Hírek - 2020. május 23.A padlás: Fényév távolság

- A mesébe ágyazott mű talán egyik leglényegesebb üzenete, hogy materiális közegben is létezik a transzcendes világ a szellemekkel együtt, a gonosztevők lélekben megjavíthatók és van élet a halál után. S, ez egy olyan korszakban is így volt, amikor a kilátástalanság érzése és a nyugati szabadság iránti vágy mellett az égi világba vetett hit segítette az embereket - mondta Pataki András, Jászai-díjas rendező, aki A padlás című produkciót állítja színpadra a hűség évadában a Soproni Petőfi Színházban. A közönség visszajelzései szerint a félig mese, félig musical az egyik legjobban várt bemutatója a szezonnak. A teátrum pedig ezt fokozva izgalmas látványvilággal és különlegességgel várja a nézőket: a legendás, slágerré vált dalok ezúttal szimfonikus zenészekkel megerősített 25 tagú zenekarral szólalnak meg minden egyes előadáson élőben.

A padlás próbái júniusban folytatódnak a Soproni Petőfi Színházban. Az őszi bemutatóra nagy izgalommal készül a stáb. A dalokat a kényszerszünet alatt már otthon gyakorolták a szereplők, akik a rendezői szándék szerint a színpadon kialakított soproni padláson játsszák el a kultikus művet. Pataki András némi retróhangulatot idéz meg a népszerű darabbal, 1986-ba viszi a történetet, abba az időszakba, nyári hónapokba, amikor Presser Gábor és Sztevanovity Dusán megírta a művet. (Később a vígszínházi premierre készülve a prózai részek megírásánál Horváth Péter is csatlakozott hozzájuk.)

A korszakra jellemző tárgyak, díszletelemek, kellékek, hírek egyaránt utalnak majd arra az időszakra, társadalmi, politikai közegre, amikor a nyugati szabadság iránti vágy egyre erősebb volt az emberekben. Közben kapcsolataikban, szerelmeikben ugyanúgy ott élt lelkükben a hit, az égi világ titkait fürkésző vágy: látni a láthatatlant.

A padlás sikeréhez hozzájárultak a mai napig kedvelt dalok. A generációkat összekötő Fényév távolság Kaszás Attila legendájához tartozik, s sokan szeretik az Itt vagyunk, a Valahol, a Szilvásgombóc, az Utána repülünk és az Enyém a pálya című slágereket. A közismert számok ezúttal szimfonikus zenészekkel megerősített zenekarral szólalnak meg – a darab eddigi bemutatóira nem jellemző módon – mindig élőben. A zenei vezető és egyik karmester Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész, a másik karmester Tassonyi Zsolt lesz. Közreműködik a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar.

A Rádióst Papp Attila játssza. Sünit Molnár Anikó formálja meg, a Mamókát Szőcs Erika alakítja. Barrabás, Révész szerepében Marosszéki Tamás látható. A  Herceg Savanyu Gergely, a Lámpás Orbók Áron, a Kölyök Kisfaludy Zsófia, a Meglökő Kiss Noró lesz. Témüllerként Major Zsolt, Detektívként a Jászai-díjas Kovács Frigyes lép színpadra. Az Üteg Rovó Péter, Robinson Mikó István. A koreográfus és szcenikus Szakál Attila, a jelmeztervező Szélyes Andrea. A díszlet Pataki András munkája. A fénytervező Kovács Ferenc. A korrepetítor Sárdy Barbara, a kreatív munkatárs Pomezanski György, a rendezőasszisztens Simon Andrea, az ügyelő Horváth Dávid.

Beharangozó írások honlapunkon ezeken a helyeken:

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1467-a-padlas-vissza-1986-ba.html

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1547-a-padlas-titkai.html 

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1492-a-padlas-repulo-szellemek.html 

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1533-a-padlas-hazteton-a-szimfonikusok.html