Hírek - 2020. szeptember 15.Stabat Mater Pécsett

Két részletet mutatott be a Stabat Mater most készülő produkcióból a Sopron Balett a XIV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó gáláján a Baranya megyei város teátrumában. A rangos szakmai mezőnyben első alkalommal vehetett részt a leghűségesebb város együttese. Demcsák Ottónak, a csapat vezetőjének véleménye szerint őszinte sikert értek el, s ami ennél fontosabb, a hazai táncélet megmutatta, hogy képes az összefogásra. A járványhelyzetben él, létezik, alkot. Nagy energiájú erőfeszítéseket tesznek a csoportok mindenütt, hogy megtartsák a premierjeiket abban a sokszínűségben, amelyben lezajlott ez a színvonalas fesztivál. A Stabat Mater táncmű október végétől látható a Petőfi Színház felnőtt bérletében.      

A pécsi gálaest célja az volt, hogy megmutassa a hazai professzionális táncélet sokszínűségét és együttműködését. Felvillantsa és ünnepelje a műfaj szépségét, éltető erejét. Négy táncos, Horváth Renáta, Szalai Dóra, Rudisch Boglárka és Füsi Zsolt táncolta el a készülő Stabat Materből a kiválasztott két jelenetet. A darab soproni próbái már zajlanak, a tervek szerint a nézők október végén láthatják a táncművet a Soproni Petőfi Színházban felnőtt bérletben. A két koreográfus Alekszej Batrakov és Demcsák Ottó. Mindenki reménykedik, bízik abban, hogy a St. Pölten-i Europaballett közreműködésével készülő koprodukcióban részt tudnak venni az osztrák fél művészei is.

Alekszej Batrakov Sosztakovics zenéjét választotta, hogy az ő Stabat Materében a háború borzalmainak tükrében beszéljen a tánc segítségével a fiát elvesztő asszony fájdalmáról. Történetében az egyedül maradt nő gondolatait, érzéseit idézi meg. Álmokat, emlékeket láthatunk, amelyek nem hagyják nyugodni az asszonyt, fájdalom, szenvedés kíséri az útját, s a szörnyű valóság. Háborúk zajlanak a világban, anyák ma is siratják gyermekeiket. Az apokalipszis lovasai vágtatnak. Életképek sorozata, nagyívű, drámai jelenetek érzékeltetik, az értelmetlen pusztítás és pusztulás közben merre is fordulhat az ember a reményért, hitért, az élet szolgálatáért. A különleges díszlet- és jelmezvilágot Húros Annamária alakította ki.

Demcsák Ottó a szakralitást választotta, hogy azon keresztül beszéljen a keresztfa alatt álló asszony fájdalmáról, a Stabat Materről. A négy evangéliumból készített egy történetet megjelenítve több bibliai szereplőt: Máriát, Jézust, Mária Magdolnát, Arimateai Józsefet, Simon Péter, Jánost, Szalómét és az angyalokat. Koreográfiájával azt is üzeni: a krisztusi megváltásban ott a lehetőség, hogy a rossz erőket legyőzheti az ember, s nemesedhet a lelke a próbatételek közben. A tizenöt biblia szereplőt kilenc nemzet táncosai formálják meg. A Sopron Balett vezetője Pergolesi klasszikus Stabat Mater-feldolgozását használta zenei kíséretként. A művet minden egyes előadáson a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar adja elő Kóczán Péter vezényletével. Dupla szereposztásokban énekel majd Benedekffy Katalin, Eisienbeck Ágota, Megyesi Schwartz Lúcia, Forgó Eszter. A dramaturg Katona Imre, a jelmez Húros Annamária munkája. A díszletvilágot Demcsák Ottó alakította ki.