Hírek - 2020. május 10.Műsoron a sikerelőadások

Továbbra is műsoron maradnak a Soproni Petőfi Színház idei sikerelőadásai ősztől. A Peer Gynt szeptember 24-én, 25-én és 26-án látható, a február 13., 14., 15-i bérletes alkalmak pótlásaként. A drámai költemény rangos szakmai elismerésként meghívást kapott az idei Magyar Színházak XXXII. Kisvárdai Fesztiváljának versenyprogramjába. A jegyostrom mellett A gyertyák csonkig égnek színpadi játék március 14-re meghirdetett délután három és este hét órai előadásait október 3-án játsszák 15 és 19 órakor. A Valahol Európában május 22-re kiírt dupla előadásait szeptember 11-én tartják meg délután négy órakor a fertőrákosi barlangszínházban. A hangos nézői ünneplést, standing ovationt hozó musical júniusi időpontjaira érvényes jegyek tulajdonosai szeptember 10-én és 11-én este nyolckor nézhetik meg ezen a helyszínen a darabot. Mindemellett a hűség évadában a tervek szerint 14 új bemutatót tart a leghűségesebb város teátruma.       

A Soproni Petőfi Színház és a csallóközi Csavar Színház közös produkciója a Peer Gynt című drámai költemény, amely az idei évad egyik legnagyobb színházi téttel bíró összművészeti előadásaként nyerte el a közönség tetszését. A Henrik Ibsen művéből készült darab hazai és határon túli meghívásokat is kapott már eddig, Dunaszerdahelyen, valamint Komáromban a nézők felállva ünnepelték a stábot. 

A darab címszereplője a Jászai-díjas Gál Tamás. Aaseként Horváth Zsuzsa Jászai- és Aase-díjas színművész látható. A Gomböntőt Eperjes Károly Kossuth-és Jászai-díjas színművész játssza. Dovre apóként a Jászai-díjas Kovács Frigyes lép színpadra. Solvejget Molnár Anikó alakítja. A Pap a Kossuth-díjas Boráros Imre.

A többi szerepben, sok figurát életre keltve Ács Tamás, Savanyu Gergely, Kiss Szilvia, Papp Attila, Farkas Tamás, Marosszéki Tamás látható. A mozgás Rovó Péter munkája. A három táncos: Gara Lídia, Szalai Dóra, Alekszej Batrakov.  A zene Varga Gábor nevéhez fűződik. A zenésztársak, Kónyai Flórián hegedűn, Sárközi Gábor nagybőgőn és Stöckert Ádám ütős hangszereken játszanak az előadásban. A díszlet és jelmeztervező a Munkácsy-díjas Gyarmathy Ágnes, a zenei vezető Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész.  A dramaturg Katona Imre, a rendező a Jászai-díjas Pataki András.

Riport a produkcióról a Páholy magazinunkban itt: 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1506&v=1nbt61cvasY&feature=emb_logo

A gyertyák csonkig égnek című színpadi játék Márai Sándor klasszikusából készült darab, melyből annak idején maga a szerző írt rövidített színpadi változatot Parázs címmel. A Liszt Ferenc Kulturális Központban látható produkció nagyon megtalálta az utat a közönséghez az idei évadban. Zsúfolt házakkal futott az előadás a folyamatos jegyostrom és helyfoglalások mellett. A darab már vendégeskedett Bécsben, Budapesten, s meghívást kapott idén Gyulára.

Henrik szerepében Szilágyi Tibor, Kossuth-és Jászai-díjas, kiváló és érdemes művész, Konrádként a Jászai-díjas Szélyes Ferenc látható, az Inast Major Zsolt alakítja ebben az adaptációban. A dramaturg Katona Imre, a jelmeztervező a Munkácsy-díjas Gyarmathy Ágnes, a díszlet és a rendezés a Jászai-díjas Pataki András munkája.

A Valahol Európában musical szintén a jegyostromot hozó előadások egyike volt ebben a szezonban. A tavalyi barlangszínházi sikerek, folyamatos standing ovationok mellett a kőszínházban is emlékezetes előadásokat élt meg a népes stáb. Valóságos rajongótábor alakult ki a csapat és a produkció köré. A színészek is örülnek a kirobbanó sikernek, a gyerekekkel együtt már nagyon várják a találkozást a közönséggel. (Az előadás egyik dalából A zene címűből készült a soproni teátrum átütő erejű karantén alatti klipje. Ezt eddig 34.743-an látták.)

A Valahol Európában előadás rendezője a Jászai-díjas, érdemes művész Halasi Imre, a koreográfus Gyenes Ildikó, akinek asszisztensként Szalai Dóra segít. A népes, 31 tagból álló gyermek csapattal együtt játszik a Simon Pétert alakító Mikó István Jászai-díjas, érdemes művész. Hosszú szerepében Vastag Tamás látható. A Suhancot Kisfaludy Zsófia formálja meg. Ficsurként Papp Attila lép színpadra. A Tróger alakját Szőcs Erika ölti magára, az Egyenruhás Savanyu Gergely. A Sofőr és Leventeoktató Ács Tamás, a Tanító Major Zsolt, Önkéntes Marosszéki Tamás.

Dupla szereposztásban látható Kuksiként Szokodi Roland/Szilágyi Dávid, Szeplősként Ella Márk/Csiszér András, Sutyiként Scheer Félix Dominik/Varga Tamás Róbert, Csóróként Hegedűs Csanád/Boda Bálint, Professzorként Keserű Botond/Hegedűs Levente, Pötyiként Nagy Tina/Aranyos Boróka. 

A produkcióban rész vesz még: Simon Andrea, Szalai Dóra, Szupper Fanni, Szénási-Rovó Diána, Vida-Veres Imola, Majnovics Vera, Schiberna Katalin, Weisinger Hajni, Kiss Noró, Betuker Botond, Szabó László és Szarka Róbert.

A korrepetítor Sárdy Barbara, a díszlettervező a Jászai-díjas Menczel Róbert, a jelmeztervező Szélyes Andrea.

(A musical a Proscenium Szerzői Ügynökség Kft-vel kötött megállapodás alapján kerül bemutatásra. A zeneszerző Dés László, a dalszöveg Nemes István, a szövegkönyv Böhm György, Korcsmáros György és Horváth Péter munkája.)

Radványi Géza és Balázs Béla azonos című filmje alapján. A film 2000-ben bekerült minden idők 12 legjobb magyar alkotása közé.

Riport az előadásról a Páholy magazinunkban itt:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1299&v=uGHsIIchsn0&feature=emb_logo