Hírek - 2020. május 20.Sári-gyöp Horváth Teriről

Sári-gyöp címmel televízióra alkalmazott hat részes monodrámát forgatnak a Soproni Petőfi Színházban Horváth Teri Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes művész életműve előtt tisztelegve. A rendező a Jászai-díjas Pataki András, a főszereplő Demeter Helga. A munkával június végére szeretnének elkészülni. A színésznő Balfon nyugszik, a helyi művelődési házban emlékszoba mutatja be pályafutását, őrzik ruháit, személyes tárgyait, levelezéseit, naplóit. 

Pataki András, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: cégükhöz tartozik a balfi művelődési ház működtetése, ott található a színművésznő emlékszobája. Hozzátette, a fiatal kollégák, nézők egyre kevésbé emlékeznek a nagyszerű színésznőre, pedig olyan népszerű szerepeket formált meg, mint a legendás Lúdas Matyiban Piros, az Indul a bakterház kultuszfilmben ő játszotta a Banyát, a Kincskereső kisködmönben pedig Szűcsnét, a fiú anyukáját. Mindemellett jelentős és kiemelkedő színházi alakításokat nyújtott a Légy jó mindhaláligtól kezdve a Rozsdatemetőn át egészen az Éjjeli menedékhelyig, kiegészülve sok emlékezetes televíziós szereppel. 

- Minden nagy színészi életmű előtt fontos és kell tisztelegnünk. Ez hozzátartozik a hivatásunkhoz. Horváth Teri pályafutása, életműve főhajtást érdemel ma is tőlünk, az utókortól. Méltatlanul merült feledésbe a személye, művészete. Szeretnénk ezzel a televízióra alkalmazott monodrámával tisztelegni előtte, őrizni tovább az emlékét itt Sopronban, Balfon és azon túl - mondta Pataki András, aki a színművésznő Sári-gyöp című önéletrajzi könyve alapján készíti az hat részes, összesen kettő órásra tervezett alkotást.

Horváth Teri gondolatait Demeter Helga színművésznő tolmácsolja a televíziós adaptációban. 

- Nagyon különleges és hálás utazás volt számomra az ő életével, sorsával, gondolataival találkozni. Közben párhuzamot is tudtam vonni az akkori színészi lét és mai között. Sok hasonlóságot, kapcsolódási pontot találtam, pedig eltelt több, mint fél évszázad. Ahogy ő is megfogalmazta egy helyütt: ez a pálya olyan, hogy egyformán tartogat hét szűk és hét bő esztendőt. Ma különösen igaz ez. Horváth Teri hihetetlenül alázatos színművésznő volt, aki ajándéknak tartotta, ha színpadra léphet esténként. Neki ez volt az élete. Soha nem panaszkodott, nem a pénzért, hanem a pillanatért, a belső örömért játszott a nézőknek néha 56-58 előadást egy hónapban. Az ő személyisége mély emberséget, bölcsességet, érzékenységet sugárzott. Nem alakította, formálta szerepeket, hanem belső ösztönösséggel, tehetséggel élte azokat, míg eggyé nem vált velük. Nekem szintén nagy ajándék volt megismerni őt, a példáját ezen a munkán keresztül. Viszem magammal gondolatait a lelkemben - mondta Demeter Helga. 
 

Fotók: András Fruzsina