Hírek - 2020. október 22.Mikó István 70!

Ma ünnepli 70. születésnapját Mikó István Jászai-díjas, érdemes művész, a soproni társulat alapító-igazgatója, a teátrum örökös tagja. A padlás című előadásban felvételről látható Robinsonként. A közönségkedvenc színész az elmúlt években tért vissza újra a Petőfi Színházba. Játszott a Csárdáskirálynő, a Macskajáték, A dzsungel könyve, a My Fair Lady, a Tied a világ! produkciókban, legutóbb pedig a Valahol Európában hatalmas sikerű musicalben feledhetetlenül alakította Simon Péter szerepét. A társulat nevében kívánunk neki boldog születésnapot!

Egy régebbi miniszavazás alapján az ország tíz legismertebb színészei között emlegették a nevét. Sokoldalú egyéniség, zenél, zenét szerez, színdarabot ír, rendez, játszik. Sokaknak a régi kabarék jutnak róla az eszükbe, hosszú ideig kirobbanthatatlan volt a televízióból, rádióból. Színházigazgató is volt tíz évig Sopronban. Jelenleg is játszik a társulatban. Egyik alapítójaként jegyzi a Kisvárdai Várszínház. A Turay Ida Színházban hosszú évek óta dolgozik.

Talán nem véletlenül az a címe egyik önálló estjének, hogy Ez az arc ismerős. Annyi mindennel foglalkozott már, sok helyen hagyott nyomot, hogy valami mindig eszükbe jut róla az embereknek. Kinek a Kaláka együttes, amelynek alapítója volt, vagy a Mindhalálig Beatles című kultikus előadás, a Thália és Arizóna Színház. Emlékezetes rajzfilmhangok Micimackótól, a Muppet-show-n és Aladdinon át egészen a Macskafogó Lusta Dickjéig fémjelzik a nevét. Robin Williams filmjeinek a nyolcvan százalékát ő szinkronizálta. Másoknak a remek színpadi alakításai villannak fel. Bemutatóinak a száma is a szakma nagyjai közé emeli, megközelíti a 250-et. Ebből Sopronban is többet megcsodálhattak a nézők.
 

A Valahol Európában az elmúlt évadok egyik legnagyobb sikere volt Sopronban