Hírek - 2020. április 5.Maszkok mögött gőzerővel

Gőzerővel zajlik a szervező- és háttérmunka a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft.-nél, hogy amint feloldják a járványveszély miatti tilalmakat, a leggyorsabban, leghatékonyabban nyithasson a fertőrákosi barlangszínház, indulhasson a leghűségesebb város teátrumában a hűség évada szeptembertől, s jó hangulatú közművelődési programok nélkül se maradjanak a nézők. A munkatársak egy része interneten áll kapcsolatban a kollégáival, mások pedig olyan maszkokban dolgoznak, melyeket az intézmény varrodájában készítettek. Pataki András, a cég vezetője a húsvéti ünnepek után online hirdeti meg az elkészült intézkedési tervük második ütemét.

A munkatársaknak a megváltozott helyzetben is bőven akad tennivalójuk. Ebbe beletartozik a megkötött szerződések, a meghirdetett tavaszi, nyári programok átütemezése, egyeztetése, esetleges lemondása, az ezekkel járó adminisztrációs követelmények, dokumentációk a pályázati előírások szerint. Mindemellett a közművelődési és városi rendezvények, szabadtéri események előkészítése is zajlik előre tervezve egészen adventig. Mindez úgy, hogy több forgatókönyv is legyen a tarsolyukban, ahhoz igazodva, mikor oldják fel a tilalmakat, s milyen feltételek mellett lehet majd eseményeket megtartani. Az értékesítők, marketingesek készítik elő a bérletezést, a műsorfüzeteket, kiadványokat, hírleveleket. Külön készülnek a fiatal bérleteseknek meglepetésekkel az őszi évadkezdésre. Online térben minden lehetőséget kihasználva adnak híreket a készülő programokról, színházi évadról, arról, mi minden vár a közönségre. Intenzív napi kapcsolatban állnak a nézőkkel, akik a visszajelzések szerint nagyon várják a találkozást a színészekkel, előadókkal, a kulturális élet szereplőivel minden területen.  

A soproni színészek online-tartalmakat, műsorokat, összeállításokat készítenek nagy lelkesedéssel, míg nem nyithat ki a színház. Természetesen betartva minden egészségügyi előírást. Részt vesznek a helyi iskolatelevízió munkájában, énekelnek és felolvasnak a kamerák előtt. Közben lelkileg és fizikailag is készülnek a következő évad előadásaira. A szereposztások egy része már elkészült. A padlás próbái zajlottak márciusig, a művészek szerepeket tanulnak, elemeznek otthon, néhányan elkezdték a régóta tervezett önálló estjeiket elkészíteni, s természetesen figyelnek a kondíciójukra. 

A Sopron Balett tagjai hivatásos sportolókra jellemző módon keményen edzenek otthon. Demcsák Ottó nem adott számukra kötelezően teljesítendő napi gyakorlási tervet. A művészi alázatban, a fegyelmezettségben, az elhivatottságban, az egymás iránt érzett felelősségben és a profizmusban bízik. Telefonon napi kapcsolatban van az együttes tagjaival.

-  A tánchoz tér kell. Nem hiszek a fotel karfája melletti gyakorlásokban. Egy táncos tudja, hogyan kell felkészülnie testileg, szellemileg, lelkileg egy feladatra. Ilyen nehéz körülmények között is fontos a kondíció megőrzése, az izmok hajlékonyságának a fenntartása, a különböző feszítő és nyújtó gyakorlatok alkalmazása, az erőnlét fejlesztése. Ez mindenkinek a saját érdeke. Az étkezéstől kezdve a mentális felkészülésen át minden az egyén felelősségén nyugszik most. Teljesen megbízok a táncosaimban, az elmúlt években végzett közös munka után nyugodt vagyok, hogy mindenki felelősséggel készül továbbra is a ránk váró feladatokra. Ez a rendkívüli helyzet annak talán használ, hogy időt ad a belső csendességre, önvizsgálatra, a művészi út céljainak megfogalmazására, elemzésére. Az egyén felelőssége a másik és a közösség iránt tovább nemesítheti így a lelket. Amire a művészet által is nagy szükségünk lehet. Így várjuk a Stabat Mater őszi bemutatóját is - mondta Demcsák Ottó.

A Pro Kultúra munkatársai is nagyon várják, hogy újra élet költözzék a városba, kezdődhessenek végre a rendezvények,  s addig pedig arra is kérik a nézőket, hogy aki tudja és megteheti, támogassa a "Ne váltsd vissza a jegyet!" társadalmi kezdeményezést, ezzel is segítve a kulturális területet.
 

Egyeztető délelőtti értekezlet maszkban a Liszt Ferenc Kulturális Központ előterében: