Hírek - 2020. október 5.Római karnevál Sopronban

A hűség évadának második bemutatójaként látható október 8-tól a Soproni Petőfi Színház kamara játszóhelyén, a Liszt Ferenc Kulturális Központban Hubay Miklós Római karnevál című színpadi játéka Farkas Ibolya főszereplésével. A produkció nyitotta meg az Esztergomi Várszínház idei szezonját és díszelőadásként vendégeskedett a legutóbbi Magyar Színházak XXXII. Kisvárdai Fesztiválján, ahol a színművésznő Margit megformálásáért a zsűri Nagydíját érdemelte ki. A rendező a Jászai-díjas Pataki András.

Hubay Miklós Római karnevál című művéből készült színpadi játék a Soproni Petőfi Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház és a marosvásárhelyi Spectrum Színház koprodukciójában készült. A bemutató tavaly októberben volt Zentán. Az előadás tisztelegni kíván Lánczy Margit, a Nemzeti Színház egykori ünnepelt művésze előtt, őt a kommunista rendszerben koncepciós perben elítélték, majd később páholynyitogatóként alkalmazták. A produkció jutalomjátékot jelent Farkas Ibolyának, az erdélyi színjátszás legendás színésznőjének, aki idén kezdte el hatvanegyedik színházi szezonját.

Pataki András most a méltatlanul meghurcolt, elfeledett Lánczy Margit előtt tiszteleg az előadással, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy emlékezni kell a kommunizmus bűneire, a tönkretett életekre, az akkori koncepciós perekre. A rendező mindemellett a darabválasztással  Farkas Ibolyát köszönti, aki az elmúlt években Sopronban emlékezetes alakítást nyújtott az Őszi szonáta előadásban.

A rendező a Római karnevállal egyúttal olyan kérdésekre is szeretné felhívni a figyelmet, miként lehet hivatásszerűen az életünket értelemmel megtölteni, illetve hogyan kellene kitartanunk az igazunk mellett. A mű és a mostani adaptáció arról szól, akadnak az életben olyan kompromisszumok, amelyeket nem szabad, nem érdemes megkötni.   

Az előadásban Margitot Farkas Ibolya, az Írót Györffy András (Jászai-díjas), a Direktort Kárp György, Zénót Wischer Johann (Bánffy Miklós-díjas) alakítja. A színművet egy részből álló stúdiószínházi darabként Molnár Anikó dramatizálta, ezt alkalmazta mai színpadra Pataki András, aki az előadás játékterét is kialakította. A jelmez Szélyes Andrea munkája.

A történet: Hubay Miklós történetének a hőse Margit, az egykor ünnepelt színésznő, aki páholynyitogatóként dolgozik, s éhhalálra készül, mert kilátástalannak érzi a napjait. Ekkor azonban váratlan helyzet adódik, érkezik a híres író, akinek a darabját játszania kellene a színháznak - de nem tervezték a színre vitelét, s most az igazgatónak legalább egy próbát kellene tartania a számára. Minden színész foglalt, s Margit tűnik az egyetlen megoldásnak... 

Beharangozó írások, érdekességek az előadásról honlapunkon ezeken a helyeken:

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1248-romai-karneval-egy-palya-az-eletert.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1365-vastaps-a-romai-karnevalnak.html 

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1493-romai-karneval-igaz-tortenet.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1515-ez-az-eletem.html 

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1538-romai-karneval-jatek-az-eletert%C2%A0.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1550-romai-karneval-iroszemmel.html 

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1607-nagy-siker-esztergomban.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1649-romai-karneval-kisvardan.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1651-dijeso-kisvardan.html