Hírek - 2020. április 6.Jelek és ajándékszerepek

Két egymástól eltérő szerepet formálhat meg Eperjes Károly, Kossuth-díjas színművész Katona Imre Isten komédiása című misztériumjátékában a Soproni Petőfi Színházban a szeptemberben kezdődő hűség évadában. Örömmel vállalta el, hogy részt vegyen az Assisi Szent Ferenc életét feldolgozó darab magyar ősbemutatójában, mert újra hazajöhet: kötődik a városhoz, a környékhez, és a Peer Gynt idei sikere után szívesen dolgozik együtt Pataki András rendezővel.

Katona Imre, a soproni színház vezető dramaturgja, az Isten komédiása című misztériumjáték írója nagyobb megszakításokkal több mint harminc évig dolgozott a művén. Az Olaszországban töltött emigrációjakor kezdett el mélyebben foglalkozni Szent Ferenc életével. A soproni előadásban a címszerepet Papp Attila alakítja. Eperjes Károly pedig két szerepet is játszik a produkcióban. Ő lesz Szent Ferenc édesapja, Pietro és III. Ince pápa.

– Leültem Andrással beszélni a darabról, történetéről, annak alapjairól, a gondolatairól, a rendezői elképzeléseiről, miként szeretné színpadra állítani Imre művét. A soproni Peer Gynt finom és míves előadása után biztos vagyok benne, hogy lelkileg, szellemileg, szakmailag hasonlóan tudunk együtt dolgozni, és ezért is döntöttem úgy, hogy elvállalom a felkérését. Természetesen nem Szent Ferencet játszom, ahhoz már "szépkorú" lettem. Az vonzott, hogy két egymással ellentétes, fontos szerepet játszhatok el, két különböző karaktert, akik ellenpontjai is egymásnak. Ez nemcsak a jelmezekben, figurákban mutatkozik meg. Emberábrázolásként az öntörvényű, üzleti érdekű és az istentörvényű, egyetemes értékeket felmutató, azokat képviselő szereplőket alakíthatok – mondta Eperjes Károly, akinek a döntését az is befolyásolta, hogy szeptemberben rendezik a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust Magyarországon, és nagyon jónak tartja, ha erre is készül a soproni színház egy ilyen, a találkozó rangjához illő ősbemutatóval.

Arra a kérdésre, hogy a pályafutásának ebben a szakszában  mennyire tudatos döntése volt, hogy egyre több papot, szentet vagy isteni, teremtő üzeneteket közvetítő szerepet játszik el színpadon, filmen, azt válaszolta: úgy látszik, most érett meg az ilyen a feladatokra. Megtalálták a felkérések. Szerinte ajándékok és jelek is számára mindezek. Édesanyja jut eszébe ilyenkor, aki már eltávozott, s mint elsőszülött fiút papnak szánta őt, régi hagyományként, felajánlva Istennek.    

Talán az sem véletlen, hogy a népszerű színművész a Pesti Magyar Színházban a Legyetek, jók, ha tudtok! darabban Néri Szent Fülöpöt formálja meg, Szabó István Zárójelentés című, nemrég elkészült filmjében ő volt Kristóf atya, a soproni Peer Gyntben Gomböntőként láthatta a közönség, s több évig játszotta Morus Tamást Robert Bolt darabjában a Fővárosi Kamaraszínházban.

Eperjes Károly idén ünnepelte a 66. születésnapját. Betartja a kijárási korlátozásokat, csak akkor mozdul ki otthonról, ha bevásárolni megy, vagy néha sétál egy nagyot. Hiányzik neki a foci, a mozgás, a budapesti csapatuk, a soproni kis közösség, akikkel – amikor itt van a városban – együtt kispályázik. Nevetve mondta, a színházban csak a hozzá érkező szerepajánlatoknál érzi a korát,  a színpadon nem. Futball közben viszont megfontoltan osztja be az erejét, mert a mellette elszaladó fiatalok sebessége jelzi, hogy a gyorsasága már nem a régi.  

Játék közben páran "Szami bácsinak" hívják, ami egyáltalán nem zavarja, azért sem, mert a színpadon – és azon túl is –  sokszor lehetett már győztes csapatokban...

Fotó: Semsei Eszter


Magyarországi ősbemutatóként, Papp Attila főszereplésével, művészi nagyágyúkat felvonultató alkotói csapat részvételével – amelynek tagja Szarka Gyula zeneszerző, Gyarmathy Ágnes jelmeztervező, Eperjes Károly színművész – láthatják a nézők a hűség évadának meghatározó premierjeként Katona Imre Isten komédiása című misztériumjátékát a Soproni Petőfi Színházban. Assisi Szent Ferenc életét, legendáját feldolgozó mű filmszerű képekben meséli el a kereszténység egyik legnagyobb alakjának világot megváltoztató történetét. A rendező a Jászai-díjas Pataki András.  A darabot felnőtt, középiskolás és felsős bérletben tűzi műsorára a Soproni Petőfi Színház.