Hírek - 2020. május 22.Stabat Mater: útjaink az életért

Merre fordulhat az ember az élet szolgálatáért, reményért? Milyen út vezet a felfelé és befelé figyelésig, a feltámadás, a megváltás valódi üzenetéig? Ezekre a kérdésekre is keresik a válaszokat Alekszej Batrakov és Demcsák Ottó koreográfusok, akik a világ legismertebb Mária-himnuszát inspiráló történetet, a Stabat Matert dolgozzák fel a tánc nyelvén. A Sopron Balett és a St. Pölten-i Europaballett koprodukciójaként készülő előadást az ősszel kezdődő hűség évadában tekinthetik meg a nézők a Petőfi Színházban. Pergolesi és Sosztakovics muzsikájával, a városi szimfonikus zenekar, valamint operaénekesek közreműködésével, helyi gyermekek részvételével, különleges látványvilággal állítják színpadra a nagyszabású művet a szezon kiemelkedő bemutatójaként.

Hogyan dönthet az ember a jó és rossz között a lelki próbákat, az átélt fájdalmakat tükröző keresztfa üzenetével? Alekszej Batrakov Sosztakovics zenéjét választotta, hogy az ő Stabat Materében a háború borzalmainak tükrében beszéljen a tánc segítségével a fiát elvesztő asszony fájdalmáról. Történetében az egyedül maradt nő gondolatait, érzéseit, idézi meg. Álmokat, emlékeket láthatunk, amelyek nem hagyják nyugodni az asszonyt, fájdalom, szenvedés kíséri az útját, s a szörnyű valóság. Háborúk zajlanak a világban, anyák ma is siratják gyermekeiket. Az apokalipszis lovasai vágtatnak. Életképek sorozata, nagyívű, drámai jelenetek érzékeltetik, az értelmetlen pusztítás és pusztulás közben merre is fordulhat az ember a reményért, hitért, az élet szolgálatáért. A különleges díszlet és jelmezvilágot Húros Annamária alakította ki.

Demcsák Ottó a szakralitást választotta, hogy azon keresztül beszéljen a keresztfa alatt álló asszony fájdalmáról, a Stabat Materről. A négy evangéliumból készített egy történetet megjelenítve több bibliai szereplőt: Máriát, Jézust, Mária Magdolnát, Arimateai Józsefet, Simon Péter, Jánost, Szalómét és az angyalokat. Koreográfiájával azt is üzeni: a krisztusi megváltásban ott a lehetőség, hogy a rossz erőket legyőzheti az ember, s nemesedhet a lelke a próbatételek közben. A tizenöt biblia szereplőt kilenc nemzet táncosai formálják meg. A Sopron Balett vezetője Pergolesi klasszikus Stabat Mater-feldolgozását használta zenei kíséretként. A művet minden egyes előadáson a Soproni Szimfonikus Zenekar adja elő Kóczán Péter vezényletével. Dupla szereposztásokban énekel majd Benedekffy Katalin, Eisienbeck Ágota, Megyesi Schwartz Lúcia, Forgó Eszter. A dramaturg Katona Imre, a jelmez Húros Annamária munkája. A díszletvilágot Demcsák Ottó alakította ki. 

Beharangozó írások honlapunkon az alábbi helyeken:

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1557-stabat-mater-oktobertol.html 

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1554-lelektanc-alekszej-batrakovval.html

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1549-stabat-mater-%C2%A0tanc-es-kereszt.html 

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1497-stabat-mater-tanc-es-kereszt.html

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1483-stabat-mater-szolgalni-a-zenet.html 

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1465-stabat-mater-kilenc-nemzet-tancosaival.html

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1443-ma-megismernenk-jezust-.html 

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1432-stabat-mater-a-kereszten-tul.html