Hírek - 2020. május 1.Karanténban Az előretolt helyőrség

Troppauer Hümér és társai a rendkívüli veszélyhelyzetben otthoni karaténból jelentkeznek, hogy a klasszikus Rejtő Jenő történetből elmeséljenek egy feledhetetlen részt a közönségnek, mégpedig azt, amikor a légionisták szembesülnek a költészet hatalmával és erejével. A jelenetet televíziós feldolgozásban előadják a soproni színház művészei: Savanyu Gergely, Major Zsolt, Ács Tamás, Papp Attila, Molnár Anikó, Simon Andrea. 

Az előretolt helyőrség a rajongók között végzett nem reprezentítív felmérés szerint szerepel minden idők tíz legjobb Rejtő-könyve között. Főhőse "Galamb", azaz Joules Manfred Harricourt, egy magára kötött életbiztosítással a háta mögött belép az idegenlégióba, hogy hivatása közben meghalhasson és így a biztosítási pénzzel segítse szüleit. A légióba akkor könnyű volt bekerülni, de bonyolult volt meghalni. Főleg, ha Rejtő Jenő képzeletében teremnek a hősök. Humor és feszítő izgalom keveredik Az előretolt helyőrség című vérbeli P. Howard-regényben. Felbukkan Troppauer Hümér, a költőfejedelem, Kréta, a gyengeelméjűnek tartott közlegény, Iljics, a "Kölyök". Sorozatos véletlenek, rejtélyes gyilkos és gyilkosság, váratlan szerelem, pazar fordulatok és persze egy olyan színes világ, amelyet csak Rejtő Jenő tudott könnyedséggel, szellemességgel és páratlan humorral, fantáziával ábrázolni. Mindeközben a csapat menetel Aut-Taurir, az "előretolt helyőrség" felé és egy karóra nem mindig az idő múlását jelzi...  

A Rejtő kabaré szép játszási sorozat után az elmúlt évadban nagy közönségsikert hozott a soproni társulatnak a városban és azon túl is. Felnőtt bérletes, bérletszünetes előadásokon és vendégjátékok alkalmával sikerült  a rekeszizmokat sem kímélve elnyerni a nézők tetszését. Ebben az összeállításban láthattak egy jelenetet Az előretolt helyőrségből, s a klasszikus kabarék mellett Fülig Jimmy, Van der Gullen Félix is megjelent a színpadon, sőt, Rejtő- novellák és versek is elhangzottak.