák velünk élnek Fertőrákoson.

Feke Pál sok szállal kötődik Sopronhoz, a színházhoz. Az elmúlt években visszatérő vendégként nagy sikerrel játszott a teátrumban a Sing Sing Sing-sorozatokban, az Evitában, a Zene, New York, Szerelem című romantikus musicalben, a The Blues Brothers – The Hungarian Show című produkcióban, a Tied a világ zenés társasjátékban. Zömében alkotóként, művészeti-és produkciós vezetőként vehetett részt ezeknek az előadásoknak a színpadra állításában. Ez új utat jelentett számára. Az elmúlt évtizedek színpadi tapasztalatai után létrehozta önálló cégét, a Crescendo Music Managementet, hogy a saját szóló fellépéseinek, koncertjeinek képviseletén túl, a színház- és koncertélet legkiválóbb szakembereivel összefogva, minden részletében professzionális, a magyarországi kulturális életben is kimagasló, egyedi, színvonalas produkciókat mutasson be. Az István, a király koncertkeresztmetszet produkció teljesen az ő elképzeléseinek megfelelően jött létre a Zikkurat Színpadi Ügynökség különleges engedélye alapján. 

Az idei országos turné előadásaiban Feke Pál, Szomor György, Simon Boglárka, Dolhai Attila, Borbély Richárd / Serbán Attila, Herczeg Flóra és Novák Péter állt színpadra. Őket kísérte a kitűnő zenészekből álló Crescendo Music Orchestra. Remélhetőleg jövőre Fertőrákoson is találkozhatnak a nézők velük, dupla előadást játszanak. 

Feke Pál életének fontos része ez az ikonikus mű. Pályafutásának egyik fordulópontja volt, amikor 2008-ban megnyerte a Társulat című versenyt. Ekkor ismerhette meg az ország, miközben előtte is eljátszott már több nagy színpadi főszerepet. Azóta már sokfajta rendezésben, feldolgozásban, értelmezésben, koncert-színházi előadásokban énekelte István és Koppány dalait. Ez a mű és velük együtt a slágerek egy kicsit az ő magánlegendái is egyben. 


S, hogy az István, a király mű, amely Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján készült, mitől vált legendává és forradalmi hatásúvá az országban? Sokan sokféle módon igyekeznek ezt megfejteni. Az akkori politikai helyzet, a történet, a történelem mind az előadás kezére játszott. Szörényi Levente zeneszerző szerint ennyi év után elmondható, hogy ez a darab egyfajta nemzeti összetartozást indukál, amit egyszerűen három és fél évtizede nemzeti minimumnak hívunk. 

Ami a krónikákba bekerült a legenda születéséről: az István, a királyt 1983. augusztus 18-án mutatták be a budapesti Városligetben Koltay Gábor rendezésében, Novák Ferenc koreográfiájával. Akkor a hat előadást 120 ezer néző látta. Félóráig tartott a taps. A műből készült lemezből kétmilliót adtak el. Annak idején 100 ezer eladott lemezért járt arany-, 250 ezerért platina-, 500 ezerért gyémántlemez. Bródy János amikor elkezdte írni az István, a király szövegét, eleinte nem színpadi műként kezelte azt, hanem nagylemezben gondolkodott. Abban az időben a bakelitalbumok forgalma ugyanis több százezres volt. Az István, a király zenei anyaga a Fonográffal és Márta István hangszerelésében szólt az ősbemutatón, a később színpadra állított verziók is sokáig ezeknek az alapjait használták. Akik pedig a színpadi legendát megteremtették: Pelsőczy László és Varga Miklós, Vikidál Gyula, Deák Bill Gyula, Nagy Feró, Sebestyén Márta, Berek Kati, Sára Bernadett, Victor Máté, Juhász Jácint, Hűvösvölgyi Ildikó, Balázsovits Lajos, Körtvélyessy Zsolt, Nyertes Zsuzsa, Tóth Enikő, Szakácsi Sándor, Sörös Sándor, Balázs Péter, Halmágyi Sándor.