Hírek - 2020. május 8.Isten komédiása: legendás szent

Prédikált az egyiptomi Malik al-Kámil szultánnak, aki csodálta bátorságát, személyiségét. Legendás csodák követték lépéseit. Egyénisége, hite magnetikus erővel vonzotta az embereket. A ferences rend megalapítójává, Olaszország, az állatok, a kereskedők és a természet védőszentjévé vált, cselekedete, útja a kereszténység egyik alapköve, iránymutatója. Katona Imre Isten komédiása című misztérimjátéka Assisi Szent Ferenc életét dolgozza fel. A darab magyarországi ősbemutatója az ősszel kezdődő hűség évadának egyik kiemelkedő és nagyszabású premierjének ígérkezik a Soproni Petőfi Színházban. A főszereplő Papp Attila. Két eltérő karaktert formál meg a produkcióban a Kossuth-díjas Eperjes Károly. A rendező a Jászai-díjas Pataki András

Assisi Szent Ferenc minden idők egyik legnépszerűbb szentje. Hatással volt a katolikus egyházra. IX. Gergely pápa 1228. július 16-án szentté avatta, és a következő napon letette az Assisi Szent Ferenc-bazilika alapkövét. Híres költeménye a Naphimnusz, ezért is nyilvánította őt Szent II. János Pál pápa 1979-ben az ökológiával foglalkozók védőszentjévé. A 2013-ban pápává választott Jorge Mario Bergoglio bíboros az ő tiszteletére vette fel a Ferenc nevet. Olyan szinten változtatta meg a világot, a kereszténységet, Krisztus követését, hogy még Luther Mártonra is hatással volt a példája. 

Lehet, kevesen tudják, a ferences rend még Ferenc életében megjelent Magyarországon. A magyar irodalom első kéziratos könyve a szent Ferenc legendáját tartalmazó Jókai-kódex. Az Országos Széchényi Könyvtárban található XIV. századi magyar nyelvü írásos emlék őrzi Szent Ferenc "madárprédikációját", amely a madarak szabadságát emeli ki, és a gubbioi farkas megszeledítéséről is szól egy rész. 

A legendák szerint Ferenc egyszer a madaraknak és halaknak prédikált, mert az emberek nem jöttek meghallgatni őt. A halak kidugták fejüket a vízből, a madarak mellé telepedtek és figyelték. Erre a csodára már sokan köré gyűltek. Máskor pedig a Gubbio környékén garazdálkodó farkast szelidítette meg. Egyezséget kötött vele: a helyiek gondoskodnak a farkas élelmezéséről, a vadállat pedig nem támad többé meg senkit.

Ferenc megtérése és elköteleződése Isten felé azt is jelentette, hogy összeveszett dúsgazdag posztókereskedő édesapjával. Történt ugyanis, hogy San Damiano templomában a megfeszített Krisztus képmása életre kelt előtte és háromszor így szólt hozzá: „Ferenc, Ferenc, menj és javítsd meg a házamat, mert látod, hogy romokba dől.” Ferenc pedig erre nem tett mást, mint eladta a lovát, több ruhaneműt az apja készletéből, majd az így kapott pénzt a templom papjának adományozta, hogy hozzák helyre Isten házát. Apja ezen annyira feldühödött, hogy feljelentette a fiát a püspöknél és követelte vissza a pénzét. Ferenc lemondott az örökségéről, és pár hónapig Assisi környékén koldusként élt.

Ugyanúgy az maradt a célja, hogy hirdesse az evangéliumot. Sőt, útjai közben eljutott Egyiptomba is. Ezt tartják a legemlékezetesebb találkozásának és látogatásának. Damiette közelében miután jól megverték, odaállt Malik al-Kámil szultán elé, hogy őt is megtérítse és véget vessen a keresztes háborúknak. Az uralkodó, valamint a muszlim imámok végül megengedték neki, hogy prédikáljon és hirdesse az evangéliumot. A krónikák szerint mindegyikük csodálta Ferenc bátorságát, személyiségének varázsát, a hitét, de egyikük sem tért meg. A szultán viszont ezután próbált egyezségre jutni a keresztes hadakkal. A kísérlete nem sikerült, míg végül a Nilus zsilipjeinek a megnyitásakor tudtak csak békét kötni a felek, mert az meghátrálásra késztette a kereszteseket.   

Katona Imre darabja sok hasonló és kalandos epizódon keresztül szeretné Assisi Szent Ferenc népszerű alakját, életének történetét megidézni. A szentet már nyolcszáz esztendeje ott látjuk a kereszténység történetének legnagyobbjai közt. Itáliában az alábbi néven említik őt a leggyakrabban, és mindig maradéktalan szeretettel: Poverello di Dio – Isten szegénye. Vagy másképpen: Francesco, il giullare di Dio. Isten komédiása, mert Ferenc mosolyt varázsolt az arcokra, és könnyet csalt a szemekbe. Akik hallgatták, itták a szavát. Ferenc új szerzetesrendet alapított az akkori idők viharos körülményei közt, és temérdek embert volt képes a hitnek visszaszerezni.

Az Isten komédiása című misztériumjáték filmszerű képekben meséli el a kereszténység egyik legnagyobb alakjának világot megváltoztató történetét a hűség évadában.


Akik hallgatták, itták a szavát. Ferenc új szerzetesrendet alapított az akkori idők viharos körülményei közt, és temérdek embert volt képes a hitnek visszaszerezni. Ő volt az, aki a legenda szerint megszelídítette a farkast, és prédikált a madaraknak. Ő volt, aki karácsony ünnepén először állított betlehemi jászlat a kisdednek. És ő volt, aki testvérének tekintette Isten minden eleven teremtményét – és azon túl a Napot, a Földet, a tüzet és vizet, a szelek járását, a Holdat, a csillagokat.

Magyarországi ősbemutatóként, Papp Attila főszereplésével, művészi nagyágyúkat felvonultató alkotói csapat részvételével – amelynek tagja Szarka Gyula zeneszerző, Gyarmathy Ágnes jelmeztervező, Eperjes Károly színművész – láthatják a nézők a hűség évadának meghatározó premierjeként Katona Imre Isten komédiása című misztériumjátékát a Soproni Petőfi Színházban. A rendező Pataki András. A darabot felnőtt, középiskolás és felsős bérletben tűzi műsorára a teátrum.