Hírek - 2020. november 3.Legendák évada Fertőrákoson

A legendák évadában világsztárok, magyar zenei csillagok lépnek fel a fertőrákosi barlangszínházban 2021-ben. Érkezik David Sanborn, Stanley Clarke, Presser Gábor, Charlie, Kovács Kati, Rúzsa Magdi, Bogányi Gergely. Látható a Bánk bán, a Carmina Burana és az István, a király. A szezont május 22-én a Bagossy Brothers Company koncertje nyitja meg. Itt a jövő évi szezon teljes műsora! 

- A 2021-es barlangszínházi szezon egy adott korszak egyetemes és magyar kulturális lenyomata, összegez, utat is mutat egyben. Ezért hívtunk meg ikonikus előadókat, hazai és nemzetközi sztárokat, kultikus előadásokat, műveket, produkciókat, s ennek tiszteletére hirdetjük meg a legendák évadát - mondta mai sajtótájékoztatóján Pataki András, a játszóhelyet működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki hozzáfűzte: a megújulás jegyében dinamikus és emlékezetes lehet a jövő év fertőrákosi barlangszínházban. 

Bejelentette: a kőfejtőt és témaparkot már április 1-én megnyitják. Az első koncert május 22-én lesz a barlangszínházban, majd május 23-án hivatalosan is szeretnék átadni a Dohnányi-termet. Itt modern technika segítségével megidézik majd a Sopronhoz kötődő zeneszerzők: Liszt Ferenc, Joseph Haydn, Goldmark Károly, Soproni József, Takács Jenő és Szokolay Sándor életútját, szellemiségét. Ez a fejlesztés is segíti, hogy méltó emléket állítsanak Dohnányi Ernőnek, aki felfedezte ezt a helyet a kultúra, a zene, a színház számára. Egy uniós pályázatból a Sopron-Fertő Zrt.-vel együttműködve olyan fejlesztés indulhatott meg a barlangszínházban, amely innovatív megoldásokkal növeli a turisztikai látnivalókat a helyszínen. A Fertőrákosi Barlangszínház és Kőfejtő elnyerte a családbarát játszóhely minősítést.

Az ügyvezető hangsúlyozta, elérték a néhány éve kitűzött céljukat, a fertőrákosi barlangszínház felkerült Európa kulturális térképére. A minőségi, nemzetközi sztárfellépők és nézői érdeklődés tekintetében egyaránt elmondható ez. Az elmúlt évben már 14 ezer külföldi vendég érkezett a barlangszínházba. Míg 2016-ban 14.500 nézőt fogadtak ezen a helyen, addig 2019-ben már elérték a 30.000-es látogatószámot. Örömtelinek nevezte, hogy a témaparkban az elmúlt években megduplázódott a látogatói létszám, ott tavaly 40 ezer feletti érdeklődőt fogadtak. Idén pedig a nem teljes szezonban jöttek el a témaparkba 20 ezren. A pandémiás helyzetben mindez kiemelkedőnek számít.

A fertőrákosi barlangszínház következő szezonjában a műfaji sokszínűség jegyében legendás előadók, művek és népszerű előadások érkeznek a játszóhelyre. Külföldi és hazai sztárok ikonikus művekkel komoly- és könnyűzenei szerzők előtt tisztelegnek jövőre. A nyitány május 22-én lesz, ekkor a Bagossy Brorthers Company lép fel. A következő hétvégén, 29-én és 30-án a soproni Pendelyes táncegyüttes gálaműsorai tekinthetők meg.

Idén jöttek volna, a járványhelyzet miatt jövőre látható június 4-én a Recirquel My Land című darabja. Ezt az előadást az Edinburgh Fringe Festival legjobb produkciójának választották meg 2018-ban. A díjnyertes My Land ötvözi a kortárs táncot, a színházat és a cirkuszművészetet, s az emberiség gyökereinek keresését, az ember és anyaföld közötti örök kapcsolatot jeleníti meg.  Másnap, június 5-én a humor nagyágyúja, Hadházi László szórakoztatja a közönséget. A magyar zenei legendák sorát Charlie koncertje nyitja meg június 6-án a barlangszínházban. Életműve, slágerré vált dalai a hazai rock ikonjai közé emelték az énekest.

A Bánk bán című operát tekintheti meg a közönség Vidnyánszky Attila rendezésében a fertőrákosi barlangszínházban június 12-én a Coopera produkciójaként. Épp 200 éve, 1820 őszén jelent meg a Bánk bán nyomtatásban: Katona József úgy döntött, hogy saját maga adja ki a művét, amely egy pályázatra készült. A darabot azonban csak Katona halála után, 1833-ban adták elő. A Nemzeti Színházban 1839-ben mutatták be, és ezután vált hamarosan a magyar színpadok meghatározó darabjává. Vidnyánszky Attila nem először rendezi meg a művet, amelyről azt tartja: lendületes, dinamikus és száguldó, akár egy Verdi-opera.

Ugyancsak a komolyzene kedvelőit célozza meg a Győri Filharmonikusok sorozata a Kékfrankos bérlettel. Ők június 13-án Carl Orff Carmina Burana című művével indítják a sorozatukat. Ez a koncert nagyszabású összefogással valósul meg, hiszen a majd nyolcvantagú szimfonikus zenekar mellé soproni, győri és budapesti kórusokat hívtak meg. A soproni Liszt Ferenc pedagóguskórus Makkos Ágnes karnagy irányításával és a Sonitus Scarbantiae női kar Harcz Katalin vezetésével csatlakozik hozzájuk. Operaénekesek is fellépnek velük, a karmester pedig Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész lesz. A bérletben látható még a Győri Filharmonikus Zenekar „A tribute to John Williams” című koncertje augusztus 7-én. Ezen a hangversenyen felcsendülnek a Csillagok háborúja, a Hook, a Schindler listája, a Mesterséges értelem, a Jurassic Park, a Superman, A cápa, az Egy gésa emlékiratai, a Harry Potter, az E.T. és az Indiana Jones című filmek dalai. Ősszel, szeptember 4-én Bogányi Gergely és a csodazongorája érkezik majd Fertőrákosra a győriekkel együtt.  


Ehhez kapcsolódva Kóczán Péter, a Pro Kultúra kulturális igazgatója kiemelte, a fertőrákosi barlangszínház az elmúlt években bizonyította, hogy megbízható, magas színvonalú, színes és szerteágazó kulturális szolgáltatást képes nyújtani a térségben. A klasszikus zene, az opera a játszóhely megnyitása óta mindig megjelent a műsorban. Most a Győri Filharmonikus Zenekar Kékfrankos bérletében három előadást is láthatnak a nézők Fertőrákoson. Nagyon örülnek annak, hogy egy nemzeti besorolású zenekarral jött létre a hosszú évek óta tartó gyümölcsöző együttműködésük. 

A barlangszínház idei szezonja – hasonlóan az elmúlt esztendőkhöz – szorosan kapcsolódik a város hagyományos, nagyszabású kulturális fesztiváljához, a Soproni Ünnepi Hetekhez (SÜH), annak tematikus programjaihoz. A Sopron Classic keretében a soproni szimfonikusok június 27-től szeptember 5-ig összesen nyolc alkalommal lépnek fel a fertőrákosi barlangszínházban délutánonként. A Dohnányi bérlet hangversenyein a zenészek tisztelegnek a vonósnégyes műfaját megteremtő zeneszerző-legenda, Joseph Haydn előtt, aki kötődik a városhoz és a térséghez, hiszen amikor az Esterházy-kastélyban szolgált, élt a településen, és sokat járt a környéken. Alkotásai, szerzeményei közül többet játszanak most is az Ötórai hangolók zenészei, akik több Haydn-fesztiválon felléptek már. Mindemellett Vivaldi, Borogyin, Ravel, Mendelssohn, Schubert és Mozart művei szólalnak meg ezeken a hangversenyeken. 
 

Az idei nagy siker után jövőre is meghívták a Tesla-Végtelen energia musicalt. A produkció június 19-én kétszer tekinthető meg. A tánc műfajában nagyszabású és látványos ősbemutatót tart Farinelli címmel a Sopron Balett és a St. Pölten-i Europaballett június 25-én és 26-án. A Farinelli művésznéven ismert Carlo Broschi a XVIII. század leghíresebb operaénekese volt, népszerűsége a mai rocksztárokéhoz hasonlítható. Előadásaitól eksztázisba jött a közönség, a nők önkívületbe kerültek, ha hallhatták énekelni, uralkodók is tartottak a befolyásától. A kor legjobban fizetett, kalandos életű művészeként került be a legendák világába. Az előadás az ő életéről szól.

A fertőrákosi barlangszínházba érkeznek a harmadik SopronDrum világsztárjai. A nemzetközi ütősfesztiválon július 16-án a David Sanborn Band koncertezik. A pop, az R & B és a crossover zenészek legbefolyásosabb szaxofonjátékosa hat Grammy-díjat nyert. Már Woodstockban is fellépett, s azóta kiadott 24 lemezt, nyolc arany- és egy platinaalbumot kapott. James Browntól kezdve Eric Claptonon, Stevie Wonderen, Paul Simonon, Bruce Springsteenen és Elton Johnnon át egészen a Rolling Stonesig a világ legnagyobbjaival zenélt együtt, készített velük lemezeket. A zeneszerzőként és filmszínészként is tevékenykedő David Sanborn sikeresnek bizonyult a filmzenék területén is. Ő írta a Halálos fegyver című sorozat több epizódjának a zenéjét.

Másnap, azaz július 17-én a négyszeres Grammy-díjas Stanley Clarke basszusgitáros és zenekara lép fel a barlangszínházban. Stanley Clarke a világ egyik legismertebb akusztikus és elektromos basszusgitárosa, előadóművész, zeneszerző, karmester, rendező, producer. A dzsessz és a fúziós muzsika igazi úttörője. Különösen híres vad, elsöprő játékáról, fellépései igazi showhangulatot árasztanak. Számos film, köztük a Boyz N The Hood és Az 57-es utas zenéjének szerzője. Megközelítőleg 70 tévé- és játékfilmhez írt kísérőzenét. A harmadik SopronDrum ütőhangszeres csillaga, oktatója és ezen a napon fellépője David Friedman lesz. Nemzetközileg elismert vibrafonista, marimbaművész, zeneszerző és jazzpedagógus. Olyan személyiségekkel dolgozott együtt, mint Leonard Bernstein, Luciano Berio, Bobby McFerrin, Wayne Shorter és Yoko Ono.  
 

A hónap végén két magyar zenei legenda lép fel a barlangszínházban. Kovács Kati Symphonic live életműkoncertje július 30-án szerepel a műsoron. Őt követi július 31-én Presser Gábor Dalok régről és nemrégről című produkciója.

A fiatalok kedvence, a Honeybeast augusztus 6-án tart nagy barlangszínházi bulit. Az idei kirobbanó, katarzist hozó siker után közkívánatra a jövő nyáron, augusztus 14-én kétszer is újra láthatják a nézők az István, a király koncertszerű keresztmetszetét a fertőrákosi barlangszínházban. Szörényi Levente és Bródy János ikonikus műve a magyar kultúra fontos mérföldköve. Most Feke Pál és barátai – öt zenész és hat szólista – idézik meg az örökzöld dalokat. A látványos, modern hangzásvilágú produkció a legnépszerűbb énekes–színészekkel, rockzenekarral, animációs látványvilággal, a ma elérhető legprofesszionálisabb világítástechnikával kerül színpadra.

Párizsi éjszakák címmel augusztus 21-én lép fel a játszóhelyen két magyar származású francia sztárénekes, Stéphanie Schlesser és Laurent Ban. Őket az idei Mesés musicalekben már láthatta együtt a közönség. Stéphanie és Laurent a legtehetségesebb párizsi kollégáikkal idézik fel a francia operett, sanzon és filmzene felejthetetlen világát. Képzeletben a nézők végigjárhatják velük a Champs-Élysées-t Yves Montand-nal, a Montmartre-ot pedig Edith Piaffal és Charles Aznavourral. Nosztalgiázhatnak a Cherbourgi esernyők és a Házibuli felejthetetlen dallamaival, meghallgathatják a híres francia musicalek, a Rómeó és Júlia, a Párizsi Notre-Dame és a Nyomorultak megindító számait. Természetesen az olyan világhírű előadók, mint Céline Dion és Lara Fabian sem maradhatnak ki a műsorból.  

Az operett kedvelőinek az Egy csók és más semmi című előadás érkezik a Kecskeméti Katona József Színházból augusztus 27-én és 28-án Fertőrákosra.

A barlangszínházi szezonzáró hétvégén, szeptember 3-án Rúzsa Magdi ad nagyszabású zenekaros koncertet.  

A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. és Gerberhaus Culturproduktionen  produkciós irodával kötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően jövőre a német nyelvű közönségnek Ábrahám Pál Bál a Savoyban című revüoperettjét tűzik műsorra a leghűségesebb város teátrumának művészeivel.