Hírek - 2020. július 14.Tesla: tűzbe hoz

A lángelme élete, sorsa tűzbe hozza a közönséget. Fény–és jelmezkavalkád, géppuskalábú táncosok, az ország legjobb énekesei, előadói fémjelzik a Tesla – Végtelen energia című nagyszabású musicalt, amely az évad kiemelkedő szenzációjaként első vidéki helyszínként szeptember 19-én délután három és este hét órakor látható a fertőrákosi barlangszínházban. A főhőst Szabó P. Szilveszter és Pesák Ádám alakítja kettőzve. A produkcióban váltott szereposztásokban játszik Janza Kata, Füredi Nikolett, Szomor György, Lux Ádám, Békefi Viktória, Bori Réka, Kautzky Armand, Gerdesits Ferenc, Szabó Máté, Kovács Áron, Gerner Csaba, Maday Gábor. A rendező a Jászai-díjas Radó Denise.

Nikola Tesla kétségtelenül minden idők egyik legkitűnőbb lángelméje volt. Főként az ő felfedezéseinek és szabadalmainak köszönhető, hogy az elektronikai eszközök a mindennapjaink nélkülözhetetlen részévé váltak.

A zsenit és feltalálót több ország is joggal érzi magáénak. Kevesen tudják, hogy a szerb származású, de horvát területen született Nikola Tesla szakmai karrierje Budapestről, a Puskás Telefontársaságtól indult. Később már világpolgárként elért Amerikába, ahol megvalósította gyermekkori álmát, megtervezte a Niagara-vízesésre épített – és akkor világcsodának számító  – erőművét. Az előadás bemutatja a tudós életének fontosabb állomásait, az akkori roppant színes és pezsgő nagyvilágot Smiljantól, Prágán, Budapesten, Párizson, New Yorkon át egészen a Chicagói Világkiállításig.

A TBG Production egyedülálló látványvilágú előadásának a premierjét február végént tartották. Fertőrákosra az idei évad szenzációjaként érkeznek, hogy itt is meghódítsák a közönséget. A darab zeneszerzője Sebestyén Áron, dalszövegírója és dramaturgja Müller Péter Sziámi. 

Ő így beszélt a produkcióról: "Úgy gondolom ez egy sorsszerű találkozás volt. Olyan társaságban találtam magam, akikkel éreztem, hogy jó lesz együtt dolgozni: nagy lendülettel és jó szakértelemmel láttunk neki a dolgoknak. Amin pedig ugye nekem, mint dalszövegírónak az életem múlik, az a zeneszerző. A fiatal generációból érkező, hipermodern, és jó stílusérzékkel rendelkező Sebestyén Áront ismerhettem meg. A magyaroknak egyrészt kifejezetten érdekes lehet egy olyan - személyes történetében és lelkületében izgalmas - embernek a története, akiről egy, ebben a pillanatban is úttörőnek számító elektromos autót neveztek el. Másrészt, azért is különösen érdekes, mert Tesla Kelet-Európában született, és Magyarországon is dolgozott. A legjobb barátja, Szigeti Antal is magyar volt, aki szintén szerepel a darabban, és Tesla egyetlen ismert szerelmi próbálkozása is egy magyar lányhoz fűződött."

A szövegkönyvet a kortárs magyar irodalom egyik legjelesebb képviselője, Egressy Zoltán írta. A koreográfus Szabó Anikó, a jelmeztervező Kiss Márk, a vizuális látványvilágot a Forward Production csapata alakította ki. A kreatív ötletgazda Vona Tibor.

A zenés darab rendezője a Jászai-díjas Radó Denise, aki a Soproni Petőfi Színházban állította színpadra nagy sikerrel a My Fair Ladyt. Örömmel érkezik most is a Teslával Fertőrákosra. A remek alkotói csapattal azon dolgoztak, hogy olyan előadást hozzanak létre, ami időtálló, értékadó, különleges, profi legyen és évtizedek múlva is emlékezzenek rá a nézők.

- Örök érvényű a darab mondanivalója, hiszen ha bízunk magunkban, ha hiszünk az álmainkban, bárhonnan is indulunk, bármit elérhetünk – így ajánlja Radó Denise rendező a produkciót. 

Tesla–Végtelen energia
musical – TBG Production előadása

Szereposztás:

Nikola Tesla: Szabó P. Szilveszter / Pesák Ádám
Szigeti Antal: Szabó Máté / Kovács Áron
Szigeti Adél: Békefi Viktória / Bori Réka
Thomas Alva Edison: Szomor György / Lux Ádám
Duka Tesla/Sarah Bernhardt: Janza Kata / Füredi Nikolett
George Westinghause: Kautzky Armand / Gerdesits Ferenc
Bacherol/Lenin: Gerner Csaba / Maday Gábor