Hírek - 2020. május 11.Lélektánc Alekszej Batrakovval

Orosz lélekben, egyetemes művészi értékrendben, klasszikus és modern alapokon nyugvó, kettő különböző, más-más korosztálynak szóló fantáziadús, mély érzelmeket, gondolatokat hordozó koreográfiát láthat a közönség Alekszej Batrakovtól az ősszel kezdődő hűség évadában a Soproni Petőfi Színházban. A Stabat Mater a felnőtt és fiatal nézők számára készül, míg a Hétszínvirág az ovisokat kalauzolja majd el a mesék varázslatos világába, természetesen a tánc nyelvén. 

Alekszej Batrakov a Soproni Petőfi Színház és az oroszországi Szaranszkban található Jausev Állami Zenés Színház 2015 nyarán kötött együttműködési megállapodása után két évvel szerződött a leghűségesebb városba. Ő volt a Saransk City Ballet igazgatója, tartott mesterkurzust itt a Sopron Balettnek. Ekkor Gorkij Izergil anyó című elbeszélése alapján Dankó legendájának történetét táncolták el a résztvevők Szergej Rahmanyinov zenéjére. Ezután sorra készültek a koreográfiái Sopronban miután balettmesterként elkezdett dolgozni az együttessel. A Táncrapszódián belül színpadra került a Lángoló szív. Majd következett A csodatévő lány, amely jelentős sorozatot tudhatott maga mögött a színházi nevelési programon belül. Nagy sikert ért el rendező-koreográfusként, amikor látványos, remek hangulatú előadás keretében állította színpadra Prokofjev Péter és a farkas című művét. A gyermek közönség nagyon szerette a produkciót.

Alekszej Batrakov 2004-ben és egy évvel később fődíjasa volt az összoroszországi koreográfusversenynek. Miután Sopronba került egy-egy előadásban kis szerepekben is színpadra lépett. Legutóbb a Peer Gyntben láthatták a nézők, most pedig a Stabat Mater általa koreografált első részében formál meg egy karaktert. A Sopron Balett és a St. Pölten-i Europaballett koprodukciójaként készült táncművet a hűség évadában láthatják a nézők Alekszej Batrakov és Demcsák Ottó koreográfiájával ősztől.

Az orosz szakember elmondta: a jóság és könyörületesség, élet és halál, az áldozatvállalás, a másokért való élés gondolatát feszegeti a történetével, amely minden korban érvényes kérdéseket vet fel. A háború borzalmainak tükrében beszél a tánc segítségével a fiát elvesztő asszony fájdalmáról. Életképek sorozata, nagyívű, drámai jelenetek érzékeltetik, az értelmetlen pusztítás és pusztulás közben merre is fordulhat az ember a reményért, hitért, az élet szolgálatáért. Mindehhez Sosztakovics muzsikáját választotta kíséretként. A különleges díszlet és jelmezvilágot Húros Annamária alakította ki. 

Ebben az évadban a Lázár Ervin Program keretében főként alsósok tekinthették meg Valentyin Katajev meséje nyomán a Hétszínvirág című táncjátékot Alekszej Batrakov koregráfiájával. A rendkívül látványos, színes díszlet-és jelmezvilágú mesebalett ősztől ovis bérletben szerepel a soproni színház műsorán. Az orosz szakember szerint az ilyen jellegű bemutatók fontos lépésnek számítanak a táncszínházi előadások gyermekekkel történő megismertetésében, megszerettetésében, hogy a későbbiekben és értsék a tánc, a mozgás, a balett nyelvét, szimbólumrendszereit, ennek a műfajnak az elbeszélő stílusjegyeit. Ezt segíti az előadáshoz kapcsolódó rövid, játékos színház-pedagógiai foglalkozás Németh Ervinnel. Az előadáshoz Szélyes Andrea készített a mesék világát idéző színes, élénk, fantáziadús jelmezeket. A látványos díszlet és játéktér Vlagyimir Furszov munkája.

A történet szerint Annuska perecvásárlás közben eltéved, és találkozik egy varázslóval, aki megajándékozza. Csodálatos virágra tesz szert, amely teljesíti minden kívánságát. Pontosan hetet. Elsőre haza szeretne jutni, hát így is lesz. Majd, hogy a fiúknak bebizonyíthassa, ha nem veszik be a játékba, ő akkor is eljuthat a virággal akár valóságban is az Északi-sarkra, már ott is terem. Fogadja őt a Hókirálynő és a Hókirály. Ezután kívánságára övé lehet a világ összes játéka, s még arra sem derül fény, álmodozásai alatt otthon eltört egy vázát. Közben gyorsan elfecsérli a szirmokat a saját önzőségéből, irigységéből, sértettségéből adódó vágyakra. Egyre inkább úgy érzi, különb dolgokat is kívánhatott volna. Amikor már csak egyetlen szirma, az utolsó kívánsága marad, és találkozik egy mankós fiúval, aki nem tud vele szaladni a játékban, akkor már a szívére hallgat...
 
Alekszej Batrakov soproni koreográfiái:

Hétszínvirág
Lángoló szív
Péter és a farkas
A csodatévő lány
Munka közben