Hírek - 2020. május 18.Peer Gynt tévéjátékként

Tévéjátékot forgatnak a Soproni Petőfi Színház és a felvidéki Csavar Színház koprodukciójából, a Peer Gynt drámai költeményből rövidesen a nyári hónapokban. A Henrik Ibsen művéből készült előadás rangos szakmai elismerésként meghívást kapott az augusztusi Magyar Színházak XXXII. Kisvárdai Fesztiváljának versenyprogramjába. A darab a leghűségesebb város teátrumában szeptember 24-én, 25-én és 26-án látható a február 13., 14., 15-i bérletes alkalmak pótlásaként. A főszereplő a Jászai-díjas Gál Tamás, a rendező a Jászai-díjas Pataki András.

A Peer Gynt az idei soproni évad egyik legnagyobb színházi téttel bíró összművészeti előadásaként nyerte el a közönség tetszését. A Henrik Ibsen művéből készült darab hazai és határon túli meghívásokat is kapott már eddig, Dunaszerdahelyen, valamint Komáromban a nézők felállva ünnepelték a stábot. A produkciót szívesen látják a Szlovák Nemzeti Színházban is.

Most nyáron pedig az MTVA-val együttműködésben tévéjáték készül az előadásból Sopronban. A Petőfi Színház társulata júniusban kezdi el a csoportos próbákat az intézményben, s ezután indulhatnak a televíziós felvételek a nyári egyeztetések függvényében.

A Peer Gynt Balogh Tibor kritikus tetszését is elnyerte:"Számomra a Pataki András vezette Soproni Petőfi Színház eddigi teljesítménycsúcsa ez." írta.

A darab címszereplője a Jászai-díjas Gál Tamás. Aaseként Horváth Zsuzsa Jászai- és Aase-díjas színművész látható. A Gomböntőt Eperjes Károly Kossuth-és Jászai-díjas színművész játssza. Dovre apóként a Jászai-díjas Kovács Frigyes lép színpadra. Solvejget Molnár Anikó alakítja. A Pap a Kossuth-díjas Boráros Imre.

A többi szerepben, sok figurát életre keltve Ács Tamás, Savanyu Gergely, Kiss Szilvia, Papp Attila, Farkas Tamás, Marosszéki Tamás látható. A mozgás Rovó Péter munkája. A három táncos: Gara Lídia, Szalai Dóra, Alekszej Batrakov.  A zene Varga Gábor nevéhez fűződik. A zenésztársak, Kónyai Flórián hegedűn, Sárközi Gábor nagybőgőn és Stöckert Ádám ütős hangszereken játszanak az előadásban. A díszlet és jelmeztervező a Munkácsy-díjas Gyarmathy Ágnes, a zenei vezető Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész.  A dramaturg Katona Imre, a rendező a Jászai-díjas Pataki András.


Alkotói nyilatkozatok, a szereplők gondolatai honlapunkon ezen a linken:

 https://www.soproniszinhaz.hu/hu/hirek/1396-peer-gynt-letezesunk-fundamentuma.html