Hírek - 2020. október 23.Stabat Mater: jelmezes próba

Már jelmezben próbál a Stabat Mater táncmű stábja a Soproni Petőfi Színházban. Húros Annamária tervező az utolsó simításokat, változtatásokat végzi a ruhákon, melyek valójában időben bárhová elhelyezhetők, akár a két koreográfus egyetemes üzenetei, gondolatai az előadásról. Hat nemzet táncosaival, szimfonikus zenekarral, operaénekesek közreműködésével készülnek a világ leghíresebb Mária-himnuszára kitalált történetek a Sopron Balett és a St. Pölten-i Europaballett nagyszabású, látványos koprodukciójában. Sosztakovics és Pergolesi muzsikája, a fiatal művészek teljesítménye, különleges, egyedülálló élményt kínál a közönségnek október 30-tól. Csoportképek, werkfotók a csapatokról itt.

Hat nemzet – magyar, orosz, ukrán, osztrák, brazil, olasz – képviselőivel, szimfonikus zenekarral, operaénekesek és helyi gyermekek részvételével október 30-án láthatják a nézők először a Stabat Mater táncművet a Sopron Balett és a St. Pölten-i Europaballett koprodukciójában a leghűségesebb város teátrumában. Alekszej Batrakov és Demcsák Ottó koreográfusok mindent megtesznek azért, hogy látványosan, időtlenül, szakrális üzenetekkel hívják fel a figyelmet a kereszten túli világra.  

Az első felvonásban Alekszej Batrakov koreográfiáját tekinthetik meg a nézők. Gondolatai központjába a fiát elvesztő asszony fájdalmát helyezi, mégpedig a háború tükrében. Inspirációt jelentett számára Sosztakovics zenéje, erre készít klasszikus alapú, megközelítőleg hatvanperces koreográfiát. Ebben a részben soproni gyerekek is szerepelnek.

Demcsák Ottó Pergolesi legismertebb feldolgozását választotta a történet ábrázolásához. A mintegy negyvenperces második részben a koreográfus a négy evangélium felhasználásával mutatja meg a történetet, megjelenítve több bibliai szereplőt: Máriát, Jézust, Mária Magdolnát, Arimateai Józsefet, Simon Péter, Jánost, Szalómét és az angyalokat. Közülük egyiket bukott angyalként ábrázolja. Ő a szakralitást kiemelve közelíti meg a keresztfa alatt álló asszony fájdalmáról szóló művet. A zenei alkotást minden egyes előadáson a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar adja elő Kóczán Péter vezényletével. A szoprán szólamot Benedekffy Katalin, a mezzoszopránt kettős szereposztásban Megyesi Schwartz Lúcia és Forgó Eszter énekli. A két részt gondolati és érzelmi síkon Mária jelenései kapcsolják össze, Máriát Szőcs Erika jeleníti meg.

Az első felvonás különleges díszlet- és jelmezvilágát Húros Annamária alakítja ki. A másodiknak ő a jelmeztervezője, a díszlet itt Demcsák Ottó munkája. Dramaturgként Németh Ervin és Katona Imre segítették a koreográfusok munkáját. Az előadás egységes világáért a Harangozó-díjas Demcsák Ottó felel rendezőként.