Hírek - 2020. július 12.Közönséggel a közösségben

Már egész kiskora óta színpadon áll, igazi közösségi és közéleti ember, aki az elmúlt nyolc évadban annyira elválaszthatatlan a Petőfi Színház előadásaitól és a fertőrákosi barlangszínháztól, akár Soprontól a Tűztorony. Savanyu Gergely érdemelte ki a leghűségesebb város teátrumában az év színészének járó elismerést. Úgy érzi, a járvány ellenére kifejezetten erős, tartalmas volt az idei szezonja. A karantén a pályafutásában nem okozott törést, inkább előrepítette új célok felé. Mi az ő színészlelkének a titka? A választ itt olvashatják.

- Bármilyen furcsa, nekem bizonyos szempontból szakmailag jót tett a koronavírusos időszak. Ha színpadi feladatot nem is tudtam végezni három hónapig, de a színház és a Pro Kultúra online megjelenéseinek a kilencven százalékában részt vettem, szereplőként, gyakran szervezőként, szerkesztőként, vágóként, rendezőként, a telefonommal operatőrként. Ez a kényszerszünet inspirált, hogy felmondjam Radnóti Miklós Naplóját, amit sokan követtek a közösségi oldalakon. Örültem, hogy a helyi gyerekeknek és pedagógusoknak a társulat tagjaival együtt tudtunk segíteni a soproni Suli TV-ben a szereplésünkkel. Szakonyi Károly két darabjából rádiójátékot készíthettünk Molnár Anikóval. Mozgalmas, gazdag és változatos színészi munkákat végezhettem ebben az évadban a színházban és azon túl - mondta Savanyu Gergely, aki ebben a lezáratlan évadban a Zenta, 1697 rockoperában Savoyai Jenő szerepét formálta meg és énekelte, valamint a Valahol Európában musicalben a gonosz Egyenruhást alakítja. Mindkét előadásban emlékezetes sikert ért el a két különböző karakter és figura megjelenítésével, eljátszásával.

Savanyu Gergely nagyon szerette, szereti ezeket a produkciókat, hiszen még műsoron szerepelnek. Ahogy megfogalmazta, a zentai csatáról szóló rockoperában egy hőst kellett megformálnia, akinek hősiességét, hadvezéri nagyságát nem vitatta az előadás. Ugyanakkor azt jelezték, hogy Savoyai nem volt egy erős jellemű ember. Ezt a kettősséget képviseli a játékával, miközben a rockopera egy-két dala az ő hangterjedelmének a határait már súrolta. E kihívás legyőzése mellett Húros Annamária gyönyörű jelmezei segítették a figura életre keltésében. A bőrből és műanyagból készült ruhák hordása fizikailag tette próbára a lámpák erős fényében, de ezt mindig feledtette az ünneplés, amelyben részesülhettek Zentán, Dunaszerdahelyen, Esztergomban és Sopronban.

A Valahol Európában darabra szintén nagy örömmel gondol. A közönség visszajelzése, az esténkénti vastapsok szerint igazán hitelesre sikerült a játéka, pedig egy nagyon negatív figurát alakít. A színésznek meg kell találnia a szereplő igazságát, még akkor is, ha a néző nem akar azzal azonosulni. Ez Savanyu Gergelynek annyira hatásosan, meggyőzően sikerül, hogy a publikum a meghajlásnál gyakran külön ünnepléssel jutalmazza a teljesítményét.  

A Peer Gynt drámai költemény pedig abban hordozott kihívást számára, hogy több, egymástól eltérő és összetett szerepet formálhatott meg egy számára is izgalmas összművészeti előadásban. Kilenc alkalommal öltözött át a produkcióban. Akadt, amikor tíz másodperce volt erre. A cselekmény indulásától szinte majdnem a végkifejletig alakulhatott át más-más figurává. Ez erős, nagyfokú koncentrációt igényelt tőle. Ilyenkor a színésznek belső eszköztárainak mélységeit kell mozgósítani, mert nem egy figurát kötnek hozzá a nézők. Nem ő a főszereplő, de ott, akkor a pillanatban, jelenetben neki kell a jelenlétével, a karakterek megjelenítésével hordozni, vinni a történetet. A Peer Gynt Savanyu Gergelynek sokszínűségét mutathatta meg.  
 
A kaposvári egyetemen végzett színművész nyolc éve érkezett a szegedi színházból Sopronba. Rendszeresen részt vesz a városi eseményeken, beül a közgyűlésekre, konferál, fellép, a választások alkalmával találkozhatnak vele a soproniak, mint szavazatszámláló bizottsági tag. Mindemellett a Színházi Dolgozók Szakszervezetének (SziDoSz) helyi alapszervezetének elnöke, az országos elnökség tagja.

- Mindig is közösségi ember voltam. A diák-és hallgató önkormányzat elnökeként részt vettem az iskolai, egyetemi életben. Ha már itt élek Sopronban, közszereplőként feladatomnak érzem, hogy közösségi emberként jelen legyek a város életében. Érdeklődöm a közélet iránt, de nem köteleződöm el sehová. A szakszervezeti munkám sem keveredik össze a színészi létezésemmel. Itt az a feladatom, hogy képviseljem a kollégáim, a dolgozók érdekeit. Azt hiszem, az egész pörgésem az életben abból táplálkozik, hogy színészként szeretem átélni, generálni az együttes közösségi élményeket. Talán a színház ezért vonzott mindig. Reflektálhatunk a világra, a társadalomra, a saját életünkre, másokéra a játékkal közösen - fűzte hozzá Savanyu Gergely, aki a színész diplomáján túl mégjobban szeretné ezt a világot megismerni és a karantén időszak alatt maximális ponttal felvételizett a Károli Gáspár Református Egyetem színháztudomány mesterképzés szakára.  

Ami pedig még a színészeten, közösségi munkán kívül szorosan az életéhez tartozik, az a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház. A hely és annak szelleme választotta ki magának őt, s ez viszont igazzá vált. Ott már régóta házigazda, rendszeresen vezet csoportokat a tanösvényeken, koncerteken, rendezvényeken konferál és természetesen fellép a soproni produkciókkal. Ha szabadideje engedi, azonnal elautózik Fertőrákosra, kiül a sziklák tetejére és csak a csendre figyel. Színészlelke erőterének fontos titkaként.

Zenta, 1697
A hősiesség és hősvezéri nagyság megkérdőjelezhetetlen Savoyaiban
Mindenütt sikert értek el
Azért nehéz egy színésznek ilyen szerepet megformálnia ebben az előadásban, mert a néző nem tud, nem akar azonosulni a figura igazságaival, miközben neki a hiteles alakításhoz pont ezt kell megtalálnia. Savanyu Gergelynek sikerült
A Valahol Európában Savanyu Gergelynek emlékezetes marad mindig
Külön is ünnepelték, pedig negatív szerepet formált meg
A Peer Gynt a színház szakmai kihívása volt
Savanyu Gergely több szerepben, több karakterben. A színész titka a lelke, sokszínűsége
A Peer Gynt a soproni színház sikeres összművészeti teljesítménye. Savanyu Gergelynek sok kihívást tartogatott
A soproni Suli TV örök emlék
Közösségi emberként a gyerekekért, tanárokért, a közösségért
A soproni színészek a Suli TV állandó szereplői: Molnár Anikó, Ács Tamás, Savanyu Gergely, Papp Attila
Fotó: Sopron Média
Suli TV díjátadás
Fotó: Sopron Média
Radnóti Naplója 27 részben Savanyu Gergelytől
A barlangszínház szívügye
Városi rendezvényeken rendszeresen konferál
A fertőrákosi barlangszínház a lelkének titka. Házigazdaként csoportokat vezet az évezredes falak között