Hírek - 2020. április 28.Nagy dalok és találkozások

- Nyugodtan hívhatjuk nagy musicalekhez illő daloknak ezeket a hatalmas slágereket, mert olyan magas minőséget, színvonalat képviselnek zeneileg. Sokkal többek az egyszerű rajzfilmeket kísérő számoknál. Képesek önállóan élni, hatni bárhol a világban, generációkat megszólítani, s így elvarázsolni a közönséget - mondta Buch Tibor, a népszerű színművész, énekes, aki a soproni teátrum Mesés musicalek című nagyszabású, látványos produkciójában szerepel a barlangszínházban augusztus 7-én, 8-án, 14-én és 15-én. A rendező-koreográfus Szakál Attila.

Buch Tibort Aranyalma- és Pro Theatro-díjas színművészt, operett- és musicalénekest a soproni nézők hamar szívükbe zárták a SingSingSing produkciók után. Képzett hangjával, magas szintű előadói teljesítményével, karizmatikus színpadi jelenlétével, sodró lendületével hamar közönségkedvencé vált. Most is örömmel jön Sopronba, illetve a fertőrákosi barlangszínházba. A népszerű művész sok helyen játszott már az országban, többek között az Operettszínházban, a József Attila Színházban, a Székesfehérvári Vörösmarty Színházban, a Miskolci Nemzeti Színházban, a Debreceni Csokonai Színházban, de televíziós sorozatokból is ismerhetik a nézők

Buch Tibornak kedvenc kikapcsolódása a motorozás és a lovaglás - részt vett a Nemzeti Vágta sztárfutamán - mellett az íjászat. Járt Kassai Lajosnál Kaposmérőn, lenyűgözte ez a világ, majd elkerült Serf Andráshoz, a mátyásföldi Ferenc Ferdinánd Huszárbandérium vezetőjéhez. Elkezdett beletanulni az íjászatba, a hagyományőrzésbe, s persze tökéletesítette a lovastudását. Ott vált belőle az ország első huszárdobosa. Mindebből látszik, sokoldalú, sokszínű egyéniség, aki természetesen szereti a Disney-világot idéző alkotásokat. Sőt, fellépésein egy-két számot énekelt már ezekből a slágerekből. Régebben az Aladdinra és Herkulesre hívták szinkronmeghallgatásra, de végül nem ő énekelte a szerepeket. Mosolyogva jegyezte meg, ahogy múlik az idő, lelkesen fedezi fel a fiatal kollégái hangját egy-egy kísérődalnál, s nagy örömmel hallgatja őket.

- Amikor először bejöttek ezek a rajzfilmek, természetesen ott ültünk a moziban és szájtátva néztük a lenyügöző világot. Most renánszánszukat élik az ilyen jellegű alkotások, a gyermekeimmel otthon állandó nézői vagyunk a rajzfilmeknek. Szerintem a Verdákat vagy 150-szer láttuk már. Azért szeretem a Disney-produkciókat, mert nagyon igényesek, hihetetlenül jól megrajzoltak, professzionális a kivitelezésük, s persze a dalok is igazodnak ehhez a világszinthez. Olyan a zeneiségük, az egész hangszerelésük, a dallamviláguk, hogy a legnagyobb musicalekben bármikor elhangozhatnának - válaszolta érdeklődésünkre Buch Tibor, aki biztos, hogy több számot énekel majd a barlangszínházi előadásban. Lesz közöttük szóló és közös produkció, s persze egy nagyon erős fináléval készül az egész csapat.

Buch Tibor a kényszerszünetben létrehozott egy közösségi-csatornát, hogy így is kapcsolatot tarthasson a közönséggel. Néha énekel ezen keresztül egy-egy dalt, vagy régi felvételeket rak fel, hogy a színház varázsa, a találkozásra várás és várakozás megmaradjon az előadó, valamint a néző számára.

Ahogy fogalmazott, természetesen megviseli, hogy nem léphet színpadra. Nemcsak anyagi nehézséget, problémát okoz ez sokaknak a művészvilágban, hanem mint mondta: egy lelki-próba, hiszen a színház élő műfaj, amely a közönséggel való kapcsolat, a kohézió és a közös játék, a találkozás által működik.

- Bennem ma is elindul már délután az adrenalin, jelez a szervezetem, hogy készenléti állapotba kerüljek, mert este ugye előadás volt eddig mindig. Havonta 20-25 alkalommal így történt. Hangolódik a lélek, fizikailag a test. Más energiájú, koncentráltságú jelenlétet kíván a színpad, meghatározza az életritmusunkat. Nekünk erről szól az életünk. Nem munka, hivatás, hanem életforma, s most felborult minden. Nagyon bízom benne, hogy nem tart sokáig az egész helyzet, s találkozhatom én és a kollégáim a közönséggel. Az biztos, mi mindent beleadunk, hogy emlékezetes maradjon az előadás - üzente Buch Tibor.        

A Mesés musicalek  látványos show keretében elhangzanak az Aladdin, a Herkules, a Jégvarázs, az Oroszlánkirály, az Egyiptom hercege, a Rio, az Aranyhaj és a nagy gubanc című produkciók legnagyobb slágerei hazai és nemzetközi sztárok előadásában. Itt lesz Stéphanie Schlesser, a Rómeó és Júlia musical párizsi társulatából Stéphane Métro színművész, énekes, zeneszerző, a Dal győztese és műsorvezetője Freddie, Fehér Adrienn, Jónás Andrea, Vastag Tamás, Buch Tibor, Füredi Nikolett, Savanyu Gergely, Kiss Noró, Papp Attila. Közreműködnek a Sopron Balett táncosai és a Local Vintage Company. A jelmeztervező Kis Katalin. A látványtervező Madarász János. A rendező-koreográfus Szakál Attila.  


A soproni színház elmaradt tavaszi bemutatóinak (Stabat Mater, A padlás) felnőtt bérletes nézői a bérletes ár-érték arányon túlmutató pótlásként regisztráció után megtekinthetik a fertőrákosi barlangszínházban a soproni teátrum Mesés musicalek című új, nagyszabású darabját augusztus 7-én, 8-án, 14-én vagy 15-én. (A fiatal közönségnek szánt Kelekótya haramiák, a Tücsöklakodalom és A helység kalapácsa produkciók helyett is ezt a lehetőséget biztosítják a gyerekeknek.)