Hírek - 2020. október 28.Isteni humor

Az, hogy Istennek létezik-e humora, az élet gyakori kérdései között szerepel. Ami viszont biztos, Orbók Áron és Vass Csaba velük született tehetsége, adománya a humor. A soproni teátrum színházi klubjának idei első produkciója az Isteni színjáték avagy. című a két színész előadásában emlékezetes sikert és nagy tetszést aratott. A biblia történeteket felvonultató darabban olykor improvizációnak, stand up comedynek ható jelenetek sorjáztak szórakoztatóan, ugyanakkor tiszteletteljesen, megőrizve a jó ízlést. Méltán és megérdemelten szólt a vastaps a szereplőknek.

A RAGNAR, illetve a Csíki Játékszín koprodukciója Orbók Áron és Vass Csaba szereplésével az Újszövetség történéseit vonultatta fel. Úgy, hogy a közönség egy színházi keretben láthatta a két színész egymással való versengését Jézus szerepéért, bemutatva a művészlelkeket, ennek a világnak emberi légkörét. A  produkció egyedisége abból állt, hogy a nézők rögtönzésként élhették meg a precíz, pontos, előre megírt játékot, sőt, őket is bevonták az interaktív jelenetekbe. A közös, szórakoztató színházi játék, a remekül működő groteszk, ironikus humor, amely göbe tükörként is működött, a két színész teljesítménye mind hozzájárult ahhoz, hogy emlékezetes maradjon az előadás a nézők számára.

Az est után Savanyu Gergely színművész beszélgetett Orbók Áronnal és Vass Csabával. A két színész elmesélte: 2015-ben játszották először ezt a darabot Csíkszeredában. Eleinte tartottak attól, hogy mit szólnak az idősebb, vallásos emberekhez ehhez a témához, illetve a feldolgozáshoz, ám meglepetésükre a fiatalok mellett a nyugdíjasok szintén szerették az előadást. Még papok is gratuláltak nekik. Azóta már több fesztiválon jártak a produkcióval. A  darab szövegbeli alapanyaga valójában az 1970-es években keletkezett Angliában, improvizációkon alapult. Ezt írták át úgy a próbákon, hogy gyakorlatilag új szövegkönyv keletkezett.     

Az előadás alkotói több éve játsszák Galaxis útikalauz stopposoknak című első közös előadásukat. A soproni közönség a mostani siker után a visszajelzések szerint azt is szívesen megnézné a tőlük.