Hírek - 2020. március 31.A zene az kell - Ajándék

A zene című dallal, a Valahol Európában musical nagy slágerével, hatvanegy résztvevővel – harmincöt felnőtt és huszonhat gyermekszereplővel – készült egy országosan is különleges, egyedülálló klip a soproni társulattól ajándékként, az összefogás, a találkozásra várás és a szeretet jegyében a közönségnek, amíg nem nyithatnak ki a színházak. Itt a közös szám, a kulisszatitkok: hogyan jött létre ez a nem mindennapi videó.

A nagy közös éneklésben olyan népszerű művészek vesznek részt, mint Mikó István, Vastag Tamás, Füredi Nikolett, Stéphanie Schlesser, Kisfaludy Zsófia, Békefi Viktória, a leghűségesebb város színészgárdája, a Sopron Balett két táncosa, a produkciókat erősítő kórus tagjai, de dalra fakad az ügyelő és a művészeti titkár is.

A soproni társulatból a Valahol Európában musical szívhez szóló dalát ajándékként és üzenetként is szerették volna minél többen eljuttatni a közönségnek. Ezzel kifejezve szeretetüket, biztatásukat, hogy a nehéz helyzetben a dal egy biztos hely maradjon mindenki számára.

A szereplők úgy érzik, a világjárvány, az eddig ismeretlen helyzet mindenkit egyformán érint, megvisel Európában és azon túl. Az emberek hasonlóan próbálják átvészelni a nehéz időszakot – ez pedig akaratlanul is összekovácsolja, egy cél eléréséért hajtja a közösségeket, családokat. A zene ereje lehet az, ami most is, mint sokszor a történelemben erőt, kitartást és optimizmust adhat mindehhez. 

A közös dal ötlete a kórusban éneklő A. Csillag-Szabó Katalintól származik, akinek a kezdeményezéséhez egyre többen csatlakoztak a soproni társulatból. Bőség zavarával jött létre a produkció. Csak a határidő szabott gátat a munkának. Folyamatosan készültek az otthonokban a telefonos felvételek, melyeket Szabó László – aki szintén énekel a klipben, a kétezres évek elején járt a helyi színitanodába, a soproni zenés produkciókban részt vesz rendszeresen ma is – utómunkázott és vágott össze. A végleges anyag a felvételekkel együtt tizenkét nap alatt készült el. Összesen ötvenhárom videót küldtek a résztvevők.

– Mindenki letölthette Dés László–Nemes István remek szerzeményét kotta formájában, amit laptopon nézve olvashatott. Ugyanígy a dal eredeti zenei alapját is eljuttattuk mindenkihez, amit szintén számítógépről játszottak le az énekesek. Az egyik fülükben a zenei alap szólt, a másikat szabadon hagyva pedig a saját énekhangjukat hallhatták, miközben a megfelelően beállított, és a kotta mellé helyezett mobiltelefon segítségével felvették videóikat. Az utómunka első részében az összes videót képkockára pontosan szinkronizálni kellett, hogy a leendő videóklipben mindenki egységesen szólaljon meg. Ezután az úgynevezett storyboard segítségével, még a vágás előtt vizuálisan is megterveztük, hogy mi legyen a videóklip "története", az animáció pontosan miről szóljon, milyen sorrendben jelenjenek meg az előadók, ki hová kerüljön a teljes képernyőn a végső refrénig, a befejezésig. Az utómunka oroszlánrészének bizonyult ennek az animációnak az egyenkénti kivitelezése és a képhez illő hangkeverése – tudtuk meg Szabó Lászlótól, aki érdekességként hozzáfűzte: a zenei alapnak a hangszeres eredeti verzióját használták. A klipben hallható énekek mind a beküldött videók eredeti hangjaiból álltak össze, azaz: amit látunk a képernyőn, annak a virtuális kórusnak a valódi hangját is hallhatjuk egyben. 

A klip teljes feldolgozásában, a szereplők megjelenésének a megfelelő elosztásában, a storyboard többszörös átdolgozásában A. Csillag-Szabó Katalin ötletgazda is részt vett hatalmas munkával, önzetlenül, energiával, odaadással, szívvel, lélekkel. Kiss Noró, aki a soproni produkció ügyelője egyben, a szülőkkel tartotta a kapcsolatot, hogy a gyerekek dalai időben beérkezzenek. Szupper Fanni művészeti titkár pedig segített abban, hogy a szerzők, a darab jogait képviselő ügynökség is a kezdeményezés mellé álljon. 

A Valahol Európában musical óriási sikerrel jelenleg is szerepel a soproni teátrum műsorán harmincegy gyermekszereplővel, akik természetesen szintén énekelnek a klipben. Ha a helyzet megengedi, májusban és nyáron a barlangszínházban búcsúelőadásokkal köszön el a nézőktől a stáb.

(A dal szerzői, Dés László és Nemes István a Proscenium Szerzői Ügynökség Kft. közvetítésével azonnal hozzájárultak ahhoz, hogy erre a közös célra és éneklésre jogdíj megfizetése nélkül használhatja a soproni társulat ezt a számot a művükből. Köszönjük nekik!)

A klipben közreműködtek: Mikó István, Kisfaludy Zsófia, Vastag Tamás, Békefi Viktória, Füredi Nikolett, Savanyu Gergely, Simon Andrea, Papp Attila, Kiss Noró, Molnár Anikó, Ács Tamás, Demeter Helga, Marosszéki Tamás, Stéphanie Schlesser, Szabó Laci, A. Csillag-Szabó Kata, Szupper Fanni, Betuker Botond, Vida-Veres Imola, Szénási-Szabó Dia, Süle Nóra, Sárdy Barbara, Szalai Dóra, Horváth Enikő Sára, Hegedűs Attila, Kurucz Ádám, Csillag-Szabó Dóra, Szilasi Benjámin, Polgár Tímea, Komóczi Ádám, Schiberna Kata, Szarka Róbert, Szokodi Roland, Horváth Renáta, Szilágyi Dávid, Nagy Tina, Pócsi Csenge, Papp Zsuzsanna, Kárpáti Kincső, Papp Georgina, Vágány Luca Sára, Hegedűs Csanád, Hegedűs Levente, Keserű Botond, Dívós Dóra, Aranyos Boróka, Pedersen Mia, Kisfaludy Róza, Uzonyi Dávid, Molnár Anna, Grubits Lóránt, Grubits Flóra, Csiszér Julcsi, Csiszér András, Makár Eszter, Makár Lili, Varga Hanna, Varga Noémi, Varga Noé, Varga Tamás, Varga Tamás.