Hírek - 2020. szeptember 13.Bál a Savoyban - fergeteges revüoperett

Ábrahám Pál műfajt megújító világhírű, egyik legtöbbet játszott, legkedveltebb műve a Bál a Savoyban, amely az újratervezett szezon után bekerült a hűség évadának előadásai közé a leghűségesebb város teátrumában. A darab a dzsessz sodrásával, parádés szereposztással kész arra, hogy elvarázsolja az operettet kedvelő soproni felnőtt bérletes nézőket humorral, szenvedéllyel, izgalmas helyzetekkel, látványos táncokkal és olyan slágerekkel, mint a Kicsike vigyázzon, a Toujours l'amour, a My golden baby, a Karnevál, a Sevilla, a Mister Blue és Lédy Blö vagy a La Bella Tangolita. A főbb szerepekben Kisfaludy Zsófia, Peller Károly, Domoszlai Sándor és Geszthy Veronika látható. A rendező Béres László.

A történet a műfajt szeretők között talán közismert. Az álompárnak tartott Faublas házaspár hosszú nászútja után váratlanul kiderül a férj viharos múltja. Egy vacsorameghívás titkos üzenettel, együttlétről szóló, beváltásra váró csekkel, amely a Savoy Hotel bálján várja őt Tangolitával, a táncosnővel együtt. A féltékeny feleség gyanút fog, és elindul a nagyszabású társadalmi eseményre, de közben ő is veszélyes kalandok elé néz. S mindemellett előkerül Amerikából érkező barátnője, Daisy Parker, valamint Musztafa bej, a párizsi török nagykövetség attaséja, akik tovább bonyolítják a félreértésekre épülő, szellemesen fordulatos történetet. Közben pedig remek slágerek, örökzöld dallamok szólalnak meg. 

Az előadást ha a járványhelyzet engedi jövő tavasszal láthatják a nézők a Soproni Petőfi Színházban. A rendező Béres László, aki már többször dolgozott a társulattal. Színpadra állította Ion Luca Caragiale Az elveszett levél című komédiáját, majd megrendezte a Zsugori című darabot, melyet Moliére A fösvény című műve alapján Simai Kristóf, Katona Imre és Szarka Gyula írt. Ugyancsak az ő vezetésével készült Arisztophanész A Gazdagság című komédiája, ezt is Katona Imre írta mai színpadra. 

A tavaszi produkció szereposztása most alakult ki, a közönség láthatja a társulat kedvelt színészeit. Jön Domoszlai Sándor, aki lassan már elmaradhatatlan, népszerű szereplője a soproni operetteknek. A csapathoz csatlakozik a színház új tagja, Kisfaludy Zsófia. Őt a My Fair Lady és a Valahol Európában kirobbanó közönségsikere után A padlás című félig mese, féig musicalben októbertől láthatja a közönség Sopronban. A színművésznő a Bál a Savoyban revüoperettben Daisy Parkert formálja majd meg. Ez a találkozás azért is kedves számára, mert a szerep két dalával vizsgázott tíz évvel ezelőtt a Madách Színház musical stúdiójában.

Alfred Grünwald- Fritz Löhner Beda- Ábrahám Pál Bál a Savoyban revüoperettjének próbái a tervek szerint márciusban kezdődnek Sopronban. Ha a járványhelyzet engedi a közönség április közepétől tekintheti meg a nagyszabású produkciót.  

(Az előadás a Hartai Zenei Ügynökség támogatásával jön létre, A Kicsike vigyázzon és a My Golden Baby című dalok, Harmath Imre által írt szövegét  az UMPA Ügynökség engedélyezi.)