Hírek - 2020. augusztus 14.Templomtörténeti filmben színészeink

A Soproni Petőfi Színház társulatának színészeivel  forgatják le a felújítás alatt álló városi Szent Mihály-templom látogató terében ősszel megnyíló kiállításhoz tartozó történelmi visszatekintést nyújtó kisfilmet a leghűségesebb városban. A rendező Boronkay Gusztáv.     

Megújul a soproni Szent Mihály-templom. A város legkorábbi plébániatemplomát és a hozzá tartozó sekrestyésházat a helyi önkormányzat és a Győri Egyházmegye konzorciumában, a Modern Városok Program keretében rekonstruálják. Az átadás ősszel várható.

Vajk Ádámtól, a Győri Egyházmegyei Levéltár igazgatójától, a film történész-szakértőjétól megtudtuk, a filmhez használt tudományos alapanyagot egy szakmai csapat készítette. Vezetőjük a városban jól ismert Szende Katalin professzor volt. Mellette Kádár Zsófia történész, a Soproni Múzeum munkatársai, Kelemen István, Nemes András, történész, illetve művészettörténész is dolgozott az írásos anyag elkészítésében, a fontosabb történelmi események feldolgozásában, a jelenetek kialakításában.  

A látogató térben nyíló kiállítást színesíti ez a várhatóan 12 perces film, amely a templom, a város és a közösség történetéről, néhány fontos epizódjáról szól, kiemelve a jelentős, a szentély múltjához tartozó pillanatokat.

A három falon elhelyezett hét képernyőn megelevenedik majd az első ismert plébánosnak, Miklósnak a végrendelkezése. Olyan múltbéli mozaikdarabok is felvillanak, mint amikor a katolikus konvent vezetői döntenek az 1860-as évekbeli felújításról, s több érdekes kis jelenet segítségével lehet visszautazni a múltba. Például, amikor a város képviselői 1391-ben perre mentek az uralkodó ellen, mert Mária királynő tévedésből kinevezett egy plébános-jelöltet, ám ehhez nem volt joga. A  közösség kiváltsága volt ugyanis az, kit hívtak Sopronba plébánosnak. Érdekességként egy középkori Madonna-szobor megtalálása is látható majd az egyik epizódban. Amikor visszakapták a korábban a két felekezet által közösen, majd 1606-tól kizárólag az evangélikusok által használt templomot a katolikusok, akkor bukkantak rá a padláson a középkori kegyszoborra.

A dokumentumok szerint a templom első írásos említése 1278-ból maradt fenn és ettől kezdve ismert a városplébánosok névsora is. A ma ismert épület a 14. században készült el, ám nagyobb felújítása történt az 1480-as években. 

A kisfilm főbb jeleneteit a soproni Fabricius házban, a Fő téren, a templomban és Budapesten forgatják. A közönség  láthatja a  jelenetekben Nagy Gábort, Marosszéki Tamást, Papp Attilát, Kósa Zsoltot, Horányi Lászlót, Baranyi Lászlót, Boráros Imrét, Pelsőczi Lászlót, Galkó Balázst, Farkas Tamást, Kiss Norót, Szabó Lászlót, Németh Ervint, Horváth Dávidot, Nagy Márió Attilát, Hegedűs Attilát, Hegedűs Kendét, Walter Attilát, s feltűnik a képsorokon a Sopron Balettből Füsi Zsolt, Vaszilij Nyemcsinov, Bogdan Holomej. A mesélő Savanyu Gergely.

A film öt epizódja:

1278 - Miklós plébános végrendelkezése a város összes egyházi és világi előkelője előtt
1391 - a város pere Kanizsai Miklós tárnokmester bíróságán a plébániát a város szabadságai ellenére Cserpegi János deáknak adományozó Mária királynő ellen
1439 - Domonkos győri vikárius a városra bízza a plébános és a ferencesek közötti viszály elsimítását
1674 - a középkori Madonna-szobor megtalálása és átadása a bécsi papnevelde, a Pázmáneum számára
1859 - Flandorffer Ignás és Storno Ferenc vitája a soproni katolikus konvent előtt a templom helyreállításáról