Hírek - 2020. július 26.Siker a gyulai Tószínpadon

Tovább folytatja sikeres útját a Zenta, 1697 rockopera. Szarka Gyula és Szálinger Balázs műve ezúttal a Gyulai Várszínház Tószínpadán mutatkozhatott be telt ház előtt nagy taps közepette. Mindemellett a Soproni Petőfi Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház koprodukciója bekerült a Déryné Programba, így az előadás stábja országjárás előtt állhat.

A gyulai közönség nagy tapssal jutalmazta a Zenta, 1697 rockopera szereplőit. A várszínház idei évadának fontos célja volt, hogy olyan darabokat mutassanak be és hívjanak meg, amelyek a nemzeti múlt egy-egy fontos eseményére, történelmi pillanataira hívja fel a figyelmet. Ennek is köszönhető most, hogy a soproni és zentai produkció népes gárdája bemutatkozhatott a Közép-Európa egyetlen épen maradt téglavárának szomszédságában található Tószínpadon. (A vár udvarán egyébként 1964 óta működik szabadtéri játszóhely.)

A stáb nagy utat járt be 2018 ősze óta. Ekkor volt a darab ősbemutatója a zentai csarnokban kétezer néző előtt Pataki András rendezésében. A vajdasági premier negyedórás felállva tartó ünneplést hozott a stábnak. Akik nem fértek be - megközelítőleg négyszázan - azok kivetítőn, a központi téren  tapsoltak az alkotóknak. Ezután emlékezetes nagy sikerrel, 1700 ünneplő néző előtt zajlott a rockopera nyári magyarországi premierje 2019-ben az esztergomi bazilika előtt. A darab ezután augusztus 20-án Dunaszerdahelyen vendégeskedett az ottani sportcsarnokban. A közönség felállva tapsolta a stábot. A soproni teátrumban az ifjúsági bérletesek után a felnőtt közönség is megtekinthette a nagy sikerű produkciót a remény évadában.

Most újabb sorozatra készülhetnek a művészek, alkotók. A Színház mindenkinek jelmondattal elindított Déryné Programba került be a Zenta, 1697 rockopera. A kezdeményezés célja, hogy színvonalas előadások juthassanak el kistelepülésekre, falvakba, állandó vagy időszakos játszóhelyekre, befogadó helyekre. Eddig 340 befogadó intézmény jelezte, hogy szeretne előadásokat fogadni. 

A Déryné Program felhívására összesen 116 olyan előadó-művészeti intézmény és művészeti társulás jelentkezett, amelyek szívesen vállalkoznak arra, hogy előadásaikat a székhelyükön kívül, Magyarország kisebb településein eljátsszák. Összesen 381 produkciót regisztráltak, melyből végül a szakmai elbírálás után 41 előadás került be az Országjárás alapprogram előadásai közé. A cél egy műfaji sokszínűséget megmutató lista összeállítása volt, ahonnan a programba bekerült befogadó intézmények választhatnak. A kiválasztott produkciók között található általános iskolásoknak szóló táncjáték, családi zenés mesejáték, színmű, bábelőadás, tragikomédia, történelmi játék, vígjáték, dráma, hősköltemény és musical is. A teljes lista megtekinthető a Déryné Program honlapján.
 

Fotók a Gyulai Várszínház Facebook oldaláról, ahol további képek tekinthetők meg az előadásból
Fotó: Gyulai Várszínház/ Kiss Zoltán