Hírek - 2020. május 29.Léket kapott házasságok

Lehet egy házasságban a kiüresedett életeket, a kapcsolalatokat újrateremteni? Megtalálható ebben a szabadság, az újbóli boldogság? Az összezártság, a monotónia taposómalmában értik egymást a párok vagy csak egymás mellett élnek a megszokás jegyében? Ki lehet ebből törni? Erről is szólnak Szakonyi Károlynak a Benn a szobában és A hentes című egyfelvonásosai, melyekből Molnár Anikó és Savanyu Gergely, a Soproni Petőfi Színház művészei készítettek rádiójátékot. A rendező a Jászai-díjas Pataki András. A Kossuth-és József Attila-díjas író nagyon örült annak, hogy műveiből hangjáték készül a leghűségesebb városban, s várja, ő is hallhassa a kész felvételt.

Pataki András iránymutatóként elmondta a színészeknek: fontos a realisztikus, élethű játék, az értelmezés, a szerepek ilyen jellegű megformálása, megjelenítése, mert csak így derülhetnek ki a kapcsolatok drámái mélységei, keserédes humort hordozó pillanatai, ugyanakkor ezzel tudják a darabok abszurditását kidomborítani.

A rendező szerint bár kettő különböző párról és történetről van szó, a darabok stílusa más, mégis közös bennük, hogy valójában léket kapott házasságokat mutat be a szerző, még akkor is, ha nem jutottak el a felek a szakításig. A kapcsolatok kiüresedése, az eltávolodás mindkét helyzetben másképp jelenik meg, s hordozza ugyanazt a kérdést. A megszokott kereteken belül képes-e újra tartalommal megtölteni a férj és feleség a közös életüket?

A Benn a szobában mű abszurd darab, amikor a pár igyekszik rendbe hozni a kapcsolatukat. Szavak, mondatok, ugyanaz mindig, minden átlagos hétköznap. Maradjon minden így, vagy változtassanak? Ki lehet ebből törni? Menthető a házasság? Lélekbe vágó kérdések sorsokban, helyzetekben, a humor keserédes pillanataival. Ezt hordozza a darab.

A hentes című egyfelvonásosban a feleség életében történik valami, amitől megváltozik minden körülötte, benne. Becsönget hozzá váratlanul egy látogató, s néhány órára átéli vele a szabadság illúzióját. A férje még mindeközben is  csak magával van elfoglalva, saját életével, gondjaival, védve a megszokott kapcsolatukat. Megélhető a szabadság a házasságon belül? Nyílik új élet a kétgyermekes anya számára? Kilépnek az összezártságból? Korlátok, döntések, vágyak és kérdések sorjáznak a történet közben.  

A hanganyagot már rögzítette a stáb a helyi rádió stúdiójában. Az utómunka, a zenei, hangulati, dramaturgiai aláfestések elkészítése utána felvétel rövidesen felkerül majd a színház honlapjára, közösségi oldalaira.