Hírek - 2020. május 19.Repül a varázsszőnyeg

Repülő szőnyegen érkezhet Aladdin a Mesés musicalekben augusztusban a fertőrákosi barlangszínházba, szeptemberben pedig A padlás című produkcióban a szellemeket alakító színészek ámulatba ejtően győzik le a gravitációt világszíntű színpadtechnikai megoldással a leghűségesebb város teátrumában. Erre a két előadásra egy különleges, a budapesti színházakban, filmekben használt reptető-rendszer érkezik Sopronba, hogy a szakemberek elvarázsolják a közönséget egyedülálló trükkjeikkel és a magasság legyőzésének illúziójával. A nézők pedig a káprázattól tényleg nem hisznek majd a szemüknek.

A Soproni Petőfi Színház elkezdi próbálni júniusban a Mesés musicaleket, valamint A padlást. Mindkét előadást különleges látványvilággal álmodják színpadra a rendezők, Szakál Attila és Pataki András. Közös lesz a produkciókban, hogy mindegyikben láthatnak a nézők színpadi repülést.

A hazai színház és filmes világ erre szakosodott remek cége, Mihály Gábor és csapata érkezik, hogy ők legyenek most a levegő urai. Olyan nagyszabású előadásokban dolgoztak az elmúlt években többek között, mint a Pán Péter, a Tündér Lala, a Szentivánéji álom, a Holdbeli csónakos, a Mary Poppins, a Billy Elliot, a Rómeó és Júlia, az István, a király, a Jézus Krisztus Szupersztár, a János vitéz, a Veszedelmes viszonyok.

A hazai szakemberek mellett az Indiana Jones filmek egyik kaszkadőr koordinátorának, a Harry Potter filmek reptetésekért felelős kaszkadőr koordinátorának és a Jackie Chan filmek kaszkadőr koordinátorának elismerését is kiérdemelték. Amiben még kiemelkedőek: olyan kétlépcsős biztonsági rendszert alkalmaznak, mely a világon egyedülálló. A reptetéshez használt köteleknek és eszközöknek mindig tízszer akkora súlyt kell elbírniuk, mint amennyit valójában emelnek. Nem gépi, hanem kézi vezérlésű, ellensúlyos rendszert alkalmaznak, ami a súlyok emelése miatt esetenként négy-öt szakember összehangolt és koncentrált munkáját igényli. Ugyanakkor ez a módszer komolyabb, precízebb trükkökre ad lehetőséget számukra. A közönség pedig tényleg elhiheti, a színházban képesek repülni a színészek.

Minderről meggyőzödhetnek a nézők rövidesen Fertőrákoson és Sopronban. A tervek szerint a Mesés musicalekben varázsszőnyeget és színészt is reptetnek majd, A padlásban pedig a szellemeket alakító művészek: Savanyu Gergely, Ács Tamás és Kisfaludy Zsófia érezheti úgy, hogy képesek legyőzni a magasságot.

A soproni teátrumban készülnek már a júniusi csoportos próbák megkezdésére. A kényszerszünet ideje alatt folyamatos karbantartást végeztek az épületben, a színpadon. A világot jelentő deszkák most teljesen üresek, a lámpapark sincs még a helyén, de rövidesen érkeznek a teátrumba A padlás egyes díszletelemei és újra megkezdődhet a színházi varázslás. Most a levegőben is.