Hírek - 2020. július 13.Isten komédiása: filmszerű képek

Már szinte teljesen elkészült Szarka Gyula az Isten komédiása című misztériumjáték zenéjével. Katona Imre nagy formátumú darabja a legrégibb dokumentumok alapján, a kortársak által rögzített életrajzok nyomán jeleníti meg Assisi Szent Ferenc egyedülálló történetét. Az életrajzi elemek mellett bemutatja, mi zajlik a főhős lelkében, képzeletében. A szerző filmszerű képekben meséli el a történetet, a  tanúságtétel teljességét tárja elénk. A rendező Pataki András. A produkció a hűség évadának meghatározó magyarországi ősbemutatója lesz a Soproni Petőfi Színházban. Eperjes Károly és Papp Attila ajánlója itt. 

Pataki András Jászai-díjas rendező az évadzáró, illetve évadnyitó társulati ülésen úgy fogalmazott, nehezebb munkát igényel ennek a darabnak a színpadra állítása, mint a Peer Gynt volt. Az előadás igazi művészi téttel bír. Szeretnék mozgalmasan, akciódúsan, látványosan, filmszerűen bemutatni a nézőknek ezt a történetet. Izgalmas őszi próbafolyamatot hordoz magában a koprodukcióban készülő darab. A Soproni Petőfi Színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház és az Esztergomi Várszínház együttműködésében jön létre a misztériumjáték. Játsszák majd Kaposvárott és jövő nyáron Esztergomban. Az alkotó csapatnak ismét tagja Gyarmathy Ágnes jelmeztervező, Szarka Gyula zeneszerző és Eperjes Károly, aki elvállalta, hogy két szerepet is eljátszik a produkcióban.  A főszerepet pedig Papp Attila formálhatja meg, akinek pályafutásában újabb komoly színészi kihívást jelent ez a feladat. Játszik a darabban Szélyes Ferenc, Molnár Anikó, Savanyu Gergely és lassan körvonalazódik a teljes stáb.  

Az Isten komédiása Katona Imre hosszú és gazdag pályafutásának a legfontosabb munkája. Harminc éve kísérte az életét a feladat, hogy megírja Assisi Szent Ferenc életét. 

Az előadásról, csatlakozó anyagokkal együtt ezen a linken olvashatnak bővebben:

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1565-isten-komediasa-boldogsagra-tanit%C2%A0%C2%A0.html     

Eperjes Károly és Papp Attila videósajánlója a darabhoz:

https://www.facebook.com/soproniszinhaz/videos/isten-kom%C3%A9di%C3%A1sa/227587458333474/?__so__=permalink&__rv__=related_videos

A hűség évadának műsorfüzete, tartalomismertetőkkel:

https://issuu.com/prokulturasopron/docs/spsz_musorfuzet_web