Hírek - 2020. május 9.KULTóra színészi négyessel

Nagy népszerűségnek örvend a gyerekek és a szülők körében a Sopron Televízióban jelentkező Suli TV és benne a KULTóra a Petőfi Színház művészeinek a közreműködésével. Savanyu Gergely, Molnár Anikó, Papp Attila és Ács Tamás remekül érzik magukat a kamerák előtt. Örülnek, hogy segíthetik az oktatási intézmények, a pedagógusok, a diákok munkáját, s annak, a rendkívüli helyzetben ilyen módon is részese lehet a színház a családok életének. Verseket, prózákat, irodalmi szövegeket, dalokat tolmácsolnak az első osztályosoknak. A leghűségesebb város tankerületi központjával együttműködésben Mák Tünde tanítónővel, a tananyag összeállítójával dolgoznak, s csatlakozott hozzájuk Bali Ádám testnevelő. A színésznégyes és a pedagógusok a televíziós tanév végére egy közös meglepetéssel készül.

A Becsöngettek - Soproni Suli TV az önkormányzat kezdeményezésére, a Soproni Tankerületi Központ és a Sopron TV közreműködésével készül. Minden hétköznap reggel kilenc órától látható a képernyőn, a sopronmedia.hu oldalon és mindemellett a Youtube-on. A Petőfi Színház négy művésze az első adástól folyamatosan szerepel a Suli TV-ben. Hetente kapják meg a tananyag tematikájához, tartalmi részeihez illő szövegeket, segédanyagokat. Ők döntik el, melyik verset, mesét, mondókát milyen feldolgozási formában adják elő. Így előfordul, hogy énekelve, vagy megzenésítve is elhangzanak költemények, mondókák.

Savanyu Gergely elmondta, olyan ez számukra, mintha élőben zajlana egy fellépésük, csak hiányzik az interakció. A televíziós kamera előtti felolvasás, éneklés így más jellegű színészi jelenlétet, előadói módot igényel, mint a színpadi szereplés nézők előtt. Olyan ez kicsit nekik, mint a felolvasó színház, vagy hangoskönyv készítés. Nagyon jól dolgoznak együtt a Sopron Televízió munkatársaival, felvételvezetőivel, operatőreivel. Mák Tünde, a helyi Gárdonyi Géza Általános Iskola tanítója és Bali Ádám, az Eötvös József Evangélikus Gimnázium testnevelője is örül annak, hogy a színészek jelenlétével színesedhet a televíziós tananyag. Már készülnek a tanév végén egy közös meglepetésre.      


A Suli TV főszereplője még Brunó, a nagy játékmedve. A szorgalmi feladatok megoldása után valaki fődíjként megnyerheti. Ami újdonság még, hogy nem csak az első osztályosokat várja a képernyő elő Mák Tünde, hanem szülői és pedagógusi kérésre már a másodikosoknak is tart matematika tanórákat.